2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fókuszban az egészségpólusok

A klinikák és a régiós súlyponti kórházak korszerűsítésére, a sürgősségi betegellátás és a mentőszolgálat fejlesztésére, valamint az egészségügyben dolgozók képzésére ír ki több mint 90 milliárd forintos keretösszeggel európai uniós pályázatokat december
2007. december 7. péntek 18:11 - Hírextra

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében 2013-ig összesen több mint 480 milliárd forintot fordíthatunk az egészségügy korszerűsítésére - áll a közleményben.

Mint írják, október végén a kistérségi járóbeteg-szakellátás fejlesztésére írtak már ki pályázatokat.
A 2007 és 2013 közötti időszak európai uniós fejlesztéseit megalapozó Új Magyarország Fejlesztési Tervnek kiemelt célja az egészségügyi rendszer korszerűsítése. Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére ebben a hétéves időszakban több mint 311 milliárd forint uniós forrást fordíthatunk, míg egészségmegőrzésre és egészségügyi humánerőforrás-fejlesztésre majdnem 60 milliárd forint jut. E központi források mellett a regionális operatív programokból további csaknem 110 milliárd forint jut e hét év alatt az egészségügyre.

A klinikák és a régiós súlyponti kórházak korszerűsítését, valamint a sürgősségi betegellátás fejlesztését célzó európai uniós pályázatok a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében december 14-én jelennek meg, összesen 84,5 milliárd forint értékben. Ennek legnagyobb része, mintegy 75 milliárd forintos pályázati keretösszeg áll kifejezetten a klinikák és a régiós súlyponti kórházak rendelkezésére új, korszerű épületek kialakítására, a meglévők bővítésére, korszerűsítésére, valamint korszerű orvosi műszerek beszerzésére. A fejlesztéseknél kiemelt szempont lesz az energiahatékonyság javítása is.

Kétfordulós pályázat szolgálja majd a kórházi sürgősségi - és ezen belül kiemelten a gyermeksürgősségi - ellátás fejlesztését, összesen 9,5 milliárd forintos keretösszeggel. E pályázaton új sürgősségi osztályok kialakítására vagy a meglévők korszerűsítésére, bővítésére, felszereltségük javítására vagy például helikopter-leszállóhely kialakítására nyerhetnek uniós támogatást a kórházak.

Ugyancsak a sürgősségi betegellátás korszerűsítését, a betegek életesélyeinek javítását szolgálja az a kiemelt projekt, amelynek részeként 3,5 milliárd forint európai uniós forrás jut az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fejlesztésére. Ennek az a célja, hogy az ország területének legalább kilenctizedén a riasztástól számított 15 percen belül a helyszínre érkezhessenek a mentők.

Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan az ÚMFT kiemelt figyelmet szentel az egészségügyi dolgozók képzésére, különösen az egyes területeken az átszervezésekkel megjelenő hiányszakmákban. Becslések szerint mintegy 3 ezer egészségügyi dolgozó szakképzéséhez és 5 ezer foglalkoztatott (orvos vagy szakdolgozó) továbbképzéséhez nyújt európai uniós támogatást a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) ugyancsak december 14-én megjelenő, 2,8 milliárd forintos keretösszegű pályázata. Ezen a fekvő- vagy járóbeteg-szakellátó intézmények mellett a háziorvosi szolgálatok és az otthoni szakellátást nyújtó szolgáltatók is forráshoz juthatnak majd. Ezzel párhuzamosan az egészségügyi szak- és továbbképzésekhez szükséges új tananyagok kifejlesztésére 700 millió forintos keretösszeggel hirdetnek pályázatot.

További fejlesztések várhatóak 2008-ban is az egészségügy területén. A jövő év első félévében 50 milliárd forint keretösszeggel elindul a "Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban" című pályázat, amelyen a súlyponti és a területi kórházak igényelhetnek további uniós forrásokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását