2024. április 26. - Ervin

A fővárosi gettó felszabadításáról emlékeztek meg

A fővárosi gettó felszabadításáról emlékezett meg a Budapesti Zsidó Hitközség istentisztelet keretében pénteken a Dohány utcai zsinagógában, ahol Deutsch László főrabbi mondott beszédet.
2008. január 18. péntek 15:13 - Hírextra

"Emlékezni és emlékeztetni jöttünk ma ide templomunk megszentelt falai közé, hogy felidézzük a XX. század fasiszta időszakát. Kiszolgáltatottan, megalázottan, emberi jogaitól megfosztottan kellett élni testvéreinknek, a zsidó embereknek" - idézte fel a 63 évvel ezelőtti holokauszt eseményeit a főrabbi.
A zsidóüldözéssel kapcsolatban utalt a gettósításra, a deportálásra és a koncentrációs táborokban elszenvedett "könyörtelen, biztos halálra". A főrabbi kiemelte, hogy mindazokra emlékeznek, "akik áldozatai lettek a gettóélet borzalmainak, akiket üldöztek a XX. század fasiszta időszakában, akiket előre kitervelt gonosz cselekedetekkel pusztítottak el".

A szovjet Vörös Hadsereg katonáira "hálás szívvel emlékezett", akik "életük kockáztatásával elhozták a szabadságot életben maradt testvéreiknek".

A gettóból való szabadulás öröme azonban keveredett az elhunyt hozzátartozók fellett érzett fájdalommal, akiket "elpusztított az emberi kegyetlenség" - mondta. Kiemelte, hogy az izraelita hitközségeket tönkretette a vészkorszak, amelynek következtében sokan elvesztették hitüket Istenben és emberben egyaránt.

Deutsch László szerint a rabbik legfontosabb feladata a jelenben és a jövőben is, hogy segítsék a zsidóságot visszatalálni a hitéhez. A főrabbi párhuzamot vont a zsidóság négyszáz évig tartó egyiptomi fogsága és a holokauszt között, megjegyezve, hogy Egyiptomban megerősödtek és szaporodtak, míg a fasizmus idején felőrlődtek, meggyengültek, odavesztek híveik.

A főrabbi hangoztatta: fontos az egymás életére való odafigyelés, mert "csak akkor várhatunk embertársainktól megértést, szeretetet, jó szándékot, ha ezeket a pozitív tulajdonságokat mi is gyakoroljuk."

Az ünnepségen megjelent többek között Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és több magyarországi diplomáciai testület vezetője.

A szovjet hadsereg 1945. január 18-án szabadította fel a budapesti "nagy gettót". A VII. kerületi Dohány utca, a mai Kertész utca, a Király utca és a Károly körút által határolt területen mintegy
hetvenezer embert zsúfoltak össze. A háborúban a főváros kétszázezres zsidóságának hozzávetőlegesen a fele elpusztult a Duna-parti vérengzések és a kényszermunkára hurcolások miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását