2024. május 5. - Györgyi

Magyar karikaturisták adat- és szignótára

Magyar karikaturisták adat- és szignótára címmel írt hiánypótló lexikont Gyöngy Kálmán. A szerző, aki maga is számos humorlapnál dolgozott rajzolóként, a kArton Galéria Magyar karikaturisták 1848-2007 című időszaki kiállításához kapcsolódva mutatta be csü
2008. április 11. péntek 07:58 - Hírextra

A magyar művészettörténet általában mostohán bánt a karikaturistákkal, pedig közülük sokan művészileg is jelentős alkotásokat hagytak hátra. Előfordul, hogy jelentős, sokat publikáló karikaturistákról sem lelhető fel információ egyetlen lexikonban sem - beszélt motivációiról Gyöngy Kálmán.

A szerző elmondta, munkája során áttekintette az összes, magyar nyelvterületen valaha megjelent, humoros grafikákat közlő lap hozzáférhető évfolyamait, s így az 1848-tól napjainkig terjedő időszakból 937 alkotóról talált egy-egy szócikkhez elegendő anyagot. A lexikonba csak olyan alkotók kerülhettek be, akik munkásságuk során legalább két országos lapban publikáltak. Ezen válogatási elv alól néhány alkalommal ugyan tett kivételt, de csak olyan karikaturistáknál, akik más művészeti ágakban komoly ismertséget értek el.

A karikaturistákat számba vevő lexikonrész után a kötet évenkénti bontásban felsorolja a Magyarországon megjelenő humorújságokat, majd 12 oldalon a rajzolók szignóit, és 184 oldalon mintegy 600 alkotótól egy-két karikatúrát, illetve portrét is leközöl.

Kevéssé ismert, hogy jelentős festők, grafikusok, rajzfilmesek is dolgoztak karikaturistaként - hívta fel a figyelmet a szerző: többek között Egri Józseftől, Csók Istvántól, Fényes Adolftól, Vértes Marcelltől és Vágó Páltól jelentek meg humoros grafikák, Barabás Miklós pedig sportkarikatúrákat készített.
Tehetséges és híres portrérajzoló volt az előző századfordulón élt színész, Gellért Lajos, de a néhány éve elhunyt Darvas Iván is. Szívesen alkotott karikatúrákat Karinthy Frigyes és Jókai Mór, utóbbi néha a kor leghíresebb karikaturistájának, Jankó Jánosnak is előrajzolt egy-egy témát. Néha azonban a rajzolók tevékenykedtek más műfajban, leggyakrabban a rajzfilm-készítésben: karikaturistaként kezdte Várnai György, a Frakk és Sajdik Ferenc, a Pom-pom alkotója is - tette hozzá Gyöngy Kálmán.

A szerző elárulta, a kutatások során annyi anyag gyűlt össze, hogy már egy következő köteten dolgozik. Gyöngy Kálmán másik terve, hogy az elmúlt 150 év legszínvonalasabb karikatúráit végre állandó tárlaton tekinthesse meg a magyar közönség. Mint, elmondta, erre hamarosan egy nagyobb vidéki városban nyílhat esély.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását