2024. május 21. - Konstantin

"Síndarab" az Új Színházban

Keleti pu. címmel "síndarabot" mutat be szombaton a fővárosi Új Színház. A pályaudvaron játszódó előadás a mai Magyarországról, "erről a fortyogó, bajban lévő országról", az emberek rossz közérzetéről szól - mondta Rudolf Péter rendező az előadás fotóspró
2008. február 27. szerda 21:25 - Hírextra

A színpadon a pályaudvar tipikus figurái bukkannak fel. A hajléktalan, akivel hamis papírokat írattak alá, s ettől különbnek érzi magát: "úriember nem szív csutkát, adok nektek hosszú csikket"- mondja. A nincstelen, aki a lélekvándorlásban hisz: "ki lehet innen jutni, el fogok innen menni" - ismételgeti. Megjelenik a drogos, a "Hajléktalan Világnapról" tudósító televíziós stáb, Jézusról énekelő utcai dalosok, a kozmetikumokkal házaló mobiltelefonos ügynök, aki mellékesen tisztaságmániás, utazó balettművészek, lányát kísérő anyuka, aki azt mondja: "lopni, csalni, hazudni kell, nem álmodozni."
A Keleti pu. az Üvegtigris-filmek alkotógárdájának első színházi műve. Rudolf Péter színész-rendező ötletéből Hársing Lilla és Búss Gábor Olivér írtak "síndarabot".

Rudolf Péter rendező a helyszínt indokolva úgy fogalmazott: a Keleti pályaudvart alkalmas helyszínnek találta arra, hogy erről "a fortyogó, bajban lévő országról" beszéljen. Hozzátette: "a darab a rossz közérzetünkről szól", jelzi, hogy "nem jó irányba mennek a dolgok".

A Keleti pu. annyira összetett és groteszk elemekkel teli, amennyire az életünk is az - mutatott rá a rendező, aki úgy véli: katartikus lehet annak a kimondása, hogy "gyerekek, ez így nem mehet tovább", de a színház feladata olyan pillanatokat csinálni, hogy "felálljon a szőr az ember hátán", s bizonyos ügyekkel kapcsolatban a néző tisztábban lásson, válaszokat keressen.

Rudolf Péter kijelentette: csak akkor lesz nyugodt, ha ennek a darabnak az élete nem ér véget, amikor a premieren legördül a függöny.

A darab próbái során sok nehézség merült fel - jegyezte meg a rendező, mint mondta, egyrészt azért, mert a magyar színházi struktúrában megkapható idő kevés, másrészt azért, mert az általuk választott helyszín kapcsán rengeteg téma felvetődött, nagyon dússá vált az anyag.

A Keleti pu. szereplői: Bánsági Ildikó, Botos Éva, Nagy-Kálózy Eszter, Hirtling István, Takács Katalin, Fodor Annamária, Nagy Mari, Pálfi Kata, Almási Sándor, Derzsi János, Huszár Zsolt, Kovács Krisztián, Nagy Zoltán, Széll Attila és Vass György. A díszlet Zeke Edit, a jelmez Balla Ildikó munkája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását