2024. április 29. - Péter

Parlament percről percre - május 14.

A napirend előtti felszólalások között Aszódi László (Fidesz) a miniszterelnöknek a nyugdíjasokhoz intézett szavait vesézte ki, amire Keller államtitkár keményen visszavágott. És a vita nem ért véget....
2008. május 14. szerda 09:42 - Hírextra

14.50

Lukács Tamás (KDNP) úgy gondolja egy felelős kormánynak, felelős jogszabályokat kell létrehozniuk. Sok módosító indítványnak kell majd helyet adni, hogy a tervezetek a jogalkotó szándéka szerinti eredményeket érjenek el - vélelmezte a honatya. Az intézményrendszer átalakítását is figyelembe kell venni a jogi háttér rendezése mellett, figyelemben tartva a tényleges párbeszéd körülményeit - mondta végül a képviselő.

14.12

Simon Gábor (MSZP) szerint a pártok képviselői egyetértettek azzal, hogy érdemi javaslatról van szó, az ellenzéki hangok szerint a hátralévő néhány ülésen mát komoly vitára nem lesz szükség. Elemi igénye az állampolgárnak a gyors és szakszerű ügyintézés - hangzott el a padsorokból. A Fidesz-es Vitányi István hiányolt olyan kiegészítő iránymutatásokat, mint az elektronikus okmánybélyeggel kapcsolatos javaslat. Jelentős költségvetési támogatásra is szükség lesz a leírtak megvalósításához.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szerint a bírósági fejezetek egyedülállóan magas támogatást kaptak a többi részhez képest. Jól kimunkált modellről kell majd dönteni - mondta a képviselő. Az állampolgári jogkövetés mellett a bírói jogkövetést is erősíteni kell, hogy a másik oldal is kényszerítve legyen az ügyek minél gyorsabb elintézésében. Számos technikai megvalósítást kell az internet segítségével felgyorsítani, átalakítani. A képviselő példaként hozta az elektronikus árverés kialakítását.

13.50

Pár perces technikai szünet után folytatódott a munka.

Általános vitát kezdtek a polgári perrendtartásról, valamint a bírósági végrehajtásról szóló törvények, az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslatok és ezekhez kapcsolódó törvények módosításáról. A sort Draskovics Tibor szakminiszter nyitotta meg. Milliós nagyságrendű ügyszámról van szó, így nagyon fontos az ezekkel összefüggő törvények állapota - kezdte mondandóját a politikus. Komoly különbségek vannak a főváros és környéke valamint az ország egyéb területe között.

A három törvényjavaslat erős pillére lehet a következő évek változásainak, az ezzel apsolatos törvénymódosításoknak. Olyan eljárásokat dolgozzunk ki, amelynek eredményeként a benyújtástól számított három hónap alatt első fokú ítéletig lehessen jutni - fogalmazta meg óhaját Draskovics Tibor.

Átlag 1 esztendővel csökkenthető lesz a peres eljárás rendszere az új jogszabályok segítségével - állította a miniszter. Ráadásul ahol csak lehet szeretnék a bíróság bevonásanélkül megoldatni problémákat. Ennek példája lesz, hogy a közjegyzők előtt is megoldható lesz néhány perelőkészítő mozzanat is, amely csökkentheti a bíróságok költségeit és leterheltségüket.

13.29

Herényi Károly (MDF) szerint is öröm, hogy politikától mentes vitát tudtak folytatni. A politikus szerint a törvény nem volt rossz, és alapvetően az ott lakók életét szolgálta. Illik az ehhez hasonló törvényeket folyamatosan karbantartani, mert a változásokat a törvényeknek is követniük kell - így a képviselő. Úgy vélrm, hogy a nagy európai tavak fejlesztési politikájához hasonlóan próbálja meg a Balaton helyzetét is javítani ez a tervezet. A befektetőknek köszönhetően biztató kezdeményezések indultak el a tó környékén.

13.01

Suchmann Tamás (MSZP) szerint készül a törvénytervezet mellé egy olyan térkép is a tó környékéről, amely több évre előre megmutatja a leendő fejlesztések ütemét, a legkisebb építkezéstől a legnagyobb beruházásig.

A Fidesz felszólalójaként Bóka István szerint elnagyolt a terv, és sok átdolgozásra szorul majd. Ezt a törvényt sokan szivesen elfogadunk, és követünk. Ugyan csak a területrendezéssel foglalkozik, és sok gondot nem old meg, de mégis hasznos az ott élők számára - folytatta a felszólaló. Ezért is indokolt a felülvizsgálat.

Nagy öröm, hogy a régi értékek mellett számos új és hasznos előírás is megjelenik az anyagban - fejezte be a képviselő.

12.44

A Balaton Törvény felülvizsgálatának általános vitáját Újhelyi István államtitkár expozéja nyitotta meg. A javaslat széleskörű egyeztetés után került a parlament elé. Összesen 358 szervezet véleményezte a szöveget, amelyeket beépítettek a végleges szövegbe. A folyamatot az internet segítségével nyitottá tettük - mondta  politikus.

Most a képviselőkön van a sor, hogy a törvény elfogadása után tovább szolgálhassák a Balaton és környékének fejlődését - fejezte be az államtitkár.

A kijelölt bizottságok képviselői is elmondták véleményüket a benyújtott anyagról. A törvény nyolc évvel ezelőtti megalkotása óta sok minden történt, így indokolttá vált a felülvizsgálat - emelték ki a felszólalók. Bízzunk benne, hogy nemcsak a befektetőknek, és a nyaralóknak, de a tó környékén élőknek is megfelelő körülményeket biztosíthat majd a törvény szövege - összegezték a véleményeket.

12.13

Ékes József (Fidesz) a jelentés kapcsán az országban eluralkodó korrupcióról beszélt, annak nehezen történő megszüntetéséről. Amíg egy önkormányzat vagy kormányzati szerv elzárhat bizonyos szerződéseket ellenzéki képviselőktől, akkor ott gyanítható valamilyen turpisság - mondta a képviselő. Közigazgatási, és hatósági eljárásaink hatékonyan működnek-e, megvannak-e a szükséges feltételek - hangzott a kérdés. A szervezet működéséhez megvannak-e a szükséges anyagi és emberi források, amelyek a megnövekedett uniós követelményeknek is meg tudnak felelni.

Az elhangzottakra Kovács Árpád válaszolt. Megköszönte a pártok támogatását, és építő jellegű kritikáit. Munkájukban arra törekednek, hogy a képviselők tényekhez jussanak. A következtetések értékelése eltérhet a különböző politikai oldalaktól. Nem az a lényeg, hogy ki kovácsol kerítést, hanem, hogy milyen lesz a kerítés - jelezte véleményét az elnök. Nem a szervezet maga a lényeg, hanem annak véleménye, amely igyekszik jelezni a parlamentnek a szükséges tennivalókat. Az a lényeg, hogy a túlköltekezés elleni garanciákból minél több beépüljön a költségvetésbe - mondta a felszólaló. Kovács Árpád szerint 2006-óta több dolog is a részévé vált a kormányzati munkának.

A magyar költségvetés az egyetlen oylan rendszer hazánkban, amelynél semmilyen büntetés nincs, ha valami nem jól sikerül. Semmilyen szakmai szervezet nem vonhatja el a kormány, az országgyűlés szakmai jogait.

"Nem menthetők meg Önök saját maguktól!" Az országgyűlés bölcsességére van bízva, hogy hogyan sáfárkodnak az ország vagyonával. Ebben az ÁSZ folyamatosan partnerként vesz részt - mondta a felszólaló. Főleg makrógazdasági döntések okozzák a gondokat, ám ahol egy kis stabilitás megjelent hamarabb rendeződött a helyzet - zárta sorait az elnök.

11.41

Gegesy Ferenc (SZDSZ) szerint köszönettel fogadták a fizikailag és tartalmilag is súlyos összefoglalót. Rengeteg jó és hasznos információt tartalmaznak az írások. A képviselő konkrétumokkal támasztotta alá véleményét a leírt anyagról.

Az MDF képviseletében Herényi Károly szólalt fel. Sok megállapítás hasonlít az előző években leírtakhoz, vagyis a kormány nem javít a helyzeten, az országgyűlés nem segíti az ÁSZ javaslatok megvalósítását. A jelentés segíti végig gondolni, hogy milyen pozitív és negatív események történtek az előző évben. (Gyurcsány mondjon le!!) 85 ellenőrzésől 57 jelentés lett nyilvános - sorolta a képviselő.

10.59

Ezután az előre jelentkezett képviselők felszólalásai következtek. Az MSZP-s Józsa István az összefoglaló elfogadását kérte az országgyűléstől.

Tállai András (Fidesz) szerint is részletes, és alapos a munka, a törvényi kötelezettségét teljesítette az ÁSZ.

Latorcai János (KDNP) szerint örömmel vették kézbe a magas szinvonalú munkát. Jól áttekinthető képet adott a tavalyi munkáról. A javaslatok nagyrésze megszívlelendő. Az ÁSZ a parlament egyik legfőbb támasza. A problémák a kormány működésével vannak - jelezte.

10.11

Tukacs István (MSZP) szerint jól átgondolt, átfogó jelentésről van szó. Domokos László (Fidesz) úgy vélte, hogyha az állam nem veszi komolyan az ÁSZ jelentésekben leírtakat, akkor önmagában a leírtak nem fognak csodát tenni.

Keller László államtitkár szerint az ÁSZ 2007-ben is magas szinvonalú munkát végzett, és nagy mértékben segítette számos kormányzati intézkedés meghozatalát. A pénzforgalmi adatok megbízhatóak. A jövőben igyekszik a kormány még jobban figyelni az ÁSZ által leírtakra. Rengeteg pozitívum történt az ÁSZ-ra támaszkodva, köztük az önkormányzatok ellenőrzésének mélysége is - emelte ki a politikus. Az uniós támogatások rendszere az előírások szerint kiépült.

Az államtitkár kérte, hogy az ellenzék is támogassa azt a közpénzügyi csomagot, amelyet a kormány 2007-ben benyújtott, és legalább 18 alkalommal egyeztetett arról az ellenzékkel.

Ezután a kijelölt bizottságok képviselői mondták el véleményüket a jelentésről. Mindegyik támogatta a leírtakat.

9.53

Az Állami Számvevőszék 2007. évi tevéknységről szóló jelentés vitájával folytatódott a munka.

Kovács Árpád az ÁSZ elnöke, a napirend előterjesztője beszélt a részletekről. Összefoglalója a múltról, a jelenben a jövőnek készült - kezdte bevezetőjét. Új módszerek készülnek a korrupció leleplezésére, erősítik az együttműködést a szükséges társszervekkel. Tanulmányokkal, cikkekkel igyekeznek minden érintett tájékoztatni a vizsgálataik, kutatásaik eredményeiről. A nyilvánosság nagymértékben hozzájárul az ellenőrzések erejének növeléséhez. A honlapjuk felhasználó barátabbá vált, és egyre népszerűbb az angol nyelvű verzió is. 2007-ben 57 jelentést tettek közzé, amelyeket eljuttattak az országgyűlési képviselőkhöz. Ezeket több bizottság is napirendjére tűzte.

Az országgyűlés előtt heverő közpénzügyi törvény kapsán az elnök elmondta, hogy hiányoznak a jól működő, ellenőrizhető kontroll mechanizmusok. Sokszor lehetetlen a szabályoktól való eltérések okainak feltárása, és minősítése. A jelzett hiányosságokkal kapcsolatos eljárások sokáig húzódnak, és sokszor elmaradnak a felelősségre vonások - jelzet Kovács Árpád.Sürgetem azt a közös gondolkodást, amelynek kapcsán ezek a problémák egyszer és mindenkorra megoldódnának - fejezte be beszámolóját az ÁSZ elnök.

9.00

A napirend előtti felszólalások sorában Aszódi László (Fidesz) Gyurcsány Ferenc május elsejei szavaira reagálva kérdőjelezte meg a miniszterelnök legitimitását. Kérte, ha lehet fejezze be az eddigi működését, mert abból jó nem született a nyugdíjasok számára.

Keller László államtitkár viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a iniszterelnök nem nyugdíjas, de az általa vezetett kormányok rengeteg mindent megtettek az érintettek életének javításáért. Kérte a képviselőt, hogy Gyurcsány szapulása helyett próbáljon a témára összpontosítani.

Gulyás József (SZDSZ) a pilisi szlovákok helyzetére hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy nincsenek rendezve a jogok, és kérte a kormányt, hogy ezügyben lépjenek fel.

Kolber István (MSZP) szerint a kisebbségek jogai alkotmányos elemként vannak jelen a mindennapokban. Biztosítja a szükséges képviseletek létrehozásának lehetőségét. A kisebbségi önkormányzatok alkotmányos védelemben részesülnek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását