2024. április 28. - Valéria

„Gengsztermódszereket” alkalmaz az önkormányzat?

Újabb kínos fejleménnyel bővült a Kultiplex kiakolbólítási szappanoperája. Az önkormányzat verőemberekkel vette körül az épületet és az azt jogszerűen használó bérlőket sem engedik be, tartva a civilek – így Bakáts Tibor – bejelentésétől, hogy
2008. február 28. csütörtök 19:02 - Tálos Lőrinc
Mint arról a HírExtra már beszámolt, a Bauhaus épület és a benne működő kulturcentrum az önkormányzat egyik ingatlanüzletének megvalósulása érdekében jut Karthágó sorsára, nem pedig a környék lakóinak nyugalma, ahogy azt a népszerű náciportál, a kuruc.info sugalmazza: „A döntésben vélhetően szerepet játszhatott az is, hogy a környék lakóitól korábban több panasz is érkezett a szórakozóhelyre és közönségére, mivel éjszakánként nem tudtak pihenni a marihuánától rángógörcsben röhögő, őrjöngő, kapualjakba hugyozó és okádó cheguevara-pólós bibsigyerekektől.” Tekintsünk el attól, hogy az ébredő magyarok központi hírferdítő portálja néha kísértetiesen emlékeztet Gyurcsány Ferencre. A miniszterelnök és a kuruc.info az önreflexióra való képtelenség olyan szintjét hozza, hogy néha nehéz eldönteni: tényleg ennyire elmebeteg, vagy csak önmagát parodizálja? Mindazok akik kik szeretik magukat ilyesmivel sokkírozni magukat, máris görgessenek a keretes anyagunkhoz. Vagy keressék meg az interneten az MSZP „Klikkelj rám!” címmel osztatlan sikert arató reklámetűdjét. Juhász Pétert, a Kultiplex elbontása elleni tiltakozás egyik szervezőjét kérdeztük a fejleményekről.

Mit jelentettek volna be a sajtótájékoztatón?

Azt szerettük volna elmondani, hogy egy underground szórakozóhely tudna a lakókörnyezettel szimbiózisban is létezni, meg lehetne oldani a felmerülő problémákat – a vendégek hangossága, vagy a parkba vizelés – csak a tulajdonosnak nem erre irányult eddig az akarata, és az ebbe az irányba mutató lépéseket nem lehet számon kérni azokon, akik létbizonytalanságban üzemeltetik ezt a helyet. A IX. kerületi önkormányzat a lebontás mellett kardoskodik esztelenül, épp ezért nem tartotta rendben a parkot sem. A kerület ezzel a gesztussal, elbukik mintegy 300 millió forintot és évente több millió bevételt, Budapest elbukik egy underground szórakozóhelyet, amikor Gyurcsány Ferenc éppen arról beszél, hogy a kulturházakat meg kell menteni. A sajtótájékoztatót a Kultiplex előtt tartjuk meg, mert nem tudunk bejutni az épületbe. Ezért a Centrifuga Kft. – amelyik birtokon belül van a Kultiplexben – birtokvédelmet kért a rendőrségtől, mert biztonsági emberek elállják az utat, akik az önkormányzat megbízására hivatkoznak, viszont semmilyen papírt nem mutatnak fel. Tudtunkkal az önkormányzat nem is tulajdonos, mert a Földhivatalban nem történt meg az ilyen értelmű bejegyzése. Az ígéretek ellenére még mindig nem találtak megoldást a Kultiplex és a Tilos Rádió elhelyezésére, ők pedig – főleg a rádió – ha akarnának se, tudnának kiköltözni, egyik pillanatról a másikra.

Mit jelent, hogy birtokvédelmet kértek a rendőrségtől?

A birtokon belül lét nem jelent sem többet, sem kevesebbet, hogy valaki egy helyen fizikailag belül van. Aki pedig egy birtokon belül van, azt birtokvédelem illeti meg, hogyha valaki birtokháborítást hajt végre, és annak számít az is, hogy nem engednek be senkit a Kultiplex területére, hiszen így nem lehet rendeltetésszerűen használni a saját helyüket. A Kultiplex Kft. bérelte az önkormányzattól az épületet és adta bérbe a Centrifuga Kft-nek üzemeltetésre és a Tilos Rádiónak használatra a helyet. Nekik senki nem szólt, a kiköltözésről. Nyilván nem érte őket váratlanul, hiszen értesültek róla a sajtóból, hogy ez megtörténhet, de erről papírt senki nem kapott. A Kultiplex Kft. átadta a helyet az önkormányzatnak, viszont a Centrifuga Kft. nem azonos a Kultiplex Kft-vel.

Bakács Tibor Settenkedő korábban azt üzente az önkormányzatnak, hogy "megfelelő gondoskodással, értelemmel járjanak el" a Kultiplex ügyében, különben február 28-án nem adják át a házat, és hálózsákokkal beköltöznek az épületbe. Ebben történt valami változás?

Most nem léphet be senki a Kultiplexbe, biztonsági őrök veszik körül az épületet és így elég nehéz lenne elfoglalnunk. Azért küldték ide őket, hogy ezt kivédjék, csak ez az eszköz jogszerűtlen, ezért rendőröket hívtunk, hogy felszólítsák a biztonsági őröket a távozásra, hiszen semmilyen jogcíműk nincsen arra, hogy fellépjenek az ellen, hogy használjuk az épületet. Jelenleg patthelyzet alakult ki, a rendőrség csak akkor lép fel az őrökkel szemben, ha bírósági határozat lesz a kezünkben. Ez egy-két nap, utána nem korlátozhatnak bennünket a szabad mozgásban.

Kuruc.info hír
Rendőrök zárták körbe a Kultiplexet - persze nem drogot keresnek

Rendőrök torlaszolták el a Kultiplex bejáratát. Az egyenruhások csak a Tilos Rádió jordán-pozitív munkatársait engedik be az épületbe. Ismeretes, hogy egy korábbi döntés értelmében a hó végéig ki kellett üríteni a főváros egyik legvisszataszítóbb szórakozóhelyét. A döntést tiltakozóhullám követte ingyenes kereszténygyalázó zsidó koncertekkel. A Kultiplex megmaradásának érdekében Bakáts Tibor Settenkedő is felemelte a szavát, aki saját elmondása szerint még gyerekekkel is közösült.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását