2024. április 25. - Márk

Demszky újragondolná az adóelosztást

A gazdasági mutatók szerint a főváros gazdasága jobban prosperál az országosnál, az adóbevételek elosztása miatt azonban 2008-ban a korábbiaknál kevesebb pénz jut működtetésre és fejlesztésre Budapesten - mondta a főpolgármester szerdai sajtótájékoztatójá
2008. január 16. szerda 15:59 - Hírextra

Demszky Gábor (SZDSZ) úgy fogalmazott: Budapest az ország gazdaságának motorja, amely egyre kevesebb üzemanyaghoz jut, ennek ellenére egyre jobb teljesítményt nyújt. A főváros GDP-je a Budapest nélküli országos átlag háromszorosa, s ez meghaladja az Európai Unió átlagát is - tette hozzá a főpolgármester.

Országos szinten Budapesten a legmagasabb a foglalkoztatottság és itt a legalacsonyabb a munkanélküliség; a bruttó jövedelmek a fővárosban 49 százalékkal magasabbak, mint vidéken. A cégek mintegy 40 százaléka, a Magyarországon jelen lévő külföldi vállalatoknak pedig 60 százaléka működik Budapesten - sorolta a főváros gazdasági adatait Demszky Gábor.

A városvezető elmondta: 2006-ban a fővárosban 417 milliárd forint személyi jövedelemadó keletkezett, az újraelosztás és az egyes elvonások után azonban ennek mindössze 1,3 százaléka, 5,3 milliárd forint maradt helyben. Tavaly ugyanakkor a vártnál 11 százalékkal, azaz 18 milliárd forinttal több iparűzési adót fizettek be Budapesten.

A főpolgármester szerint 2008-ban még nehezebb lesz a helyzet, mivel nem változik, s így reálértékben csökken a BKV és az egyéb intézmények normatív támogatása. További problémát jelent, hogy az agglomerációs települések körülbelül 15-20 milliárd forintba kerülnek a fővárosnak - például a fővárosban tanuló 16 ezer agglomerációs diák miatt - ezt azonban sem az állam, sem a környező önkormányzatok nem térítik meg. A szabad demokrata politikus szerint ez "igazságtalan és méltánytalan", mert az agglomerációs települések egy része "jól áll" anyagilag.

Ugyancsak a fővárosnak jelent terhet, hogy a kerületek sorra "szabadulnak meg" iskoláiktól, s a jogszabályok szerint ezek üzemeltetését a fővárosnak kötelező átvennie. Demszky Gábor hangsúlyozta: a Fővárosi Önkormányzat inkább besegít az intézmények fenntartásába annak érdekében, hogy az iskolák a kerületeknél maradjanak.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Az adó- és költségvetési szabályok büntetik Budapestet, és az adóelosztás újragondolására lenne szükség.

A fejlesztésekről szólva Demszky Gábor azt mondta: csökkenteni kell a beruházási volument, de a folyamatban lévő fejlesztések nincsenek veszélyben.

A főváros a közelmúltban, a várt 16 milliárd forint helyett, 19,2 milliárd forintért adta el ELMŰ-részvényeit; Demszky Gábor szerint a közeljövőben a Főgáz-részvények és egyes ingatlanok eladása várható. Ezzel kapcsolatban azt mondta: nem eladják a családi ezüstöt, hanem családi aranyat csinálnak belőle; az eladásokból befolyó összegeket ugyanis nem működésre, hanem uniós pályázatok önrészére fordítják.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón elmondta: Budapest minden körülmények között képes arra, hogy saját működési költségeit előteremtse, de a drasztikus elvonások miatt a működési eredmény csökkenő. Hozzátette: a főváros a tavalyi évhez hasonlóan idén sem tervez hitelfelvételt. (Budapest hitelállománya jelenleg 178 milliárd forint.)

A 2008-as feladatok közt a főpolgármester-helyettes a költségvetési egyensúly megtartását, a BKV zavartalan működését, az intézményhálózat fenntartását és a fejlesztési feladatok végrehajtását nevezte meg.

A főváros idei költségvetési koncepciója 46,7 milliárd forintos hiánnyal számol, ezt a kiesést a városvezetés a fejlesztések "húzásával" tervezi pótolni. Ikvai-Szabó Imre szerint február végéig dől el, hogy mely fejlesztések maradnak el a hiány lefaragása érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását