2024. április 24. - György

Az Applied Biosystems és a DNS kutatás

Amikor több mint ötven esztendővel ezelőtt felfedezték a DNS molekuláris szerkezetét, kevesen gondolták, hogy e felfedezés milyen óriási hatással lesz az élettudományokra.
2007. október 25. csütörtök 15:15 - Hírextra
A DNS, azaz a dezoxiribonukleinsav az az alapvető biológiai molekula, amely megszabja a Földön található valamennyi élő szervezet fejlődését, növekedését és egészségi állapotát meghatározó utasítások kódját. A DNS-szekvenálás ama bonyolult technológia alkalmazása, amellyel „elolvasható” az ilyen utasításokat alkotó nukleotidok pontos sorrendje. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a tudósok meghatározzák az egyes organizmuson belüli és az organizmusok közötti különbségeket, illetve azokat az eseteket, amikor a kód változásai vagy variációi befolyásolják az organizmus egészségi állapotát, betegségeket okoznak, vagy fontos szerepet játszanak az élet különféle formáinak evolúciójában.

Ugyanazt az egyszerű laboratóriumi módszernél többet jelentő technológiát, amely lehetővé tette a Humán Genom Projektet, ma már számtalan élettudományi alkalmazásban használják, beleértve a törvényszéki orvostant, a biológiai biztonságot, a környezetvédelmi és élelmiszer-ellenőrzést, a mikrobakutatást, valamint a gyógyszerészeti kutatást és fejlesztést.

Például:
- a DNS-elemzést rutinszerűen használják a nyomozó hatóságok, hogy bebizonyítsák a kapcsolatot a bűnözők és a bűncselekmények helyszíne között, kimutassák az apaságot, és azonosítsák a tömegkatasztrófák, például a Katrina-hurrikán és a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatait.
- Ami a biológiai biztonságot illeti, a genetikai elemzés segítségével a közegészségügyi hatóságok hamar felismerhetik a fertőző betegségeket, így gyorsan reagálhatnak rájuk és figyelemmel kísérhetik a veszélyeket, például a madárinfluenza terjedését. Az Egyesült Államok postája is gyakran alkalmazza a DNS-elemzést, például ezzel a módszerrel vizsgálják, hogy a csomagok nem tartalmaznak-e anthraxot vagy más, biológiai terrortámadásra alkalmas anyagot.
- A környezetvédelmi és élelmiszer-ellenőrzés terén a DNS-elemzés lehetővé teszi a kórokozók, például az élelmiszer-ellátást és az emberek egészségét fenyegető Coli baktérium pontos kimutatását, illetve a genetikailag módosított organizmusok jelenlétének bebizonyítását.
- A komplett mikrobás genomok karakterizálása révén összegyűjtött információkat most arra is alkalmazzák, hogy alternatív energiaforrásokat fejlesszenek ki, és feltárják, hogyan függ össze a biológiai szénciklus a globális klímaváltozással.
- A személyre szabott gyógyítás elterjedésével a DNS-elemzés már ma is segíti a kutatókat és az orvosokat abban, hogy jobban megértsék a különféle betegségekre való fogékonyságot, a betegségek altípusait és a kezelésükre adott válaszokat. Már ma is több olyan „célzott” gyógyszer létezik, amelyet kimondottan adott DNS-profillal rendelkező betegek számára fejlesztettek ki.
„A tudomány olyan új korszakba lép, amelyben a legújabb technológiai fejlesztések nyomán a genetika még gyorsabban beváltja a hozzá fűzött reményeket, azaz segít megvédeni az ember egészséget, biztonságot és környezetét – mondta Mark Stevenson, az Applied Biosystems ügyvezető alelnöke. – A következő generációs DNS-szekvenáló technológia azzal az ígérettel kecsegtet, hogy bővíti a genetikai információk felhasználásának lehetőségeit az orvosi kutatásokban és az egészségügyi ellátásban, minőségi engedmények nélkül csökkenti a szekvenálás költségeit, és olyan felfedezéseket tesz lehetővé, amelyek várhatóan forradalmasítják az orvosi gyakorlatot.”

Mivel már eddig is több tucat, betegséggel összefüggésbe hozható gént sikerült azonosítani, ezeknek az új eszközöknek elő kell segíteniük, hogy a géneket és génvariációkat összekapcsolják a betegségekkel és a kezelésre adott válaszokkal, végső soron pedig olyan új gyógymódokat fejlesszenek ki, amelyek kimondottan a gyakori komplex betegségek, mint a rák, a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség hátterében meghúzódó genetikai alapokra összpontosítanak.

Az Applera Corporation keretében működő Applied Biosystems (NYSE: ABI) cég, amely leginkább az emberi genom időbeli szekvenálását lehetővé tevő technológia kifejlesztésében játszott szerepéről nevezetes, következő generációs DNS-platformjának régóta várt forgalomba hozatalával újabb vívmánnyal gazdagítja az élettudományi innováció terén több mint negyedszázad alatt elért eredményeit. Az Applied Biosystems a kapilláris elektroforetikus rendszerek forgalomban levő legjobb termékcsaládjának kifejlesztésével megteremtette a minőségi genetikai analízis új mércéjét. A SOLiDTM System forgalomba hozatalával a cég a teljesítmény, a pontosság, az alkalmazás rugalmassága és a testre szabhatóság szempontjából is létrehozta a következő generációs génanalitikai platformok szabványait.

 Miközben az Applied Biosystems folytatja a kapilláris elektroforetikus technológia alkalmazásainak fejlesztését, a következő generációs rendszerek kifejlesztésével továbbra is élen jár a DNS-szekvenálás terén, hiszen olyan termékeket hoz forgalomba, amelyek a  felfedezéstől a kísérleti adatok megerősítéséig (validálás) és a szűrésig teljes megoldásokat kínálnak a kutatók számára. A kapilláris elektroforézis és a SOLiD rendszerek a genetikai elemzés egymást kiegészítő platformjai, amelyek együttesen támogatják a rendelkezésre álló genetikai elemzések legszélesebb körét.

Az Applied Biosystems úttörő és vezető szerepet játszott azoknak az élettudományi technológiáknak a kifejlesztésében, amelyek első terméke, a 470A fehérje szekvenáló 1982-es megjelenése óta korszakalkotó felfedezések sorozatát tették lehetővé. A cég 1986-ban került a szakterület élvonalába, amikor kifejlesztette első automatikus DNS-szekvenáló berendezését. Az Applied Biosystems azóta is elkötelezetten dolgozik a DNS-szekvenáló vegyi eljárások és rendszerek fejlesztésén, hogy kielégítse a tudományos közösség által a nagyobb teljesítményű, sokkal fejlettebb DNS-szekvenáló megoldások iránt mutatkozó egyre élénkebb keresletet. Az Applied Biosystems jelenleg használt több mint 14 ezer génelemző berendezés több mint 450 befejezett genom és mintegy 700 folyamatban levő genom szekvenálásához járult hozzá.

A DNS- és fehérjeelemzést szolgáló kiváló termékek mellett az Applied Biosystems rendkívül képzett támogató és alkalmazó szakemberekből álló kiterjedt forgalmazói és szolgáltatói hálózata hat kontinens 150 országában működik. A világon több mint 2000 szakemberünk foglakozik üzleti tanácsadással, protokollfejlesztéssel, a berendezések optimalizálásával, valamint az adatok és az alkalmazások integrálásával.

Az Applied Biosystems világviszonylatban is élenjár az élettudományi piacra szánt műszerrendszerek, fogyóeszközök, szoftverek és szolgáltatások kifejlesztésében és forgalmazásában. Az 1981-ben alapított cég nevéhez olyan technológiai innovációk fűződnek, amelyek szabványt teremtettek ezen a szakterületen, ösztönözték az élettudományi kutatásokat és felfedezéseket az egyetemeken, a gyógyszeripari és klinikai kutatásokban, a környezetvédelem, a kriminalisztika, a biológiai biztonság és az élelmiszer-ellenőrzés terén. A cégnek jelenleg a világ több mint 150 országában, csaknem 40 ezer fogyasztói telephelyen több mint 200 ezer berendezése működik, lehetővé téve az egészségügyet és más területeket érintő legfontosabb biológiai témák vizsgálatát.

További információkért keresse fel www.appliedbiosystems.com című honlapunkat.

Mit kell tudni az Applera Corporation és az Applied Biosystems cégről?

Az Applera Corporation két független szervezeti egységből áll. Az Applied Biosystems Group az egészségügyi ipar és a tudományos intézetek számára fejleszt ki és értékesít vizsgálati berendezéseket, különféle fogyóeszközöket, szoftvereket és szolgáltatásokat. Ügyfelei arra használják fel ezeket az eszközöket, hogy elemezzék a nukleinsavakat (DNS, RNS), kis molekulákat és fehérjéket, így újabb tudományos felfedezéseket tehessenek és újabb gyógyszereket fejleszthessenek ki. Az Applied Biosystems termékeit néhány olyan területen is alkalmazzák, amely nem tartozik szorosan az egészségügyhöz: ilyen például a személyek azonosítása (kriminalisztika, apasági vizsgálatok); a biológiai biztonság, amely alatt például a biológiai terrorizmus vagy más rosszindulatú, esetleg véletlen vagy természeti eredetű események által keltett veszélyhelyzetek elhárítását vagy megelőzését szolgáló termékek értendők; illetve az élelmiszeriparban és gyógyszeriparban alkalmazott minőségi és biztonsági vizsgálatok. Az Applied Biosystems központja a kaliforniai Foster Cityben található, a cég forgalma a 2007-es pénzügyi évben 2,1 milliárd dollárt tett ki.


A másik szervezeti egység, a Celera csoport elsősorban a molekuláris diagnosztika területén tevékenykedik, a tulajdonában levő genetikai és proteomikai felfedezéseken alapuló platformjait az új diagnosztikai markerek azonosítására és validálására használja fel, továbbá ezeken és más ismert markereken alapuló diagnosztikai termékeket fejleszt ki. A Celera az Abbott céggel stratégiai szövetséget alkotva molekuláris vagy nukleinsav-alapú diagnosztikai termékeket fejleszt ki és hoz forgalomba, de a szövetségen kívül is foglalkozik új diagnosztikai termékek kifejlesztésével. Genetikai és proteomikai kutatásaival a Celera különféle terápiás célpontokat is azonosít és validál, stratégiai szövetségekre törekszik, hogy a felfedezett célpontokra irányuló terápiás termékeket fejleszthessen ki. Az Applera Corporationre vonatkozó információkat, beleértve az Értékpapír és Tőzsdefelügyeletnek benyújtott jelentéseket, a http://www.applera.com weboldalon olvashatják, illetve a 800.762.6923-as telefonszámon tudhatják meg. Az Applied Biosystems vállalattal kapcsolatos tudnivalók a http://www.appliedbiosystems.com  weblapon olvashatók.

Az Applied Biosystems előretekintő megállapításai:

A sajtóközleményben szereplő egyes megállapítások előretekintő megállapításoknak minősülnek. Az előretekintő megállapítások kivétel nélkül az Applera Corporation adott pillanatban érvényes várakozásait, szándékait, elképzeléseit  tükrözik. Az 1995-ös magánbefektetői eljárási törvény biztonsági záradékot fogalmaz meg az előretekintő megállapításokkal kapcsolatban. A mentesség feltételeinek kielégítése érdekében az Applera Corporation leszögezi, hogy a tényleges eredmények számos tényező hatására lényegesen eltérhetnek az előretekintő megállapításokban foglaltaktól. Ilyen tényezők többek között az alábbiak: (1) a gyorsan változó technológiai környezet hátrányos hatással lehet az Applied Biosystems termékeire; a vállalkozás sikere szorosan összefügg az új termékek kifejlesztésétől és piaci elfogadásával; (2) az Applied Biosystems forgalma szorosan összefügg ügyfelei tőkebefektetési politikájával és az államilag támogatott kutatásokkal; (3) egyéb, az Applera Corporation által az értékpapír-felügyeletnek rendszeresen benyújtott beszámolókban taglalt bizonytalansági és kockázati tényezők. A közleményben szereplő információk kizárólag a közlemény kiadásának időpontjában aktuálisak. Az Applera semmiféle kötelezettséget nem vállal a sajtóközleményben szereplő információk és előretekintő megállapítások frissítésére, hacsak ezt a kötelezettséget a törvény kifejezetten elő nem írja.

Csak kutatási célokra. Diagnosztikai eljárásokra nem alkalmazható.

Copyright(C) 2007. Applera Corporation. Minden jog fenntartva. Az AB (Design), az Applied Biosystems, az Applera és a Celera bejegyzett márkanevek. A SOLiD az Applera Corporation és/vagy az Egyesült Államokban vagy máshol működő leányvállalatainak márkaneve.
Forrás: MTI/OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását