2024. április 25. - Márk

Az Amnesty International a halálbüntetés ellen

Az Amnesty International magyarországi szervezetének igazgatója, Fodor Márk arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Irene Khan, a szervezet főtitkárának római bejelentése szerint eltűnhetne a világból a halálbüntetés, ha a vezető országok erre határozott szándé
2007. április 27. péntek 20:24 - Hírextra
"Az Amnesty International világméretű moratórium bevezetését sürgeti. 2006-ban az összes kivégzés 91 százalékát nem több, mint hat országban, Iránban, Irakban, Szudánban, Pakisztánban, az USA-ban és Kínában hajtották végre. Mint a közlemény írja, 1977-ben mindössze 16 ország törölte el a halálbüntetést.

Harminc év telt el, egyre növekszik a halálbüntetést megszüntető országok száma, így nagy a nyomás a teljes eltörlésére. Legutóbb, 2006-ban a Fülöp-szigetek csatlakozott ahhoz a 99 országhoz, ahol köztörvényes bűnökre már nem szabnak ki halálbüntetést. Több ország, például Dél-Korea várhatóan ugyancsak így cselekszik. Az Amnesty International magyarországi szervezete emlékeztet arra, hogy Afrikában 2006-ban már csak hat országban hajtottak végre halálos ítéleteket.

Európában Belarusz az egyetlen, ahol még létezik halálbüntetés. Az amerikai kontinensen pedig egyedül az Egyesült Államok hajtott végre 2003 óta halálos ítéleteket. Az Amnesty International adatai szerint a kivégzések száma a világban a 2005. évi 2.148-ról 2006-ra 1.591-re csökkent. A közleményben az olvasható: az "elborzasztó lista élén változatlanul Kína áll.

A közlemény emlékeztet arra, hogy tavaly decemberben Floridában Jeb Bush kormányzó felfüggesztette a kivégzéseket, és bizottságot nevezett ki "a halálos méreginjekciók emberséges és alkotmányos voltának kivizsgálására".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását