2024. május 4. - Mónika, Flórián

Hazatérhet a halálraítélt

Két évtizednyi siralomház és az életéért vívott, legmagasabb nemzetközi szintekre hágó csatározás után szabad emberként térhet haza amerikai börtönéből az a skót férfi, akinek esete a halálbüntetés ellen hadakozó csoportok által leggyakrabban felhozott el
2008. január 8. kedd 13:52 - Hírextra

Az edinburgh-i illetőségű, jelenleg 43 éves Kenny Richey-t, aki a 80-as években, 18 évesen költözött Amerikába, 1987-ben ítélte halálra Ohio szövetségi állam illetékes bírósága, emberölés címén.

Richey ellen az volt a vád, hogy valamely vita nyomán felgyújtotta egy ismerős család házát, amelyben egy kétéves kislány, Cynthia Collins halálra égett.

Jóllehet Richey folyamatosan és határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, az ohiói esküdtszék az ügyészeknek hitt, és bűnösnek mondta ki a skót fiatalembert, akit a bíróság halálra ítélt.

Kenny Richey ezzel az ítélettel vonult be a helyi börtön siralomházába, és egyben az egyetemes jogtörténetbe is, megmentéséért ugyanis olyan nemzetközi kampány bontakozott ki, amely szinte példátlan hasonló esetekben.

Az elítélt életéért szót emelt mások mellett a néhai II. János Pál pápa és Tony Blair volt miniszterelnök is, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International pedig - amely általában is a halálbüntetés eltörlésének harcos szószólója - rendszeres felhívásokban követelte az ítélet megsemmisítését, hibás bizonyítási eljárásra és a védelem gyenge teljesítményére hivatkozva.

Fellebbezés fellebbezést követett, és az ügy nem volt híján drámai fordulatoknak sem: Richey egy alkalommal, 16 évvel ezelőtt, mindössze egyetlen órányira volt attól, hogy a villamosszékbe szíjazzák. Fejét és lábát - ahová az e kivégzési módszernél használt elektródokat erősítik - már leborotválták, és a halálraítélt lefolytatta az ilyenkor engedélyezett utolsó telefonbeszélgetést Skóciában élő édesanyjával, amikor megérkezett az értesítés a kivégzés végrehajtásának felfüggesztését elrendelő legfelsőbb bírósági határozatról.

Richey még ekkor is messze volt attól, hogy ügyét nyerésre állónak tekinthesse, de az idő - ha lassan is - már neki dolgozott: az igazságügyi hatóságok kezdték elfogadni az ügyvédek álláspontját, miszerint a vád igencsak ingatag bizonyítási eljáráson alapult.

Richey oly mértékben elszánta magát ártatlanságának bebizonyítására, hogy a vádalkut is elutasította, pedig ennek elfogadása - vagyis bűnössége beismerése - esetén már rég szabadult volna.

Az ügy végül jogi kompromisszummal zárult: Richey - ügyvédei tanácsára - elfogadta a "no contest" sajátos amerikai köztes megoldását. Ez is a vádalku egy formája, ám az elítélt nem ismeri el bűnösségét, vállalja viszont, hogy nem is él védekezési jogával. Cserébe az állam nem végzi ki, és büntetésébe betudja a már letöltött börtönéveket.

Richey esetében pontosan ez történt: az eljáró bíró formálisan 21 évi börtönre ítélte, és mivel ezt az időt az elítélt rács mögött töltötte, a skót férfi nyomban szabadon távozhatott. Jogi képviselői ezt a megoldást egyértelműen a vád kapitulációjának minősítették, emberi jogi szervezetek szerint pedig éppen az ilyen esetek mutatják a halálbüntetés fenntarthatatlanságát.

Richey-t szerdán várják haza Edinburgh-ba. A halál torkából szabadult egykori elítélt a keddi The Timesnak legközelebbi terveiről csak annyit mondott: olyan szorosan magához öleli édesanyját, ahogy csak tudja, utána hanyattfekszik a kert füvén, bámulja az eget, és ordít egy akkorát, amekkorát ember még nem hallott...

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását