2024. május 8. - Mihály

Rázd a segged!

Szamba, nők, zene, tánc, jöhet a karnevál. Idén február 2-án veszi kezdetét az egy hétig tartó brazil őrület, a világ legnagyobb és leglátványosabb fesztiváljának tartott Riói Karnevál. Nem érdemtelenül lett ez a leghíresebb, hiszen közel 800 ezer turista
2008. február 2. szombat 11:56 - Malina Adrienn

A parádén a látványos jelmezek mellett a szambáé a főszerep, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján. A karneváli előkészületek abban a pillanatban megkezdődnek, amikor az előző évi karnevál véget ér. Nyomban megindul a rebesgetés, mi lesz a szambaiskola következő évi felvonulásának témája. Az év közepére már elkészül a szamba, október táján már befejeződik a ruhák tervezése. A legegyszerűbb kosztüm is 100 dollárba kerül. Közel 1500 ember dolgozik egy-egy szambaiskola sikeréért.

A szamba eredetileg több táncforma gyűjtőneve, melyeket az elmúlt évszázadokban az afrikai néger rabszolgák vittek magukkal Kongóból, Szudánból és Angolából új hazájukba, Brazíliába. Ki ne ismerné azt a tipikus csípőmozgást, amit bár lehet tanulni, de biztos vagyok benne, hogy erre születni kell. Ma a szamba uralja a brazil zenei életet. A karnevál alkalmából évente új szamba melódiák születnek.



A táncversennyel egy időben még számos bált is tartanak, mint például a Copacabana Palotában, melyre a belépő körülbelül 70-250 ezer forint. A karneváli időszakban a 4-5 csillagos hotelek akár háromszoros árat is elkérnek a turistáktól. Sőt, minimum két hónappal a karnevál előtt érdemes lefoglalni a szállást, ha tetőt akarunk a fejünk fölé.

Egyébként számos szambaiskoláról az a hír járja, hogy bűnszövetkezetek támogatják őket, de a brazil nagyvállalatok is egyre inkább részt vesznek a szambaünnep finanszírozásban. Az egyik legtradicionálisabb iskoláról, a Mangueiráról is terjed az a szóbeszéd, hogy drogpénzből tartják fenn, ráadásul ezt megerősítette január 10-én egy rendőrségi hír, miszerint a csoport idei dalának szerzője, Francisco Paulo Testas Monteiro körözés alatt áll drogkereskedelem vádjával.

Szamba
A legnépszerűbb körtánc a "Samba de moro" volt, melyet már a modern Samba elődjének tekinthetünk. A Sambazene az ősi Afrika kultikus zenéjéből származtatható. Fő hangszerei (dobok, harangok) főként afrikai eredetűek. A gyors, élénk zene ösztönözte a táncos mozgást. A párok nemcsak a továbbhaladásra ügyelnek tánc közben, hanem az ún. Bounce-mozgások életre keltésére is. Ez a mozgás a boka és a térd segítségével jön létre.
Aki ezek ellenére is ott szeretne lenni, alaposan a pénztárcájába kell nyúlni. A méregdrága belépőjegyeket csak hatalmas harcok árán lehet megszerezni. Már november-decemberben elkezdik árulni, fejenként 100–250 ezer forintnak megfelelő összegért, ám a zárónapra már akár 30–70 ezer forintért is be lehet jutni. Aki ezt nem engedheti meg magának, annak sem kell bánkódnia. Rio utcáit tomboló brazilok áradata tölti be, ők így ünnepelnek. Vannak azonban nyertesei is a brazil forgatagnak. A plasztikai sebészek. A karnevál előtt akár az utolsó pillanatban is rengetegen jelentkeznek plasztikai műtétre. Zsírleszívás, kerekebb fenék, vékonyabb comb, nagyobb mell. Nem elég az extra smink, új arc kell, amely nem lehet ráncos vagy fáradt.

Így a cikk végén Mel Brooks nagysikerű műve, a Producerek jut eszembe. A kissé ügyefogyott könyvelőből lett Broadway-producer, Leo Bloom. Miután rámarad a sok pénz, amiről nem tud a rendőrség, a szép nő is vele van, egy kérdés fogalmazódott meg benne: „Rió vagy börtön?” A válasz mindenki számára egyértelmű. Irány Rió!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását