2024. április 27. - Zita

Kétszeres ellenzéki előny

Kétszeres ellenzéki előnyt mutatnak a Szonda Ipsos januári adatai mind a választókorú népesség, mind az aktív szavazók körében. A felmérés szerint körülbelül 700 ezer exszocialista szavazó szemléli háttérbe vonultan a politikát. A felmérés differenciát mu
2008. január 31. csütörtök 10:52 - Hírextra
Az összes választókorú 34 százaléka voksolna a fiatal demokratákra, 15 százalék támogatná a szocialistákat, 2 százalék a szabad demokratákat és 3 százalék a fórumot egy „most vasárnap rendezendő választáson" – olvasható a Népszabadságban. Ebben a körben a bizonytalan szavazók aránya 42 százalék. (Decemberben a Fidesz ugyancsak 34 százalékon állt, az MSZP pedig 16 százalékon, az SZDSZ 3, az MDF 4 százalékot ért el akkor.)

A részvételüket biztosra ígérő pártot választók között az MSZP támogatottsága decemberről januárra 28-ról 27 százalékra fogyott, míg a Fideszé ugyanezen viszonylatban 60-ról 61 százalékra erősödött. (Ha a novemberi adatokat nézzük, ott a Fidesz 62, az MSZP 24 százalékon állt.) Az SZDSZ a tavalyi év utolsó hónapjában 4, az idei év első hónapjában 3 százalékos bázist mondhatott magáénak, míg az MDF mögött ugyanúgy 5 százalék állt decemberben, mint januárban.

A közvélemény-kutató elemzésében azt írja: körülbelül 700 ezer exszocialista szemléli háttérbe vonultan a politikát. Közülük 450-500 ezren a bizonytalanok táborát gyarapítják, az ellenzék legnagyobb pártját 100-150 ezer egykori baloldali szavazó erősíti és nagyjából 100 ezren sodródtak időközben kisebb pártokhoz, többnyire az MDF-hez. Ami az átpártolók politikai orientációját illeti: fele részük baloldalinak, tizedük jobboldalinak vallja magát, a többiek középre húzódnak. A baloldal felé orientálódók ugyan elégedetlenek a kormány tevékenységével (34 pont), de az ellenzékével ia (20 pont), és ami még inkább figyelemre méltó, hogy a jobboldali pártokat tartják a leginkább ellenszenvesnek.

Az összes választó körében 15 százalékos támogatottságot elért MSZP differenciáltan ágyazódik be a társadalomba: néhány rétegben 10 százalék alá szorultak a szocialisták. A fiatalok, az iskolázatlanok körében 8-9 százalékon állnak, s alig erősebbek a szakmunkások körében, a negyvenes korosztályban vagy a falvakban (11-12 százalék).

Az MSZP továbbra is a hagyományos közegében, az időseknél, a fővárosban szerepel jobban az átlagosnál (24-25 százalék). Ezekben a csoportokban tartja a lépést a Fidesszel, lényegében egyenlő súlyt képvisel a két nagy párt. a Szonda szerint Az ellenzék az átlagosnál gyengébb az értelmiség körében, de hajszállal megelőzi a szocialistákat.
Forrás: Hirtv.hu/Népszabadság
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását