2024. április 26. - Ervin

Díjemelések, kismama-bérlet, kormányzati negyed

Jövőre átlagosan 13 százalékkal drágulnak a BKV-tarifák - erről a kormánypártiak szavazataival döntött csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. Rétvári Bence (KDNP) indítványára a résztvevők egyetértettek abban, hogy 3.250 forintért kismama-bérletet vezessenek b
2007. december 21. péntek 07:22 - Hírextra

A szocialisták közül Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba tartózkodott a szavazásnál, a többiek elutasították e javaslatot. Az SZDSZ-ből csak Demszky Gábor és helyettese, Ikvai-Szabó Imre utasította el a kismama-bérlet bevezetését.

Januártól 270 forint lesz a BKV menetjegy ára, amelyért éjszaka ennél többet, 350 forintot kell majd fizetni a járműveken. A dolgozói bérlet 8.250 forintba kerül. Az állami árkiegészítés megszűnése miatt, esetenként a jelenleginél tízszer többet, 18 ezer forintot is elkérnek majd a 65 év alatti nyugdíjasoktól az agglomerációs HÉV-bérletért.

Tarlós István, a Fidesz vezérszónoka leszögezte, nem teljesült az a városvezetői ígéret, hogy 2008-ra járatritkítások nélkül is nullszaldós lesz a cég. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előterjesztés alapján jövőre drasztikus áremelés, járatritkítások, telephely-eladások és létszámleépítések várhatók a cégnél.

Közölte, hogy csaknem 100 milliárd forintra nő a cég adóssága azzal a 15 milliárd forintos hitellel, amit az elektronikus jegy bevezetésére kívánnak felvenni. Hozzátette: a projekt PR-költségeire csaknem annyit, mintegy 700 millió forintot költenének, mint amennyivel több pénzhez jut a BKV azzal, hogy nem 10, hanem 13 százalékkal emelik a tarifákat.

Balog Pál (MSZP) elkerülhetetlennek nevezte a 13 százalékos tarifaemelést. Szerinte ez a mérték még elviselhető az emberek számára, s nem jár nagyobb utasszám-csökkenéssel sem. Úgy vélte, hogy a paraméterkönyv módosításakor szükség lesz bizonyos párhuzamosságok megszüntetésére.
A 8,8 százalékos vízdíjemelést csak a kormánypártok támogatták, míg a 4,4 százalékos kéményseprési díjemelést az ellenzék is elfogadta. A távhő díjszerkezetének módosítását a kormánypártok és az MDF szavazta meg.

A távhő díjszerkezetének módosításával az alapdíjat befagyasztották egy évre, a hődíj pedig negyedévente a gáz árától függően emelkedne vagy csökkenne. A januári 5 százalékos gázár-emelés miatt februártól 4 százalékkal magasabb lesz a hődíj. Az új szabályozás szerint alapesetben 35-65 százalékra csökkenne az alapdíj-hődíj aránya. Lehetőség lesz a 48-52 százalékos alapdíj-hődíj választására is. Ez hidegebb idő esetén kedvezőbb a fogyasztók számára.

A tervezett kormányzati negyed területét érintő fővárosi szabályozási terv módosítását a közgyűlés ugyancsak a kormánypártok szavazataival fogadta el. Ezzel lehetővé tették, hogy a környéken olyan, közérdeket szolgáló beruházások is megvalósulhassanak, mint a Podmaniczky utca kiszélesítése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását