2024. április 20. - Tivadar

Atkári: Budapest vezetése szakszerűtlen, felkészületlen, hozzá nem értő

Több részes sorozatot indítunk a Fővárosi Önkormányzat 2008-ra vonatkozó terveiről, azok megvalósíthatóságáról. Az objektív kép érdekében az önkormányzat mellett megkérdeztük Atkári Jánost, aki 1994 és 2006 között volt Demszky Gábor főpolgármester helyett
2008. január 18. péntek 12:21 - Pór károly

Intézményi átszervezések

A „fogyókúra” pedig elvezet minket az intézményi átszervezésekhez. Az ezzel kapcsolatos, 2008-as tervekről a főváros szűkszavúan nyilatkozott, bár a további átszervezéseket nem zárták ki: a legnagyobb átszervezések az oktatásában és az egészségügyben tavaly megtörténtek. Kisebb mértékű átalakításokra azonban folyamatosan lehet számítani az év során, főleg, ha a kerületek nem bírják tovább finanszírozni a középiskoláikat, és a feladatot átadják nekünk.

Atkári már nem volt ennyire diplomatikus, és további radikális átszervezéseket tart szükségesnek, az oktatás területén. „Az intézményi racionalizációs intézkedések már akkor elkezdődtek, amikor még nekem is volt ezekre ráhatásom, de 2004-ben bekövetkezett egy törés, és jóval lanyhább intézkedések történtek, mint amire szükség lett volna. Tudomásul kell venni, hogy nagyon kellemetlen, lobbi, és személyi érdekeket is sértő racionalizációt, számos területen szolgáltatáscsökkentést, vagy kivonulást kellene végrehajtania a fővárosnak. A legnagyobb pénzfaló -minden alapvető jelentősége dacára - az oktatásügy, ahol történt ugyan átszervezés, de mesze nem az elvárható mértékben. Az ugyanis tény, hogy nagy mértékben visszaesett a tanulói létszám az elmúlt években, de ezt lobbi- személyi- és választási pártérdekek miatt nem követte azonos mértékű intézményi leépítés. Újabb bezárásokra, összevonásokra lenne szükség. Ezt támasztja alá az a nagy probléma is, hogy a fővárosi intézményekben (a középiskolákban) ellátott tanulóknak egy nagyon nagy hányada nem fővárosi illetőségű, hanem az agglomerációból érkezik, de a tanítás finanszírozásában az érintett agglomerációs települések nem vesznek részt. Vagyis olyan feladatok ellátására fordítja a legsúlyosabb milliárdokat, ami nem az övé, és ehhez csak töredékében kap kiegészítő állami normatívát.” Az Atkári által eddig elmondottak tényszerű, nehezen vitatható megállapítások, mind a költségvetés, mind az intézményi átszervezés terén, de az, hogy a tanítás finanszírozása nem a fővárosi önkormányzat feladata lenne, azért nem tűnik ennyire egyértelműnek. Arról ugyanis nem szabad megfeledkezni, hogy azok a diákok, akik az agglomerációból érkezve tanulnak a fővárosi intézmények valamelyikében, tanulmányaik befejezése után többnyire Budapesten kezdenek dolgozni, tehát saját magának „termeli” a szakembereket a főváros.



Az oktatás kapcsán konkrét kérdésre elmondta Demszky Gábor egykori bizalmasa, hogy közvetett úton van tudomása további, erre az évre tervezett átszervezésekről, mert a főváros gazdasági tanácsadói – főnökeik nem tetszése ellenére - időnként megkeresik őt, de erről nem áll módjában tájékoztatást adni. Azt viszont kifejtette, hogy igazán radikális intézkedések nem várhatók.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását