2024. április 27. - Zita

Holokauszt-élőkép a riói karneválon?

Pert helyezett kilátásba egy brazíliai zsidó szervezet arra az esetre, ha egy szambaiskola nem változtat a tervein és holokauszt-élőképpel vonul fel a riói karneválon.
2008. január 30. szerda 16:38 - Hírextra

"Amitől libabőrös leszel" - ez a Viradouro szambaiskola 80 perces parádéjának a témája. A menetben nyolc élőkép lesz különféle borzongató dolgokról, például a hidegről, a félelemről és a holokausztról.

A náci népirtást megjelenítő élőképben csak bábuk szerepelnek és az áldozatokra való tekintettel senki nem fog szambázni a mozgószínpad körül - ígérik a szervezők.

Táncosok nélkül is sértő, még a gondolat is - reagált a Rio de Janeiro-i Zsidó Szövetség. A Viradouro három hónapja egyszer már kikérte a véleményüket az ötletről, és akkor is elutasították - mondta Sergio Niskier elnök. Aztán a hét elején, amikor megjelent a felvonulás végleges programja, kiderült, hogy mégsem tettek le a tervről.

"A jó szándék nem elég" - írta Niskier a szövetség honlapján. "A problémánk és az érveink továbbra is ugyanazok." A szövetség most, alig néhány nappal a karnevál kezdete előtt újra felkéri az iskolát, hogy "a halottak, a családtagok és a történelem iránti tiszteletből" mellőzzék a holokauszt emlegetését. Ha a Viradouro mégsem módosítja a programot, a zsidó szervezet bírósághoz fordul.

A szambaiskolák versenyében egyébként a színpompás dobogók legalább olyan fontosak, mint a táncosok, és nem ez az első eset, hogy kritikát vált ki egy-egy élőképterv. 1989-ben például a Beija-Flor csapata a katolikus egyház tiltakozására fekete lepellel takart be egy Jézus-szobrot, de azért nagy betűkkel ráírták: "Imádkozz érettünk, még betiltva is."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását