2024. május 2. - Zsigmond

Parlament percről-percre - május 5.

A harmadik Gyurcsány kormány első, kisebbségben megkezdett parlamenti napja az új miniszterek eskütételével kezdődött. Az első néhány nyugodt perc után Dávid Ibolya az MDF elnöke szólalt fel. Gyurcsány Ferenc és a kormány, a kormányzás legitimációjával ka
2008. május 5. hétfő 16:26 - Góz Tamás
16.03

Tatai-Tóth András (MSZP) az iskolabéke megteremtéséért aggódva fordult az oktatási és kulturális miniszterhez. Információi szerint a pedagógusok sok esetben a szőnyeg alá söprik a gondokat. Jól szervezett oktatás keretében hiba a gyerekekre hagyni minden komoly döntést – szögezte le a politikus.

Arató Gergely államtitkár úgy vélte, hogy olyan válság ügyekről van szó, amely egyes intézményekre koncentrálódik. Szakértő bizottságot hoztak létre arra, hogy a jövőben minél több erőszakos esetet fel tudjanak dolgozni. Ma már számos jó kísérlet zajlik ezügyben.

Pettkó András (MDF) a közpénzek átláthatóvá tételét kérte az igazságügyi és rendészeti minisztertől. Terveznek-e törvénymódosítást ezügyben – fordult a képviselőhöz a kormányhoz.

Juhász Gábor államtitkár igyekezett megnyugtatni a képviselőt. Szerinte az APEH és az ügyészség erős szűrőkét működik ezen pénzek rendezése ügyében.

Tóth Ferenc fideszes képviselő az oktatási és kulturális minisztertől a tisztességtelenül végrehajtott iskolai integráció kapcsán érdeklődött. Akadt intézmény ahol integráció helyett szegregációt találtak. Meddig játszik a kormány felelőtlenül a gyerekek sorsával? – kérdezte a honatya.

Arató Gergely államtitkár az alapfogalmak kezelésével indította válaszát. Az integrált nevelés nehézségei, a finanszírozás körülményei okoznak gondot –emelte ki. Szerencsére az önkormányzatok – pártállás nélkül – a partnerek az integrációs politika folytatásában.

Hörcsik Richárd Hegyalja Fideszes képviselője a Tokaji sorsa kapcsán felmerült gondokat emelte ki felszólalásában. Vajon a kormány mikor lép fel a Tokaji név védelmében a megfelelő bíróságon? Hogyan álla az egységes Tokaji borvidék ügye?- kérdezte a képviselő.

Gőgös Zoltán államtitkár szerint nem sikerült eddig megállapodásra jutni, ezért további lépések megtételére kényszerülnek.

Tilki Attila (Fidesz) szerint az erdőtelepítések, tavaszi munkák finanszírozásának csúszása sok gondot okoz a gazdáknak. Csökkentek az erdőtelepítési területek, a kormány nem segít a gazdáknak. Hogyan finanszírozza a következő telepítéseket, ha még az előző árát sem kapták meg? – érdeklődött a képviselő.

Gőgös Zoltán államtitkár szerint az Orbán-kormány idején feleannyi támogatást kaptak a gazdák, mint most. Azóta a kifizetési feltételek is sokat változtak. Az államtitkár szerint a tavasz „nem maradt el”, és a kifizetések ügye rendben halad.

15.30

Karsai Péter MDF-es képviselő a hazai adókerülők magas száma miatt fordult a Pénzügyminisztérium képviselőjéhez. Nem a helyzet rendezése, hanem újabb adók kivetése a fontos a kormánynak – szólt a képviselő véleménye. Mit tesznek azért, hogy a tisztességes adófizetők képviseletében változzon a helyzet? – fordult a kormány képviselőjéhez.

Keller László államtitkár szerint komoly hagyománya van az adóelkerülésnek, de ez nem hatalmazhat fel senkit erre a viselkedésre.

Az MDF-es honatya szerint betartható törvényeket lehet betartani, és jó lenne, ha a kormány is ehhez próbálna igazodni. Ehhez az MDF számos elképzelést fel tud kínálni.

Keller szerint hosszú évek, évtizedek viselkedéséről van szó, a felelősség azonban a kormányé, a pénzügyminiszteré. Reményei szerint az ősz elejére közös nevezőre tudnak majd jutni ezügyben.

Garai István Levente (MSZP) a kiesett vizitdíj kompenzációja miatt fordult az új szakminiszterhez.

Székely Tamás egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a képviselőt, hogy április 30-án szerződést kötöttek a háziorvosok képviselőivel, amelynek keretein belül az év végéig meghatározták a tennivalókat. Egy új finanszírozási rendszer kialakítását szeretnék elkezdeni.

A képviselői viszont válaszra adott reagálásában jelezte, hogy mindenképpen egy finanszírozható egészségügyi rendszer kialakítása az egyik legfontosabb feladata.

Szijjártó Péter (Fidesz) a „lopakodó tandíj” veszélyeire hívta fel a figyelmet, amely a március 9-ei egyértelmű elutasítás ellenére valós veszélynek tűnik. Félelmének adott hangot azért, hogy a kormány valamilyen módon visszacsempészi a tandíjat.

Arató Gergely szerint a tandíjnak fontos szerepe lenne az oktatás finanszírozásában, vagy ha nem, akkor az esetleges költségtérítéses rendszernek. Az államtitkár szerint rugalmas, átjárható rendszert szeretnének létrehozni, ahol a jól tanulók mentesülhetnének a fizetéstől.

Szijjártó Péter konkrét választ várt arra, hogy a kormány tervezi-e az oktatási intézmények privatizációját?

Arató államtitkár szerint nem magánosítást, hanem rugalmas rendszert szeretnének. A privatizációt nem támogatják.

Dr. Csáky András (MDF) az egészségügyi minisztertől kérdezte meg, hogy „mi tart ilyen sokáig?”

Az egészségügyi intézmények átalakításáról szólva rengeteg problémát talált a szakpolitikus. Örömmel szólt arról, hogy Pest megyében már sikerült némi változtatást elérni, de még mindig vannak elmaradt döntések.

Székely Tamás miniszter szerint a vonatkozó törvény-módosításra került. A jelzett ügyben a miniszter szerint az OEP intézi a szükséges lépéseket.

Csáky András szerint volt már elég idő az ügy rendezésére. Érthetetlen, hogy miért nem tartják be a szükséges határidőket – fordult a miniszterhez a képviselő, aki 15 napon belüli írásos válaszadásra adott garanciát. Ígérte, hogy utánanéznek az elmaradásnak.

Ezzel véget ért az azonnali kérdések órája.

15.00

Az azonnali kérdések óráját Lázár János (Fidesz) arról érdeklődött, hogy egy jogállamban milyen alapon verhetnek meg a rendőrök egy országgyűlési képviselőt. Kérdésében a 2006 októberi eseményekre utalt, amikor Révész Máriusz (Fidesz) szenvedett sérüléseket. A képviselő hiányolja, hogy a video és fényképfelvételek ellenére a mai napig nincs meg az a rendőr, aki elbánt a honatyával. Szerinte ezért gondolják az emberek ma, hogy ma a rendőrség nem a nép, hanem a hatalomé.

Juhász Gábor államtitkár véleménye volt, hogy a jogállamban a joggyakorlás, csak a jogszabályok szerint működhet. Az állam minden szerve a jog uralma alatt áll. Az ilyen jellegű cselekmények szereplője nem kerülheti el a felelősségre vonást- emelte ki válaszában az államtitkár. A hatalmi ágak szétválasztása miatt a minisztériumnak nincs joga beleavatkozni, és felülbírálni működő nyomozásokat.

A képviselő szerint képtelenek felelősségre vonni azt a rendőrt, aki ezt tette, és csak reméli, hogy nem azért kapott kitüntetést a rendőrt, amiért megverte Révész Máriuszt.

Az államtitkári válasz visszautasította a felelősség áthárítását, és amennyiben a képviselő tudja a tettes kilétét ossza meg vele, és ő megteszi a szükséges feljelentést.

Molnár Béla (KDNP) az önkormányzati és településfejlesztési minisztertől érdeklődött a közelgő olimpiára készülő sportolók felkészülésének megfelelő támogatásáról. Megfelelő szakmai munkát végeztek-e a minisztériumban – töprengett a képviselő. A hónapokig késett támogatások, a nehézkes utalások nem segítették a munkát.

Újhelyi István államtitkár szerint szokatlan és rossz irány, amelyet a Fidesz megcélzott, mivel a MOB elnöke egy Fideszes, akivel jó kapcsolatban dolgozik együtt a kormány. Több mint másfél milliárd forintot már átutaltak, a vállalásokat teljesítették, és teljesítenek. A támogatások időszakosan eljutnak a célszervezetekhez. Schmitt Pál-ék támadását feleslegesnek érzi a kormány, mert a megígért összegeket a menetrend szerint biztosítani fogják.

A képviselő – viszont válaszában - tájékoztatta az államtitkárt, hogy ő a KDNP frakció tagja. Emellett az elmúlt évek megszorításai, elvonásai komoly gondokat okoztak a sportnak.

Újhelyi István újból megerősítette, hogy a megígért pénzek rendelkezésre állnak. Az előző olimpia óta a támogatások ráadásul emelkedetek is. Hát, hol itt az igazság – sóhajtott fel az államtitkár.

Herényi Károly (MDF) arra volt kíváncsi, hogy „Meddig tart a parkolópálya?” vagyis, hogy az általuk szorgalmazott Tiszta Kezek Hivatala helyett ígért intézkedések miért nem kerülnek előtérbe.

Juhász Gábor államtitkár reagálásában visszautasította azt a vádat, hogy semmit nem csinálnak, csak a munka dandárja nem kerül a felszínre.

Halmai Gáborné (MSZP) Szekszárd aljegyző nélkülisége kapcsán kért tájékoztatást a szakminisztertől.

Juhász Gábor államtitkár szerint bíznak a helyzet mielőbbi bíztató megoldásában.

A képviselőnő fontosnak tartaná, hogy minél előbb helyre álljon a rend a településen.

Répássy Róbert (Fidesz) a „spontaneitás diszkrét bája” című felszólalásában a spontán gyülekezések jogi helyzetével kapcsolatban fordult a szakemberekhez.

Ismét Juhász Gábor reagált a felvetésre. Szerinte jó válasz erre a kérdésre még nincs. A konkrét esetre vonatkozóan a szabályozás módosítását helyezték kilátásba. Kérte, hogy a Fidesz képviselők is vegyenek részt a törvénymódosítás ötpárti tárgyalásán.

Répássy képviselő szerint azonban nem sajtó-nyilatkozatokra, hanem a jelenlegi jogszabályok szerinti rendezésre kellene a hangsúlyt helyezni.

14.30

Az interpellációk sorában Bebes István (Fidesz) a bezárandó vonatszakaszokról, a vasúti szárnyvonalak hibás bezárási folyamata ellen próbált felszólalni. „Még hány vonalat fognak bezárni, és melyek ezek? Miért leépítésen és nem fejlesztésen törjük a fejünket?”- tette fel a kérdést a kormány képviselőinek. Puch László államtitkár szerint a GKM régóta keresi az ideális megoldást. Szakmai vizsgálatok szerint 38 viszonylat került a bezárandók listájára. Ezügyben társadalmi vita is zajlott, az előkészületeket a tárca honlapján is nyomon lehet követni. 12 vonal vége közeledik május 31-én, de csak nagyon átgondolt esetben zárnak be ténylegesen, mert az államtitkár szerint, elhanyagolt terület nem maradhat sehol az országban.

Bebes képviselő szerint a kormánynak nincs közlekedésfejlesztési stratégiája. Nem kapott konkrét reagálásokat, így a választ nem tudta elfogadni. Az országgyűlés az elmondottakat elfogadta.

Fehérvári Tamás (Fidesz) a környezetvédelem további szétzüllesztésének menete iránt érdeklődött. A szakmai létszámok 2002-ig nőttek, ám a kormányváltás után a „fűnyíró elv” fokozottan sújtotta a tárcát. A radikális elvonások eredményeként szinte minden szakszervet elért a végzete. A jelentős leépítés eredménye sok helyen a működésképtelenség közelébe kerültek szervezetek. Miért nem mondják ki, hogy nincs jogosultsága az önálló környezetvédelmi tárcának – fejezte be interpellációját a képviselő.

Az államtitkári válasz szerint nem az önállóság, hanem a fontosság a legfontosabb kérdés. Oláh Lajos szerint a parlament erre az évre 23%-os forrásnövekedést szavaztak meg zöld célokra. Bővül a természetvédelmi őrök száma, a felügyelőségekre is jelentős munkaerő áramlás várható. A 2002-es kormányváltás utáni összeolvadások eredményeként a szervezeti rendszer jelentősen átalakult. A támogatások elosztása is másként alakult mint azt megelőzően. Legyünk partnerek a hibák feltárásában, a fejlesztésekben – kérte az államtitkár az interpellálót.

A Fideszes honatya nem fogadta el a választ, mert nem lát esélyt a helyezet jelentős javítására. Az Országgyűlés elfogadta a választ, majd rövid technikai szünet következett.

13.30

Dr. Puskás Tivadar a KDNP frakcióvezető helyettese „Május 10-a a Mentők Napja” címmel beszélt a mentőszolgálat elmúlt évtizedeiről, fejlődéséről. Az általa elmondottakra a kormány padsoraiból senki nem kívánt reagálni.

Dr. Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője szerint hazánk az egyetlen, amely nem tudja teljesíteni a hitelesség, kiszámíthatóság, stabilitás jelszavak mögött rejlő tennivalókat. Indulatos felszólalásában, amelyet nagy taps kísért az előző, és a következő Gyurcsány kormányok hitelességét firtatta.

Gyurcsány Ferenc, a Fidesz ígéretek felsorolásával, azok megvalósulásával, vagy elmaradásával igyekezett a jelenlévők szimpátiáját megnyerni. Ez, a néha feltörő tapsokból ítélve, időnként sikerült is. Megemlítette számos intézkedésük közül azt, amikor csökkentették a munkaidőt, és előírták a heti pihenőnapok közül egynek mindig vasárnapra kell esnie. Ezzel a polgári kormány elmaradt.

Dr. Kóka János SZDSZ frakcióvezető „Első nap ellenzékben” című napirend előtti felszólalását nagyon várta mindenki, és a nehezen bekapcsolódó mikrofonjának is sokan drukkoltak.

A vidámság elülte után, a politikus a nyugodt építkezés fontosságáról beszélt. Vissza kell találnunk a helyes gazdálkodás irányába – mondta. Fontos, hogy a lakosok bizalmát is elnyerjék. A felelősség a szocialistáké, de ők ha kell partnerek lesznek.

13.00
- Örülök, hogy a konzervatív oldalnak is fontos már május elseje – kezdte mondanivalóját. Építeni fogunk mindent, amit csak megígértünk – folytatta. Szeretnénk ösztönözni a munkavállalást, javítani a szociális lehetőségeket. Azt várjuk az ellenzéktől, hogy ezekben a tevékenységekben partnereink legyenek - fejezte be felszólallsását a miniszterelnök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását