2024. április 29. - Péter

Kihaló kétéltűek

Egy hatalmas kínai szalamandra, amely régebben él a Földön, mint a dinoszauruszok, és a világ legkisebb békája egyaránt szerepel azon a listán, amelyet brit tudósok állítottak össze, hogy felhívják a figyelmet a világ legveszélyeztetettebb kétéltűire.
2008. január 23. szerda 11:29 - Hírextra
A barlangi vakgőte (Proteus anguinus), amely akár tíz évet is kibír élelem nélkül és a lila béka (Nasikabatrachus sahyadrensis), amely életének javát négy méterrel a föld alatt éli, szintén szerepel a londoni Zoológiai Társaság tíz, kihalás szélén álló hidegvérűt felsoroló listáján.
"Ezek a fajok olyanok, mint egy barométer: rendkívül érzékenyek a környezeti tényezők - mint a klímaváltozás, a szennyeződések - változásaira, így eltűnnek természetes élőhelyeikről. De eltűnésükkel figyelmeztetnek arra, hogy valami történt" - magyarázza Jonathan Baillie, az Evolúciósan Kihalt és Globálisan Veszélyeztetett (EDGE) nevű csoport vezetője. Az egy évvel ezelőtt alakult EDGE célja, hogy felhívja a figyelmet a természet legkülönösebb és legcsodálatosabb teremtményeire és kezdeményezze szigorú védelmüket.

"A listán szereplő kétéltűek bolygónk rendkívüli és legfurcsább élőlényei, és sajnos mára már 85 százalékuk került a száz legveszélyeztetettebb faj közé, ugyanakkor sokkal kevesebb figyelemben és védelemben részesülnek, mint a magasabbrendű gerincesek" - mondta Helen Meredith, a csoport kétéltűekkel foglalkozó szakembere.

Az EDGE múlt évi akciója az emlősök megóvására hívta fel a figyelmet, idén pedig a kétéltűek kerültek reflektorfénybe.

"Ezek az állatok nem +aranyosak és cukik+, de különös külsejük és bizarr viselkedésük talán mégis felkelti az emberek érdeklődését irántuk" - tette hozzá Meredith.
A kínai óriásszalamandra akár 1,8 méteresre is megnőhet, míg a Seychelle-szigeteki Gardiner-béka kifejlett állapotában is csak egy rajzszög méretét (1 cm) éri el. A listán szerepel még a Sagalla caecilian (egy végtagok nélküli, kígyóforma kétéltű), a tüdőtlen mexikói szalamandra, a Scaphiophryne gottlebei (Madagaszkáron élő békafaj), Darwin hegyesorrú békája Chiléből és a korongnyelvűbéka-félék közé tartozó Alytes dickhilleni, amelynek hímje lábain cipeli a megtermékenyített petéket.

"Sajnos a kétéltűek nem tartoznak a túlságosan magasra értékelt állatok közé, holott osztályuk minden harmadik faja a kihalás szélén áll, vagyis sokkal veszélyeztetettebbek, mint a madarak vagy az emlősök" - hívta fel a figyelmet Baillie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását