2024. április 30. - Katalin, Kitti

Véres korok tragikus sorsú tanúi

Októberben több ok is van arra, hogy vértanúkra, mártírokra emlékezzünk. Nemcsak az aradi tizenhármakra, hanem az ötvenhatos forradalom tragikus véget ért hőseire is kegyelettel gondolunk. De valójában kikből is leszek vértanúk, mártírok? Csorba László tö
2007. október 8. hétfő 09:49 - Hírextra

- Hogyan definiálhatjuk a vértanúságot?

- A vértanú kifejezés - pontosabban az általa megjelölt emberi sors és szerep - a vallások és egyházak történetéből származik. Főképp azokban a küzdelmekben találkozunk vele, amelyek a vallások követői és a politikai hatalom között zajlottak. A vértanúság vallásos értelmezésben a hit melletti tanúságtétel, akár a legborzasztóbb erőszak elviselése árán is. Szoros kapcsolatban van a mártírság fogalmával. A kettő között az a különbség, hogy a mártír mintegy önszántából áldozza fel magát, míg a vértanú nem mindig tehet arról, hogy az erőszak lesújt rá. A modern nemzeti törekvések szellemi és pszichológiai világa sokban hasonlít a vallásos mozgalmakra, így sokszor a szerepek elnevezése is hasonlít. Így a modern mozgalmaknak is vannak prófétái, vannak karizmatikus vezéregyéniségei, és vannak vértanúi is. Az 1848-49-es magyar szabadságharc leverése után ez a sors jutott a honvédsereg tizenhárom, Aradon kivégzett vezetőjének - foglalja össze Csorba László.

- Tekinthető Nagy Imre is vértanúnak? Hiszen tudatosan, alku nélkül vállalta a következményeket.

- Feltétlenül. Egy kommunista politikus felismeri, hogy eszméit meghazudtolja a diktatúra, így szembefordul az elnyomókkal, és a sorsát hozzáköti annak a politikai meggyőződésnek a vállalásához, hogy a nemzetnek joga van a demokratikus önrendelkezéshez és a függetlenséghez. Nagy Imre ezeknek az eszményeknek lett vértanúja.

- Aki ma vértanú, holnap akár ellenségképet erősíthet? Vagyis: a vértanúság egyetemes fogalom, vagy inkább ideológiai beállítottság kérdése?

- Elvileg természetesen bármilyen mozgalomnak lehetnek vértanúi, a fogalom tehát ideológiailag semleges. A gyakorlatban azonban szűkebb a kör: ha valakikről ez a minősítés túlél pár évtizedet és rendszerváltozást, akkor mondhatjuk azt, hogy része lett a tágabb közösség kulturális emlékezetének, és hosszabb időre megszilárdult. A magyar nemzeti mozgalmak történelmében az értékítélet egyértelmű és világos, az aradi vértanúkat immár 158 esztendeje a modern nemzeti és emberjogi küzdelmek kiemelkedő résztvevőinek és mártírjainak tekintjük - magyarázza a történész.

- Az aradi vértanúk kivégzésénél a császáriak különbséget tettek. Volt, akit golyóval, volt, akit kötéllel küldtek a halálba. Rangsorolhat az utókor is?

- Nem. A kivégzés módjának megválasztása az önkényuralom szempontjai szerint történt. Haynau fővezér a kivégzés különféle módjaival meg akarta torolni azt a súlyos sértést, hogy a magyar fősereg vezetői az orosz csapatok előtt tették le a fegyvert. Így azokat a főtiszteket, akik az osztrákok előtt kapituláltak - vagy nem voltak harcoló alakulatok vezetői - "kegyelemből" "csak" agyonlövetésre ítélte, míg a többieket felakasztatta. Az utókor tisztelete szempontjából persze ez a különbségtétel érdektelen, hiszen valamennyi vértanú ugyanolyan sorsú áldozata lett egy gonosz és igazságtalan bosszúnak.

- Tekintsünk a huszadik századra. Lehet még hazánk történelméből vértanúkat, illetve inkább mártírokat említeni?

- Sajnos nagyon sokat - és egy részüket nem is ismerjük név szerint. Modern történelmünkben többször is hatalomra kerültek diktatórikus erők, és áldozataik mindnyájan a szabad önrendelkezés, a modern európai szabadságeszmék, az emberi jogok gondolatának akaratlan mártírai lettek.

- Megeshet, hogy szemben álló politikai oldalak egyaránt a magukénak vallják őket?

- Természetesen. A kölcsönös küzdelmek során mindenki a maga szempontjai szerint értelmezi sorstársai halálát, továbbá igyekszik a magáénak tekinti olyanokat is, akiknek az esete vitatható. A vértanú vagy mártír minősítés a gyakorlatban mindig az élőknek szól, hogy segítsen mintát, példaképet teremteni, hogy erősítse a csoport öntudatát. De a tágabb nemzeti közösség ezt időnként felülbírálhatja. Az aradi vértanúk esetében azonban az egyetértés teljesen egyhangú, és rájuk is érvényes Teleki László szép mondása a mártír Batthyány Lajosról: "emléked élni fog a legutolsó magyar legutolsó lélegzetvételéig".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását