2024. május 8. - Mihály

Gyilkos a színházban!

A Gyilkos című színművet mutatja be Szabó Győző főszereplésével pénteken a budapesti Játékszín - mondta Debreczeny Gabi színházi titkár az MTI-nek.
2008. február 26. kedd 08:49 - Hírextra
Az emberölést, bosszút és szexuális klausztrofóbiát magában foglaló, váratlan csavarokkal teli történet középpontjában egy olyan férfi áll, akit mániákusan vonzanak a történelem hírhedt gyilkosainak bűntettei. De hol ér véget a megrögzöttség, és hol kezdődik a gyilkolási kényszer? - ezt fejtegeti Anthony Shaffer darabja, amelyet a szerző öt évvel híres színműve, a Mesterdetektív után írt.
A Gyilkos a színháztörténet egyik legelborzasztóbb nyitójelenetével indul: a közönség szemtanúja lehet egy gyilkosságnak, amelyet teljes némaságban, egyetlen szó elhangzása nélkül követnek el.
Az Ungvári Tamás által fordított darabot Balázsovits Lajos rendezte. Norman Bartholomew szerepében Szabó Győzőt láthatja a közönség, Millie-t Kovács Patrícia, Elisabethet Tóth Enikő alakítja, Stenning őrmesterként Hajdu István lép színpadra. A jelmezterveket Berzsenyi Krisztina készítette, a díszlet Menczel Róbert munkája.

Anthony Shaffer (1926-2001) angol író Peter Shaffernek, az Equus és az Amadeus alkotójának ikertestvére volt. Neve 1970-ben vált ismertté, mikor megírta Mesterdetektív (Sleuth) című színdarabját, amelyből két évvel később, 1972-ben film is készült Joseph L. Mankiewicz rendezésében, Laurence Olivier és Michael Caine főszereplésével.

Ugyanebben az évben Alfred Hitchcock felkérte a Téboly (Frenzy) című, később nagy sikert aratott filmje forgatókönyvének megalkotására. A filmért 1973-ban Golden Globe díjra jelölték, mint legjobb forgatókönyvírót. Az Agatha Christie Halál a Níluson című regényéből 1978-ban készült film forgatókönyvét is ő írta.

Szintén Anthony Shaffer nevéhez fűződik a kultfilmnek számító, 1973-as Rejtélyek szigete (The Wicker Man), amelyet 2006-ban Nicolas Cage és Ellen Burstyn főszereplésével forgattak újra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását