2024. április 28. - Valéria

Mesés buli az Operában

Mesés lesz az idei Operabál. Nem csak a belépőjegyek mesésen magas árai utalnak erre, hanem ételek, a fények, de még a sztárvendég is. Az Operaház előtt jégszobor áll majd - hiszen a mese is az Üveghegyen túl kezdődik. Február 2-án az Operaház, 2000 ember
2008. január 26. szombat 15:56 - Malina Adrienn
A Budapesti Operabál története 1886. március 2-ig nyúlik vissza, mikor már a köz javára rendeztek összejöveteleket. A budapesti Operaházban a századforduló idején szinte havonta tartottak Operabált, minden esetben jótékonysági céllal. Ezek a bálok azonban nem voltak teljesek, a nézőteret nem kapcsolták be a tánchelyek közé. Bécsi mintára először az első világháborút követően, 1934-ben szervezett Operabált az akkori Budapesti Operabarátok Egyesülete, melyen Lehár Ferenc vezényelt.

62 év szünet után 1996. február 17-én újra megrendezték a Budapesti Operabált. A korábbi tradíciókhoz hűen azóta is évről évre, a báli szezon utolsó szombatján az Operaház színpada és nézőtere Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb báltermévé alakul át. A bált közel száz elsőbálozó nyitótáncos nyitja meg egy rövid műsort követően, majd az Alles Walzer-t követően reggelig " áll a bál ".

Az Operabál vendégei voltak már olyan sztárok, mint Montserrat Caballé világhírű szoprán, Ornella Muti és Sascha Hehn filmszínészek, Jevgenyij Nyesztyerenko orosz basszista, Walter Berry és Heinz Zednik, a bécsi Staatsoper művészei, Katia Ricciarelli operaénekes, Patrizio Buanne, Catherine Deneuve, Katarina Witt, Gina Lollobrigida és Daryl Hannah.



A Budapesti Operabál társadalmi, üzleti és politikai elismertsége folyamatosan erősödik. Mára a külföldről érkezők száma meghaladja a bármely más hazai bálra idelátogatók számát. Részt vett a legutóbbi bálokon Franciaország volt miniszterelnöke és felesége M. és Mme Barre, a francia pénzvilág kiemelkedő nagyságai Gilbert Beaux és Baron de Guy de Rotschild, a Rotschild ház feje. A diplomáciai és kulturális élet nagyságai közül Thierry de Montbrial akadémikus, Jürgen Köppen az Európai Unió delegációjának magyarországi nagykövete, Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter, Otto Wiesheu bajor gazdasági miniszter, Dr. Dieter Böhmdorfer volt osztrák gazdasági miniszter, valamint Prinz Gregor von Liechtenstein voltak vendégek a neves eseményen. Magyarország vezető nagyvállalatai és a politikai élet vezető személyiségei is minden évben részt vesznek az Operabálon.

A hagyományhoz tartozik a jótékonykodás is. A Budapesti Operabál 2008-ban is több jótékonysági felajánlást tesz. A Bál napján, azaz február 2-án a rászorulók részére gulyáslevest osztanak, tüdőszűrő buszt és segélyvonalat üzemeltet a Máltai Szeretetszolgálat a Blaha Lujza téren. A szülő nélkül felnőni kényszerülő gyermekek számára gyermeknapi műsoros programot szervez május hónapban a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Az Operabál sajtóreferensét, Vida Katalint kérdeztem, az idei bál előkészületeiről.

Mitől lesz ez a mostani bál ennyire mesés?

Az Operaház ünnepi díszkivilágítást kap, a belső tér díszítése, mely színes, tavaszi virágokkal, pillangókkal, madárkákkal, tündérekkel és egyéb díszítő kellékek segítségével fog átváltozni. Az Operabál nyitótáncosai a Csipkerózsika virágkeringőjére nyitják meg a bált.
Valamint ismét megválasztjuk az Operabáli Hamupipőkéket, akikkel találkozhatunk a bálon.

Ők kik lesznek?

Ők olyan fiatal hölgyek, akiket sorsolás útján választunk ki és báli ruhával, frizurával változtatunk át Hamupipőkévé, hogy aztán hintóval érkezhessenek a mesebeli bálba. Több történelmi és mesés szereplővel is találkozhatnak majd akik jelen lesznek az eseményen. Például Ferenc József, Sissi, Csipkerózsika, Hófehérke, Hamupipőke, tündérek, huszárok, lakájok, a bejárati ajtó mellett pedig alabárdosok.

Az ételekről mit lehet tudni?

„Romantika Hercege”
Richard Clayderman-ra ez az elnevezés New Yorkban született 15 évvel ezelőtt. A Waldorf Astoriaban zongorázott egy jótékonysági koncerten. Ennek a koncertnek történetesen Nancy Reagan volt az elnöke. A koncert után Mrs. Reagan köszönetet mondott és így szólt: " Tudja Richard, Ön a Romantika Hercege " . Erre ráharaptak az újságírók és a következő napon a legtöbb cikk a sajtóban Richard Clayderman-t mint a " Romantika Hercegé " -t emlegette.
A báli menü is mesébe illő neveket kapott. Mint a Hamupipőke belépője, Csipkerózsika és a királyfi esküvői lakomája, Sajt varázslat tündérszárnyakon, vagy A királykisasszony desszertfináléja.

A sztárvendéget is ennek megfelelően választották? Ő is a "meséből" érkezik?

A romantika hercege, azaz Richard Clayderman lesz a sztárvendég, aki megnyitja majd a bált. A francia zongoravirtuóz minden kétséget kizáróan korunk legsikeresebb művészei közé tartozik, lenyűgöző játékával bizonyára a báli publikumot is elkápráztatja majd. Neoromantikus stílusa és kivételes képessége nem csupán elismerést szerzett neki szerte a világon, de abban is jelentős szerepet játszott, hogy a zongora népszerűbbé váljon a zenekedvelők körében.

A báli műsor terve gondolom már jó ideje elkészült. Hogy fog zajlani?

A hagyományokhoz híven a hófehér báli ruhába és fekete frakkba öltözött nyitótáncosok bevonulása nyitja meg az estet. A műsorban Vizin Viktória és Kovácsházi István operaénekesek mellett fellépnek a Táncművészeti Főiskola ifjú növendékei is, akik egy Triccs-Traccs polkával készülnek. Az Operabálok történetében először tíz híres divattervező kreációin keresztül mutatjuk be a báli divatot egy haute couture divat show-val. Az est során az Operaház nagyzenekara mellett Mága Zoltán, az Ungár zenekar, a Bergendy zenekar, Bakacsi Béla, a Babos Band, az Old Sámson zenekar és a Bonnie és Clyde tánczenekar gondoskodik a jó hangulatról. Egy újdonsággal is készülünk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hagyományos báli táncok mellett a résztvevők szívesen táncolnak csárdást és egyéb magyar táncokat is. Ebből az apropóból 23 óra tájban Keleti Andrea segítségével egy rögtönzött csárdás táncoktatást tartunk a báli vendégeknek, akik ezt követően alkalmazhatják a tanultakat az Operabál közel 1000 m2-es táncparkettjén.

Mennyi vendégre számítanak?

2000 körül, amennyi a befogadó képességünk. A belépőjegyeknek három kategóriája van, a 75 ezres, a 150 ezres és a 300 ezres páholybérlet, ami a műsort, szabad italfogyasztás és Gundel vacsorát is tartalmazza.

Hölgyeim és Uraim, akinek nincs ennyi pénze, ne szomorkodjon. Az idei bálra már úgysem kap jegyet. Lehet spórolni 2009-re…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását