2024. május 3. - Tímea, Irma

Kerekasztal az egészségbiztosítási törvény ellen

A Magyar Szociális Fórum Kerekasztal a legfőbb ügyészt kérné fel, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz az egészségbiztosítási törvény miatt. Ha ő ezt nem teszi meg, akkor magánemberként támadják meg a jogszabályt.
2008. január 1. kedd 18:44 - Hírextra
A kerekasztal elnöke azt mondta: január 5-én tanácskozást tartanak az ügyben, ahol Sólyom László köztársasági elnök számára is kidolgoznak egy javaslatot, hogy szerintük az államfő hogyan tudná megakadályozni a törvény hatályba lépését.Tanácskozásra hívja a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala (MSZF KA) a civileket és a szakszervezetek. A január 5-ére szervezett megbeszélésen a MÁV kórházban közös stratégiát dolgoznak majd ki annak érdekében, hogy megakadályozzák az egészségbiztosítási törvény életbe lépését - tudta meg a Független Hírügynökség a kerekasztal elnökétől. Javaslatot tesznek Sólyom László köztársasági elnöknek is, hogy szerintük az államfő hogyan tudja megakadályozni a jogszabály kihirdetését - mondta Simó Endre.

A kerekasztal elnöke szerint egy antiszociális törvénnyel szemben a társadalomnak joga van határozott eszközökkel fellépni. Az elnök konkrét lépéseket egyelőre még nem fogalmazott meg. Mint mondta, jelenleg a törvény életbe lépésének a megakadályozása a cél. A Kerekasztal a január 5-ei tanácskozás résztvevőinek azt javasolja, hogy a civilek forduljanak az Alkotmány Bírósághoz normakontrollért, vagy kérjék fel erre a legfőbb ügyészt. Továbbá támogatja annak az alternatív törvényjavaslatnak a felterjesztését, ami a TB szolidaritási alapú rendszerének megőrzéséről, és a piacosítás helyett a társadalmi kontroll megszervezéséről szól. Ezt a feladatot a Fidesz képviselői már magukra vállalták - jelentette ki Simó Endre.

A MSZF KA egyetért Sólyom László döntésével, hogy nem írta alá a törvényt. Simó Endre szerint a köztársasági elnöki funkció nem csupán jogi feladatkör, hanem megkülönböztetett politikai funkció is. Úgy gondolja, hogy ha az Országgyűlés még egyszer megszavazza a törvényt, akkor Sólyom László más megoldásokat is fontolóra vehet majd. Simó Endre részleteket nem árult el erről. A Kerekasztal végső esetben, ha a jogszabály életbe lép, népszavazást kezdeményez az ügyben.

Simó Endre elmondta, hogy a január 5-ei tanácskozásra eddig többek között Gaskó István a Liga Szakszervezeti Szövetség és Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja valamint Sipos József, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának ügyvivője, és a Civil Jogász Bizottság jelezte a részvételét.

A Legfőbb Ügyészségen minden beadványt megvizsgálnak, és ha megalapozottnak találják, foglalkoznak vele - mondta el a Független Hírügynökségnek dr. Borbély Zoltán szóvivő. A kérdéses üggyel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, de azt mondta: örömmel tölti el, hogy a Legfőbb Ügyészség úgynevezett bizalmi indexe 2007-ben is magas volt, vagyis az állampolgárok bíznak az ügyészek munkájában. Ezzel együtt emlékeztetett rá: magánemberek sok olyan kérdéssel fordulnak hozzájuk, amely nem az ő kompetenciájuk. Hozzátette az Alkotmánybíróság számára teljesen mindegy, hogy a legfőbb ügyész, egy civil szervezet vagy egy párt fordul hozzájuk, az ügy elbírásálsa egyforma lesz. )
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását