2024. április 25. - Márk

Zsidó sírkövekkel kövezték ki a sétáló utcákat?

Nemcsak a híres Arany utcácskát, de a Király utat, amelyen a cseh királyoknak Vysehradról a prágai Várba (Hradzsin) tartó koronázási menete vezetett, zsidó sírkövekből készült utcakövekkel burkolták be - mondta Tomas Kraus, a Csehországi Zsidó Közösségek
2008. január 7. hétfő 18:57 - Hírextra

 "Saját szememmel láthattam a burkolóköveket, amelyeknek a hátulsó lapján héber nyelvű felirat volt" - mondta Kraus az interjúban, amelyet a hetilap hétfőn megjelent számában közölt.

"Nem tudom pontosan, honnan származnak, de a munkát a Király úton az 1980-as években végezték" - tette hozzá. - "1989 után természetesen tudni akartunk, mi történt a kommunista időkben elpusztított zsidó temetőkkel. Kiderítettük, hogy tíz lerombolt temetőből a sírköveket különböző kőfaragó cégeknek adták el" - mondta Kraus.

"Ugyanakkor nem dokumentáltuk, hogy ez pontosan hogyan történt, és mennyi sírkő esett a burkolókőgyártás áldozatául" - tette hozzá Kraus.

A probléma nemcsak Prágát érinti - írta a Respekt. Számos cseh kisvárosban a lakosok a házuk környéki utak kikövezésére használták fel a sírköveket. Az a hír járja, hogy az észak-csehországi Roudnice nad Labemben teherautóval rombolták le a temető falát, hogy hozzájussanak az "építőanyaghoz" - írta a Respekt.

A kommunizmus éveiben a zsidó közösség néhány tagja - többen kommunista vezetőként - is részt vettek a jövedelmező üzletben a hetilap szerint. Minőségi gránitot árusítottak újabb temetőkből, előidézve így a pusztulásukat - tette hozzá a cikkíró.

"A Prágai Zsidó Közösség számos sírkövet adott el szocialista cégeknek" - írta 1998-ban a Ros Hodes, a Csehországi Zsidó Közösség folyóirata.

Ez olyan hivatalos személyek közreműködésével történt, akik nagyon jól tudták, mennyire tisztelik a zsidók a temetőket és a sírok nyugalmát" - így a Respekt.

A sírköveken Isten neve és Tóra-idézetek szerepelnek, így tilos rajtuk taposni - írta a hetilap.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását