2024. április 19. - Emma

Parlament percről percre - május 13.

Izrael állam megalakulásának hatvanadik évfordulójára is megemlékeztek a képviselők. Az ezzel kapcsolatos állásfoglalást Szili Katalin házelnök olvasta fel, aki ezt megelőzően gratulált Pálinkás Józsefnek a Magyar Tudományos Akadémia múlt héten megválaszt
2008. május 13. kedd 10:55 - Góz Tamás

14.51

Halász János (Fidesz) azokról a milliókról beszélt, amelyeket az állam fizetett ki magán alapítványoknak. A képviselő úgy vélte, hogy a tárca elsődleges feladata a közfeladatok támogatása. Igaz, hogy a minisztérium válogat - fordult a minisztérium képviselőjéhez.

Arató Gergely államtitkár szerint az "art and business" lényege, hogy a kultúra támogatása bővüljön. Olyan együttműködéseket nyitnak, ahol a magánpénz megfelelő szakmai irányítás mellett mozdul meg. Növelik az állami gyűjtemények műtárgy vásárlására szolgáló kereteit.

14.23

A szóbeli választ igénylő kérdések sorában Demendi László (MSZP) a földművelésügyi minisztertől kérdezte meg, hogy a gazdák hogyan viszonyulnak a Nemzeti Agrár-kárenyhítési rendszerhez?

Gőgös Zoltán államtitkár szerint gondolkodnak a rendszer javításán.

Medgyasszay László (KDNP) a veszprémvarsányi mentőállomás sorsáért aggódott.

Vojnik Mária államtitkár szerint továbbra is tartják azt a célt, hogy minden település tizenöt percen belül elérhető legyen. Előreláthatóan 2009-ben az állomás építése megkezdődhet.

Bíró Ildikó (Fidesz) a lóversenyzés végleges eltűnése miatti érzéseit osztotta meg társaival.

Gőgös Zoltán államtitkár igyekezett a képviselőasszonyt megnyugtatni. Bár jelezte, hogy a lovak egészségén kívül nagyon másképp nem csatlakoznak a témához.

Pettkó András (MDF) arra volt kíváncsi, hogy az előzetes szűrést, vagy az utólagos kényszergyógykezelést támogatja a kormány? A mai világban egy kormány sem engedheti meg magának, hogy elhanyagolja a megelőzést.

Vojnik Mária államtitkár úgy vélte, hogy a helyzet jó, de igyekeznek mindent megtenni azért, hogy még jobb legyen.

13.47

Horváth Zsolt (Fidesz) az eltörölt vizitdíj miatti költségvetés kiesés kapcsán fordult az egészségügyi miniszterhez. Lesz-e megállapodás a szakrendelőkkel, azok finanszírozása kapcsán - kérdezte a minisztert.

Székely Tamás szerint a vizitdíj kivonása minden területet másként érintett. Ezért mindenhol külön-külön kell az új megállapodásokat megkötni.

Nagy Kálmán (KDNP) felszólalásában pszichiátriai betegek, betegségek kezelésével kapcsolatos drámákat említett az egészségügyi tárca vezetőjének.

Székely Tamás szerint vannak felmérséek arra, hogy a pszichiátriai betegek milye ellátásban részesülnek, ám ezek elsősorban az Országos Pszichiátriai Intézet körében működik. Igyekezni fog minden szakkollégiummal tárgyalni.

A képviselő szerint nem teóriákat kellene gyártani, hanem konkrét lépéseket tenni. A miniszter megerősítette, hogy dolgozni fognak a struktúraváltást követő esetszám változást.

Csapody Miklós (MDF) a külgyminsztertől érdeklődött a szlovák Jan Slota által okozott politikai viharok megszüntetése kapcsán.

Göncz Kinga szerin a kormány egyértelműen fellép az ilyen viselkedés ellen. Minden fórumon hangot adnak az ország elítélő véleményének. Sokszor elmondják félelmeiket azért, hogy a szomszédunkban a kisebbik párt irányíthatja a nagyobbat.

Páva Zoltán (MSZP) az olimpiai felkészülés állami támogatásának mértékéről informálódott a szakminisztérium képviselőjétől. Szükségesnek tartja, hogy a parlament nyilvánossága előtt tisztázódjanak a megjelent félreértések. Megkapják-e időben a spotolók a szükséges összegeket - hangzott el a kérdés.

Újhelyi István államtitkár úgy véli, hogy mindent amit kértek a sportszervezetek, megkaptak, és még azon felül is kaptak több mint hatszáz millió forintot. A pénz egynegyede az év elején megjelent a szövetségek számláján. A képviselő megnyugodva fogadta a választ, és reméli, hogy a sajtó is oda fog figyelni ezekre az inormációkra.

13.23

Az azonnali kérdések óráját Jakab István (Fidesz) nyitotta meg, aki a földspekulációk, a föld elbrtoklások megakadályozááért emelkedett szólásra.

Gőgös Zoltán államtitkár szerint vannak tényleges problémák, amelyeket 2011-ig meg kell oldaniuk.

Jakab István szerint egyetértenek abban, hogy a föld cseréket minél hamarabb szabályozni kell. Az államtitkári válasz értelmében a jogállamiság elve folyamatosan érvényben van, de igyekeznek a szükséges módosításokat minél előbb érvényre juttatni.

Puskás Tivadar (KDNP) a kullancsok "képviselőjeként" beszélr arról, hogy a kullancsfertőséek elleni oltóanyagok egyike nem élvez TB támogatást, így az sokba kerül. A másik sem sokkal kedvezőbb áru termék.

Székely Tamás miniszter szerint a védőoltások támogatását át fogják gondolni. Puskás Tivadar szerint 2006-ról 2007-re másfélszeresére emelkedett a megbetegedések száma. A miniszter vizontválaszában ismét megerősítette, hoy fellvizsgálják a kérdést és megteszik a szükséges lépéseket.

Csáky András (MDF) "Közös kincsünk a gyermek" című felszólalása a koraszülöttek számáról, megmentésük körülményeiről szólt.

Székely Tamás miniszter szerint a kormány ezt a programot komolyan gondolja. Ahol szükséges az állam többletforrást is igyekszik rendlkezésre bocsátani. Csáky András fontosnak tartja, hogy egy koraszülött életének áráról ne a sajtóban vitatkozzanak, ezért fordult közvetlenül a miniszterhez.

Czinege Imre (MSZP) az egészségügyi intzémények ellátási területei kapsán, a betegellátás átadás-átvételéről beszélt. Megtörtént-e az önkormányzatok által kért feladat átadás a 2006-os változások óta - fordult a miniszterhez.

Megtörténtek az átvezetések, ahol kellett visszamenőlegesen is - nyugtatott meg mindenkit a szakminiszter. A hónap végén az ezzel kapcsolatos információkat a szakbizottsághoz be fogja terjeszteni.

12.43

Csáky András (MDF) az egészségügyi miniszterhez fordult az egészségügyi intézményekben történő megbetegedések miatt. Szakmai érvekkel kiegészítve beszélt az egyszer használatos gyógyászati eszközökről, és az ezzel kapcsoltos - szakmailag nem egyeztetett - rendeletmódosításról. Mi volt a véleménye az érintett szakintézményeknek - fordult a miniszterhez.

Székely Tamás miniszter arról tájékoztatta a kérdezőt, hogy ez a téma az uniós jogalkotás során is komoly vitát eredményezett.  A hazai szabályozást véleményezték a szükséges helyeken. A módosításról is csak azt követően döntenek majd, ha a további széleskörű konzultációk ezt fontossá teszik.

A képviselő nem fogadta el a választ.

Gusztos Péter (SZDSZ) az egyházak és civil szervezetek - adófieztők általi - finanszírozásának fontosságáról beszélt. Milyen lépések történtek az elmúlt évben arra, hogy erősödjön az adófizetők szerepe, csökkenjen az állami beavatkozás.

Veres János pénzügyminiszter egyetért az állam és az egyház szétválasztásával. Sokszor visszatetszést keltett amikor vezető poltikusok a szószéket használták poltikai céljaik megvalósítására - mondta. Az egyházi műemlékek mindannyiunk emlékei. 2007-ben 8,4 milliárd az egyházaknak 4,3 milliárd forint a civileknek érkezett az dófizetők felajánlásaiból. Az állam továbbra is biztosítani fogja az egyházak finanszírozását. A két évvel ezelőtt - az SZDSZ-szel közösen -meghatározott célokat továbbra is meg kívánják valósítani. A valódi autonómia az állam kivonulásával valósulhatna csak meg - mondta.  A képviselő a választ nem fogadta el.

Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) arra volt kíváncsi, hogy "Jár-e munkaér annak, akinek munkaszerződése ugyan van, de tényleges munkát nem végez?" A magyarok egyharmada létminimum alatt él, hazánkban slyos szociális válság van.

Az egészségbiztosítók vezetőit kinevezték, de effektív munkát nem végeztek. "Voltak, de minek" - jelezte a képviselő asszony. Jár-e neki fizetés, és mibe fog kerülni a felmentésük - fordult a miniszterhez.

Veres János miniszter reagált azokra az állításokra, amelyek nem valósak. Szerinte szociális válság nincs, nincsenek létminimum alatt élő gyerekek. A reáljövedelmek 25%-kal nőttek hat év alatt, bár tavaly csökkentek. Számos szociális támogatás emelkedett. Kérte, hogy a tényekkel operáljanak.

A képviselőnő nem fogadta el a választ.

Rogán Antal (Fidesz) a kormánytól érdeklődött arról, hogy vajon "Az állam miért sarcolja meg az önkormányzati támogatásokat?". Miért sarcolja meg az önkormányzatokat olyan támogatásait, amelyekkel a helyi lakosok életének jobbátételében vehetnek részt.

Veres János szerint Rogán Antal reklámszpotját láthatták a nézők. A miniszter úgy véli, hogy a megkülönböztetés figyelmbe veendő kötelem. Jó, ha a Belváros támogatja a lakóit, de az a helyes, ha egy bizonyos bevételi szint felett ezen szociális támogatások után fizetési közelezettséget állapítanak meg - replikázott a miniszter.

A méhnyakrák elleni védőoltást milyen alapon adjam rászorultsági elven - fordult a polgármester -képviselő a miniszterhez, A választ nem fogadta el.

12.15.

Az interpellációk megtárgyalása következett.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) az önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez fordult az uniós projektek finanszírozásával kapcsolatos átláthatatlannak tűnő helyzet miatt. Arra volt kíváncsi, hogy a szocialista mentorok működése mennyire segíti a helyzetet.

Újhelyi István, a minisztérium államtitkára szerint tényszerűtlen állításokkal opponál a képviselő. Ingyen, plusz juttaások nélkül, már eldöntött feladatok felgyorsításában vesznek részt a kijelölt képviselők  A megvalósítás a projekt gazdák kezében marad - adott tájékoztatást a politikus. Az előkészítésben és a döntéshozatalban nincs szerepük. A mentor rendszer nem ellentétes az összeférhetetlenségi törvénnyel sem.

A politikai befolyásolás, az politikai befolyásolás - állította a képviselő. A kiemelt projektek bukás elé néznek - folytatta. A választ nem fogadta el.

Herbály Imre (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy az FVM hogyan készül a várhatóan magas termésű repce és őszi kalászosok betakarítására. Az eddigi adatok szerint a termés megfelelő lesz, és Így a betakarítás nagy feladatot ró az ágazatra. A zavartalan betakarításhoz azonban szükség van segítségre- jelezte a felszólaló.

Gőgös Zoltán államtitkár szerint felkészültek a feladatra, A betakarító park életkora felére csökkent, az ar atás másfél hónap alatt befejezhető - mondta. A megyei hivatalok végzik továbbra is a koordinációt. Magas átlagtermés várható, amely egyrésze várhatóan exportra megy majd. Az aratásig remélhetőleg további gépek is megújulhatnak. Mostmár csak az égiek támogatásában kell bíznunk, és remélhetőelg nem lesz semmi gond az aratáskor - zárta az államtitkár a felszólalását.

A képviselő elfogadta a választ.

Nagy Andor (KDNP) a környezetvédelmi miniszterhez interpellált a környezetvédelmi kármentesítés miatt. Konkrétan a cspeli galvániszap ügyét emelte ki, de jelezte, hogy az országban töb helyen raknak le illegális hulladékot. 

Szabó Imre miniszter szerint a környezetvédelmi biztosíték adásról szóló jogszabályt még az első félévben el kívánják fogadni. A szabályozáson minél hamarabb változtatni kívánnak - mondta.

A képviselő nem fogadta el az elhangzottakat, reméli, hogy minél előbb elfogadják a megfelelő rendeletet.

11.47

A képviselők gépi szavazással döntöttek a napirendi pontokról, és ajánlásokról. Majd határozathozatalokkal folytatták a munkát. Törvényjavaslatok részletes vitára bocsátása kapcsán is jelezték a jelenlévők véleményüket. A vitákra este kerül majd sor.

A házelnök a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosításával kapcsolatos szavazást vezette le. A zárószavazás eredményeként  a t. ház 200 igen 142 nem szavazattal elfogadta azt, és egyben kérték a törvény sürgős kihírdetését.

A 2008 március 9-ei szavazásról szóló beszámolóval kapcsolatos határozathozatallal kapcsolatos szavazás eredményeként 206 igen szavazattal elfogadták azt.

Az elektronikus információ szabadságról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos módosító indítványokról döntöttek a jelenlévők.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési tanács közjogi jogállásáról, jogköréről, összetételéről és feladatairól, valamint működési kereteiről szóló törvényjavaslat kiegészítő beadványairól is döntöttek.

A képviselők ezután mentelmi ügyekben hoztak döntéseket. Havas Szófia (MSZP) ,  Bencsik János ( Fidesz), mentelmi jogát nem függesztették fel.

Bizottsági tagcserékkel kapcsolatos szavazás következett ezután. Az országgyűlés támogatta a javaslatokat.

11.25

Herényi Károly (MDF) "Romeltakarítás és építkezés" címet adta gondolatainak. A kormány félidőnél tart, de a deklarátltan kisebbségi vezetés romeltakarításba kezdett - kezdte mondanivalóját. Az SZDSZ elnöke felébredt Csipkerózsika álmából - folytatta. A romeltakarítás azonban kevés, mert hazánk az unió végén van. Az egyeztetés kultúráját kellene előtérbe helyezni, ezért hívta össze az MDF az öt parlamenti pártot, az adócsomagjuk egyeztetésére, hogy tényleges munkát folytathassanak. Nem volt hiába való az egyeztetés megkezdése, mert biztató felvetések hangzottak el.

Veres János pénzügyminiszter is az egyeztetések fontosságát hangsúlyozta. A kormány részéről nyitottságot említett az MDF adóprogramja kapcsán. Azonban igen komoly problémának tartja, hogy a konzervatív párt javaslatait több mint ezer háromszáz milliárddal csökkentené a költségvetés bevételeit - emelte ki. A magyar költségvetésben idén kevesebb hiány van betervezve, mint amit az MDF tervezne. remélhetőleg az őszi ülésszakon komolyabb vitákot folytathatnak a témában.

Gusztos Péter (SZDSZ) az élettársi kapcsolatok legalizálásával kapcsolatban kért szót. Az unióban a születendő gyermekek 32%-a, hazánkban 34%-a születik házasságon kívül. Ma hazánkban egymillióan élnek élettársi közösségben. A liberálisok szerint mindenkit megillet az autonómia. Ha az aállam diszkriminál polgárai között személyiségeiket nem tekinti egyenrangúnak. Nem fogadható el az a törekvés, amely saját elveit próbálja ráerőszakolni másokra.

A kormány részéről nem reagáltak az elhangzottakra.

Soltész Miklós (KDNP) elemezte a március 9-ei választás utáni helyzetet. Mesélt az elmúlt hatvan nap történéseiről, és néha levonta a konzekvenciákat.

A kormányból erre sem kívánt senki reagálni.

11.00

Napirend előtti felszólalásokkal kezdte meg munkáját az országgyűlés.

Mikola István (Fidesz) "Párducfoltos biztosítás" címmel a bal oldalnak támadt az egészségbiztosítókkal kapcsolatos törvény  visszavonása miatt. "Nem gondolják, hogy öndicséret helyett inkább bocsánatot kellene kérniük az embereketől - tette fel a kérdést az érintetteknek. Aki a TB-t szétveri, a nemzeti kockázatközösséget veri szét - állította az egészségügyi szakember.

Székely Tamás egészségügyi miniszter válaszában elmondta, hogy a korm-ny határozott célja a kötelező egészségbiztosítási rendszer tovább fejlesztése. A pénztárak alapításával kapcsolatos pénzek minimális része került csak tényleges kifizetésre - nyugtatta meg a képviselőt. SZéles körű szakmai, és társadalmi konzultációt kezdeményezek - mondta a miniszter. Az egész társadalmat érintő kérdésről van szó, és nem a poltikai játszma, hanem a tényleges eredmény a lényeg - fejezte be felszólalását a miniszter.

Magda Sándor (MSZP) a kutatás, fejlesztés, innováció hazai történetéről beszélt felszólalása elején. Hazánk érdekeit szem előtt tartva konszenzussal hozzunk döntéseket - határozta meg pártja gondolkodás módját a felszólaló. Ezért nagy öröm hogy tárca nélküli minsizter foglalkozik mostantól ezzel a témával, folytatta Magda Sándor. Szili Katalin jelezte, hogy a téma a napirendek között is szerepel, de a képviselő úr rendületlenül folytatta mondanivalóját. Az elmúlt hetek populizmusa nem a versenyképsességet, hanem a lemaradást támogatja- fejezte be felszólalását.

Molnár Károly tárcanélküli miniszter szerint ennek a posztnak a létrehozásával, a hatékonyság nagymértékben növekedhet. Hazánk versenyképességének kulcsa a fenti témák erős képviselete, a tudás háromszög létrehozása, és fejlesztése. A tudomány, a gazdaság, az oktatás képviselőivel közösen kívánok dolgozni - mondta a miniszter.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását