2024. április 27. - Zita

Retropolitikai revü

Brecht - The Hardcore Machine címmel "retropolitikai revüvel" vendégszerepel szombaton a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház - Urbán András Társulata a MU Színházban - tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.
2008. február 25. hétfő 20:43 - Hírextra

A darabról szóló ismertető szerint az előadás vázát Bertolt Brecht német drámaíró, költő, rendező (1898-1956) Buckowi elégiák című versciklusának az 1953. június 17-i, vérbefojtott kelet-német munkásfelkeléshez fűződő részletei adják.

A munkásruhába öltözött négy színész, Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád és Mikes Imre Elek által előadott darabban a beszéd háttérbe szorul, s a mozgás, a mozdulatiság kap nagy jelentőséget.

A 16 éven felülieknek szóló darab díszletét és a jelmezt Varga Tünde tervezte, a mozgást Varga Heni kreálta, a zene Mezei Szilárd nevéhez fűződik.

„Urbán András produkciója mintha Berlinben született volna, a brechti motívumok a színpadi diskurzusa a harmincas évek Wilhelm Reichjére utal. De mégsem ott született, hanem egy elfojtott, apokrif, fantazmagórikus, diabolikus vajdasági világban. Kiderül, hogy egy balkáni magyarnak van mit közölnie a világgal. De ahhoz balkáni magyarnak kell lenni - mindenestől. A pesti kozmetikum hiteltelenné teszi a nagyvilágban. Meggyőződésem, hogy ezzel kezdődik a mi nagy művész kalandunk, s nem a budapesti utánérzésekkel" - idézi Végel László vajdasági író kritikáját a színház ismertetője.

A Bipolar német-magyar kulturális együttműködési program keretében létrejött darab ősbemutatóját 2007. április 20-án, a berlini Acud Színházban tartották. Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban tavaly júniusban mutatták be.

Urbán András rendező 1970-ben született a vajdasági kisvárosban, Zentán. 2006. május 25-től a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója. Ismertebb rendezései közé tartozik a 2004-ben bemutatott, Csáth Géza műveiből írt, 0.1 mg című előadás, és az 1992-ben bemutatott Brüchner: Woyzeck.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását