2024. április 28. - Valéria

Sólyom és felesége levele a farkasréti iskoláról

Az ingyenes és a lakóhelyhez minél közelebbi oktatás jogos állampolgári igény, amit egy jól működő intézmény esetén nem írhat felül semmilyen csoport érdeke - írta Sólyom László államfő és felesége a Farkasréti Általános Iskola szülői munkaközösségéhez in
2008. február 20. szerda 15:09 - Hírextra

"Reményünket fejezzük ki, hogy a kerület vezetése felismeri, elsődleges feladata a helyi közösség érdekeinek szolgálata, és semmi sem lehet fontosabb a jövő nemzedékek jó színvonalú oktatásánál" - fogalmazott a köztársasági elnök a levélben, amelyben pótolhatatlannak nevezte a 2007 decemberében indított civil összefogást.

A szülői munkaközösség, valamint az iskolaszék tagjai és az aggódó szülők az elmúlt három hónap küzdelmeiben megtapasztalták, mennyire nehéz a hivatalos állásponttal szemben fellépni. Az összefogásban megmutatkozott az Önök ereje, kezdeményezésük elhárította a közvetlen veszélyt. Ez a három hónap hiteles bizonyítéka a Farkasréti Általános Iskola fennmaradásra érdemes szellemiségének - írta az államfő és felesége.

Hegedűs Dóra, az iskolai szülői munkaközösség alelnöke az MTI-vel szerdán közölte: az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a szülői munkaközösség elkezd dolgozni, hogy május végén letehessen Újbuda vezetésének asztalára egy tervet az iskola jobbá tételéről, hatékonyabb működtetéséről.

Az Iskolamentő Munkacsoport továbbá azt tervezi, hogy kézikönyvet állít össze civil kezdeményezések számára. "Az a célunk, hogy a mostani siker kivételessége általánossággá változzon az egész országban" - írta Hegedűs Dóra.

A Farkasréti Általános Iskola alapítványi kézbe adásának terve tavaly év végén vetődött fel, az önkormányzat elképzelései miatt többször demonstráltak a szülők és a diákok, s zöld szalag viselésével tiltakoztak az elképzelések ellen.

Molnár Gyula (MSZP) XI. kerületi polgármester hétfőn közölte: a kerületi önkormányzat nem tárgyal tovább a farkasréti iskola alapítványi kézbe történő átadásáról, a kapott ajánlatok közül ugyanis egy sem felelt meg a kerület által támasztott összes feltételnek.

Molnár Gyula akkor felidézte: tárgyalási álláspontjuk mindvégig az volt, hogy az átadással olyan intézmény jöjjön létre, amely oktatási-nevelési szempontból speciálisabb igényeket is kiszolgáló választékot képes nyújtani az önkormányzati iskolák programjaihoz képest. A tárgyalásokon a szempontok között szerepelt, hogy az iskola átalakulásával ne érje hátrány a már ott tanuló diákokat és szüleiket. Elvárás volt továbbá, hogy az önkormányzat részére valódi és érezhető költségmegtakarítást eredményezzen a váltás. Azt tervezték, hogy a bérleti díjon kívül az alapítványt terhelné a felújítási költség, és az önkormányzat nem fizetné a normatív állami támogatáson felüli önkormányzati hozzájárulást sem.

Bács Márton alpolgármester és Hegedűs Dóra, az iskola szülői munkaközösségének alelnöke hétfő esti közös közleményében megegyezésként értékelte a döntést, hangsúlyozva, a szülők és a polgármesteri hivatal közösen keresi az iskola fejlesztésének lehetőségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását