2024. április 27. - Zita

Mézgáék és a fogyasztóvédelem

Tízből hat magyar nincs tisztában azzal, milyen jogai vannak, ha az interneten vásárol. Az Európai Unió átfogó fogyasztóvédelmi kampánya ezért most kifejezetten erre koncentrál Magyarországon. Internetes szerződések esetén főszabály például, ha a vásárló
2007. november 18. vasárnap 16:04 - Hírextra
A Mézga család ezekben a hetekben az online vásárlásokhoz kötődő fogyasztói jogokat népszerűsíti az Európai Unió magyarországi kampányának reklámjaiban. A felmérések szerint ugyanis a magyarok 60 százaléka bizonytalan abban, hogy milyen lehetőségekkel élhet, ha valamilyen sérelem éri internetes vásárlás esetén.

Az interneten és egyéb távközlési eszközön keresztül kötött szerződések megkötése előtt érdemes az értékesítőről a lehető legtöbb információt összegyűjteni. Tanácsos az áruról, a fizetési feltételekről, a szállításról is érdeklődni, és nem árt azt is megkérdezni, mi történik akkor, ha a fogyasztó visszalépne a vásárlástól, vagyis élne az úgynevezett elállási jogával. Ezeket az információkat a kereskedő köteles megadni.

Internetes szerződések esetén főszabály, hogy ha a vásárló meggondolja magát, akkor 8 munkanapon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Ez a joga az áru átvételének napjától, illetve szolgáltatás esetén a szerződéskötés napjától él. Fontos, hogy ennek olyan írásos nyoma maradjon, hogy az elállás időpontját vita esetén később igazolni lehessen.

Ha a kereskedő előzetesen nem tájékoztatja a vevőt az elállás jogáról, akkor a 8 munkanapos határidő meghosszabbodik 3 hónapra. Ha vásárló meggondolta magát, akkor az értékesítő köteles a kifizetett összeget haladéktalanul, de legkésőbb az elállást követő 30 napon belül visszatéríteni. Így van ez akkor is, ha a kereskedő a megrendelést nem tudja teljesíteni. Ha pedig nem a megrendelt terméket vagy szolgáltatást nyújtja, akkor a pluszköltségeket neki kell viselnie.

Az Európai Bizottság október közepén indította el a kampányát Magyarországon az itthon és más uniós tagállamokban érvényes fogyasztói jogokról. Egy májusban készült felmérés szerint ugyanis a magyarok csaknem fele szerint más uniós országok állampolgáraihoz képest minket kevesebb jog illet meg. A kampány több területet érint az élelmiszerbiztonságon át a távközlési és online szolgáltatásokig.

A témával kapcsolatban további információ az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület honlapján, a www.ofe.hu oldalon található.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását