2024. április 28. - Valéria

Kiállítás a karneválról

A Dolomitok karneváljainak szokásait, hagyományait, jelmezeit és maszkjait bemutató kiállítás nyílt pénteken Székesfehérvárott, a megyei művelődési központban.
2008. január 18. péntek 20:48 - Hírextra

Az olaszországi Soraimar Culturale Internazionale és két székesfehérvári kulturális egyesület - a Fonódás és a Méhkasaula - által rendezett tárlat harminchat életnagyságú bábun mutatja be a farsangi időszak végén megrendezett hagyományos dolomiti karnevál maszkos felvonulásain viselt álruhákat, álarcokat.

Az észak-olasz alakoskodók maszkjai, öltözékei hasonlatosak a mohácsi busójárás, vagy a mohai tikverőzés során használtakhoz.

A vándorkiállítás - amely már több országban sikert aratott - 1987-ben jött létre a sokoldalú olasz televíziós személyiség Gianluigi Secco, valamint a Belumat Kulturális Csoport kezdeményezésére, a Soraimar Egyesület és a Ladino di Fassa Intézet gondozásában.

Mint a megnyitón jelen levő Gianluigi Secco az MTI-nek elmondta, az alakoskodó népszokások Európa számos országában léteznek, s a népek közötti kapcsolatok elmélyítését is segíthetik.
Mivel nagyon fontosnak tartja az európai népszokások megőrzését és bemutatását, a Soraimar Egyesülettel az interneten létrehozták az Európai Népszokások Archívumát - mutatott rá Gianluigi Secco, hozzátéve, hogy a multimédiás gyűjteményben ezernél több, a népszokásokról szóló filmet láthatnak, s két és félezer népdalt hallhatnak az érdeklődők.

A vándorkiállítás, amelyet február 17-ig látogathatnak a megyei művelődési központban az érdeklődők, Székesfehérvárról Kolozsvárra utazik, majd 2009-ben visszatér Magyarországra, ahol az Olasz Kultúrintézetben láthatja majd ismét a közönség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását