2022. augusztus 16. - Ábrahám

Elfogadták a zsidónegyed védelméről szóló előterjesztést

Elfogadta a régi pesti zsidónegyed védelméről szóló előterjesztést pénteki ülésén az erzsébetvárosi önkormányzat képviselő-testülete - közölte Gergely József alpolgármester az ülés szünetében az MTI-vel.
2008. január 18. péntek 11:53 - Hírextra

A rendelkezés értelmében február 1-jétől a szabályozási terv elfogadásáig, de legfeljebb május 31-éig semmiféle építési engedélyt nem lehet kiadni a védettséget élvező 226 épületre - mondta a szocialista alpolgármester.

Hozzátette, hogy a korlátozás a lakók által kezdeményezett, építési engedélyköteles munkálatokra is vonatkozik.

Gergely József a határidő kapcsán rámutatott arra: a várakozások szerint május 31-éig elfogadják a belső-erzsébetvárosi rehabilitációs tervet, másrészt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) befejezi az érintett épületek listába vételét, felmérését, s dönt arról, mely épületek esetében van szükség egyenkénti védelemre.

Az erzsébetvárosi védendő épületek feltárása és a rehabilitációs irány kijelölése érdekében tavaly decemberben született megállapodás a KÖH és a VII. kerületi önkormányzat között.

Hunvald György polgármester akkor elmondta, hogy első lépésként az örökségvédelmi hivatallal együtt áttekintik az épületállományt a Károly körút - Király utca - Csányi utca - Klauzál utca - Dohány utca által határolt, műemléki jelentőségű területen, amely egyben a budapesti világörökségi helyszín védőzónája. A területre pedig február 1-jétől négyhónapos változtatási tilalmat javasol.

A régi pesti zsidónegyedet magában foglaló területről készülő épületjegyzéknek a polgármester akkori közlése szerint nem lesz minden eleme védett, de egy "viselkedési normagyűjtemény" gondoskodik majd arról, hogy a védett területen álló házak beruházóit ne érje meglepetés. A terület 226 épülete között 88 egyedi műemléki védettségű és 10 helyileg védett ház található jelenleg.
A moratórium lejárta után az addigra elkészülő és engedélyezett szabályozási terv fog garanciát nyújtani az építészeti örökség megtartására - tette hozzá Hunvald György.

Mezős Tamás, a KÖH elnöke elmondta: elsődleges az utcakép megőrzése. Az utcahálózat, a telekosztás, a telkek beépítési módja, az egyes épületek értéksora az irányadó a védelem mélységében, és figyelemmel kell lenni az épületszerkezetek állapotára is. A négyhónapos moratórium alatt kiválasztható lesz az a mintaterület is, amely példáját adhatja a megújulásnak és a műemléki értékek megóvásának - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását