2024. április 28. - Valéria

Megállt a lejtőn az MSZP

Nem folytatódott a szocialista párt lejtmenete decemberben, legalábbis ezt jelzik a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményei - írta a pénteki Népszabadság.
2007. december 21. péntek 09:18 - Hírextra

Az MSZP-s szimpátiatábor az idei év mélypontját jelentő 16 százalékra novemberben esett vissza, ám a csökkenés decemberben nem folytatódott.

A pártot ebben az esztendőben elhagyókon a bizonytalanság és passzivitás érzése lett úrrá. Az átpártolók nagyjából 150 ezren, az ingadozók körülbelül 700 ezren vannak. E csoportok nagysága több mint fél éve szinte ugyanekkora, így elmondható, hogy a Fidesz vonzereje erősen korlátozottnak látszik az MSZP táborán belül.

Az ellenzéki párt szimpatizánsai 2007-ben legkevesebb 2,5 milliónyian voltak, de volt, hogy megközelítették a hárommilliót. Aktuálpolitikai kérdésekben egységesek, az ország jelenével és jövőjével kapcsolatos helyzetértékelésük rendkívül kritikus, önbizalmuk töretlen, aktivitásuk ugyan változékony, de általában meghaladja a szocialistákét.

A felmérés ritka kivételnek nevezi a mostani helyzetet, amikor mindkét párt rokonszenvtáborának kétharmada menne el szavazni.

A Szonda Ipsos adatfelvétele december 10-17 között történt, 1500 főt kérdeztek meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

A Gallup után a Tárki is 13 százalékos MSZP-támogatottságot mért legutóbbi kutatásában. A felmérés szerint a Fideszre a lakosság 36 százaléka voksolna, a két nagy párton kívül más párt nem jutna a parlamentbe, a lakosság mintegy kétharmada pedig nem menne el szavazni, vagy nem mondja meg, kire voksolna most. A pártot választók körében a Fidesz 40 százalékponttal, míg a biztos szavazó, pártot választók körében 47 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Se az SZDSZ, se az MDF nem lépné át a parlamenti küszöböt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását