2024. április 29. - Péter

NEK: Sólyom ne írja alá!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Kerekasztal (NEK) arra kéri Sólyom Lászlót, hogy ne írja alá az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, amelyet a Parlament február 11-én másodszor fogadott el.
2008. február 15. péntek 16:26 - Hírextra
Az erről szóló, a köztársasági elnöknek címzett nyílt levelet pénteki budapesti rendkívüli ülésén hagyta jóvá a NEK - jelentették be a kerekasztal alapító szervezetei által szervezett sajtótájékoztatón Budapesten.

A szervezet a sajtó képviselőinek is bemutatott nyílt levélben üdvözli, hogy a köztársasági elnök a 2007. december 17-én először elfogadott törvényt nem írta alá, hanem visszaküldte Szili Katalin házelnöknek.

Felhívják Sólyom László figyelmét arra, hogy az országgyűlési képviselők által benyújtott javaslatokkal kiegészített, és 2008. február 11-én elfogadott törvény nem ad érdemi választ a felvetett fenntartásokra és aggályokra.

"A NEK felkéri a köztársasági elnök urat, hogy a 2008. február 11-én az országgyűlési képviselői módosításokkal kiegészített, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, melyet másodszor fogadott el a magyar országgyűlés, ne írja alá, ne hirdesse ki, és az Alkotmány vonatkozó bekezdése alapján kezdeményezze a magyar országgyűlésnél - a több mint 360 ezer összegyűjtött aláírásban bízva - az országos népszavazást" - hangsúlyozzák a nyílt levélben.
Felhívják a figyelmet arra, hogy 2006 augusztusában a magyar munkavállalói képviseletek egyöntetűen elutasították a konvergenciaprogramot, amely már tartalmazta a társadalmi egészségbiztosítás átalakítását.

A nyílt levélben szerepel, hogy a társadalom nemhogy felhatalmazást nem adott a törvény újbóli elfogadásához, hanem több mint 360 ezer, a népszavazás kiírását kezdeményező aláírással már bizonyította ellenkezését, a koalíciós többség pedig ellenére fogadta el a néhány országgyűlési képviselői módosító indítvánnyal kiegészített törvényt.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Tari Tamás, a NEK tagja, a betegszervezetek képviselője, a Magyar Májtranszplantáltak Egyesületének elnöke elmondta, hogy álláspontja szerint ma is érvényben van egy 1928-as törvény, amely kimondja, hogy kizárólag társadalombiztosítási alapon működhet a rendszer, nem pedig üzleti, nyereséges alapon.

Az egészségbiztosítási pénztárakról elfogadott törvény sérti ezt az elvet, amikor biztosítja az üzleti érdek, a profitszerzés megjelenését - olvasható a NEK Sólyom László köztársasági elnökhöz küldött nyílt levelében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását