2024. április 27. - Zita

Tűréshatáron a színház helyzete

A Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója örül annak, hogy a városi önkormányzat jelentős fejlesztéseket tervez 2010-ig az intézményben, amelynek helyzete véleménye szerint a "tűréshatáron" van.Simon István szerdán az MTI-nek elmondta: örült a teátrum
2008. február 27. szerda 20:11 - Hírextra

Simon István szerdán az MTI-nek elmondta: örült a teátrum támogatásáról szóló bejelentésnek, de az önkormányzat megkeresésükre az elmúlt években már többször ígért segítséget a modernizációhoz.
Tasnádi Péter, Pécs polgármestere a napokban jelentette be: fél- és egymilliárd forint közötti összeget szánnak a teátrum technikai felszereltségének javítására, továbbá a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) egyik helyszíne, a Káptalan utcai szabadtéri színpad rekonstrukciójára.
A beruházások forrásául az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyprojektjére, a Nagy Kiállítótérre elkülönített pénz egy része szolgál, amely azután szabadult fel, hogy a város az önkormányzati tárca javaslatára úgy döntött, a vártnál magasabbra becsült költségek miatt nem vág bele az építkezésbe - tette hozzá a szocialista politikus.

A Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója a bejelentés kapcsán az MTI-nek nyilatkozva felidézte: a színház 113 éves épülete 1986 és 1991 között nagyrekonstrukción esett át, s akkor Közép-Európa legmodernebb ilyen intézménye volt. Mára világítóberendezései, hangtechnikája és színpadgépészete nemhogy nem követi a fejlődést, olyannyira elavult, hogy nem felel meg a 2010-re tervezett komoly, európai produkciók bemutatásához szükséges feltételeknek - hangsúlyozta.
A folyamatos, kisebb összegű ráfordítások elégtelennek bizonyultak, a géppark mára teljesen amortizálódott. Rossz állapotban vannak az elektromos függönyök, a forgók, a süllyedők, összességében a színpad és a próbatermek padlózata is, és ez csak a technika, a mellékhelyiségekről és a tavalyi beázás okozta károkról nem is beszélve - fűzte hozzá Simon István.
Az ügyvezető igazgató rámutatott: a baranyai megyeszékhely kulturális koncepciójában szerepel a színház felújításának szükségessége, de ennél több nem, vagyis nincs meghatározva, mennyit szánnának a munkálatokra és azokat mikor végeznék el. Ahhoz, hogy a fejlesztéseknek a kulturális főváros program évére látható jelei legyenek, a munkálatoknak jövőre el kellene kezdődniük. A teátrum vezetése 2006-ban már összeállította a tennivalók listáját, s azok költségét akkori áron számolva 900 millió forintra becsülték.

A vezető legalább ekkora problémának nevezte a fenntartó önkormányzat egyre csökkenő támogatását.

Amíg a próza-, opera- és balett-tagozatot egyaránt működtető, 227 dolgozót foglalkoztató teátrum tavaly összesen 694 millió forint állami és önkormányzati támogatást kapott, addig az idén csak 674 milliót úgy, hogy Bókay Endre szocialista országgyűlési képviselő közbenjárására 20 millió forinttal nőtt a központi költségvetési hozzájárulás - közölte Simon István.

Az ügyvezető a pécsit több vidéki színházzal összehasonlítva azt mondta: 2007-ben az állami és önkormányzati dotáció Miskolcon 735, Debrecenben 866, Szegeden 898, Győrben pedig 918 millió forint volt, vagyis a hasonló nagyvárosok teátrumai jobb feltételekkel működhettek az előző esztendőben.

Simon István szerint a Pécsi Nemzeti Színház a "tűréshatáron van", vezetői abban bíznak, hogy a mintegy 40 milliárd forintból gazdálkodó és 19 milliárd forint hitelállománnyal terhelt Pécs pótköltségvetésből legalább 10 millió forint plusz forráshoz juthatnak ez év folyamán. Úgy vélte: ettől függetlenül "meg kell húzni a nadrágszíjat".

Tavaly 26 dolgozót elbocsátottak, az idén ezt nem tervezik, megpróbálnak a jelmezeken és a díszleteken spórolni, fontolgatják továbbá a jegyárak emelését. Utóbbival azonban nézőközönséget veszíthetnek, ugyanis nem a tehetősek, inkább a középréteg tagjai járnak színházba, akik nagyobb áremelést már nem tudnának elviselni - mondta Simon István.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását