2024. április 27. - Zita

Karikaturisták alkotásai a kArtonban

A műfaj jeles hazai képviselőinek mintegy nyolcvan alkotása szerepel a Magyar karikaturisták 1848-2007 című tárlaton, amely szerdától látható a budapesti kArton Galériában - tájékoztatta a kiállítóhely képviseletében Lázár Eszter a megnyitó előtt az MTI-t
2008. március 19. szerda 18:43 - Hírextra

A kiállításon látható munkákat történeti megközelítésben mutatják be és megjelenésük helye (Ludas Matyi, Szabad Száj, Pesti Hírlap, Füles, Hócipő) szerint csoportosították - tette hozzá.

A tárlaton negyvennél több művész alkotásait vonultatják fel, közöttük van Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Krenner István, Dallos Jenő, Balázs-Piri Balázs, Hegedűs István, Lehoczki István, Brenner György, Várnai György, Hauswirth Magda, Szűr-Szabó József, Lehoczki Károly.

"Magyarországon az újságkarikatúra-rajzolást 1848-tól, a Charivari (Dongó) című vicclap megjelenésétől eredeztetjük. A képzőművészek számára a képes vicc műfaja az éppen hogy megtűrt, inkább csupán a megélhetést biztosító, esetenként az egymással bolondozó, avagy éppen egy harmadikat ugrató - de semmiképpen sem a +valós+ művészi időtöltést jelentette" - összegezték a kiállítás szervezői.

Mint hozzátették, az első híres pályaelhagyó művész, aki azonban a karikatúrával nevet, rangot és országos ismertséget szerzett, Jankó János (1833-1896) volt. Az újonnan induló lapok majdnem egy évtizeden át az ő munkásságára alapozták népszerűségüket.

"Jankó elévülhetetlen érdeme továbbá, hogy felfedezte számunkra az autodidakta Homicskó Atanázt, aki az orvosi táskáját hagyta hátra egy plajbászért cserébe. Talán ennek a két markáns egyéniségnek köszönhető, hogy a XIX. század második felében egyre több grafikus mérte meg tehetségét a karikatúra műfajában" - írja Gyöngy Kálmán, a kiállítás kurátora a Magyar karikaturisták adat- és szignótára című, közelmúltban megjelent könyvében.

A Magyar karikaturisták 1848-2007 című kiállítás április 26-ig látható, szakirodalmául Gyöngy Kálmán könyve szolgált, amelyet április 8-án mutatnak be az V. kerületi kArton Galériában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását