2024. április 30. - Katalin, Kitti

MSZP: Szabadon szólhat a politikus is

Az MSZP szerint egyetlen országgyűlési képviselőt sem érhet atrocitás, ha véleményének a parlamenti szavazáson ad hangot - mondta Mesterházy Attila.
2007. szeptember 12. szerda 14:49 - Hírextra

Ha a parlamenti pártok, illetve a demonstrálók is egyetértenek abban, hogy mindenki szabadon kifejezhesse a véleményét, és ezért ne érje semmilyen atrocitás, akkor ez vonatkozik az országgyűlési képviselőkre is - közölte a képviselő annak kapcsán, hogy hétfőn több kormánypárti képviselőt is megdobáltak a Parlament előtt tüntetők.

A frakcióvezető-helyettes szerint a magyar parlamenti demokrácia történetében még soha nem fordult elő, hogy egy országgyűlési képviselőt ne csak szóbeli, hanem tettleges inzultus érjen a parlamenti szavazás miatt.

A politikus emlékeztetett rá, hogy az állami vagyonról szóló törvényről döntő, hétfői parlamenti szavazás után az Országgyűlés épületét elhagyó parlamenti képviselőket az ott tüntetők leköpködték, megdobálták. Mesterházy Attila elmondta: az ő autóját is leköpködték, valamint kézzel és zászlórúddal ütögették.

A frakcióvezető-helyettes érdekesnek nevezte azt, ahogyan Révész Máriusz fideszes képviselő csitította a tüntetőket. Mesterházy Attila elmondása szerint a tüntetők megkérdezték a fideszes politikust, mit csináljanak. Annyit válaszolt, "ezt ne", mert ez Gyurcsánynak kedvez - folytatta Mesterházy Attila.

"Nem azt mondta a képviselőtársam, hogy ez rossz a parlamenti demokráciának, hogy ez nem megfelelő viselkedés, hogy így nem lehet véleményt nyilvánítani, hogy ez káros az országnak" - fogalmazott a szocialista politikus.

Mesterházy Attila hiányolta, hogy egyetlen fideszes képviselő sem hívta fel, egy sem nyilatkozott arról, hogy elítéli a történteket. Szavai szerint ez jellemzője annak a kettős beszédnek, amit a Fidesz folytat az elmúlt időszakban.

"Nem lehet mindent a pártpolitika oltárán feláldozni, nem lehet a nyakunkat behúzva nem megszólalni ilyen esetben azért, mert esetleg emiatt elvesztem a jobboldali szavazótáboron belül bizonyos szélsőségesen jobboldali szavazók támogatását" - fogalmazott.

Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy választókörzetében, a Borsod megyei Edelényben két polgármester augusztus közepén megkereste őt azzal a kérdéssel, mi a véleménye arról, ha átveszik a Jobbiktól az árpádsávos zászlót. A kormánypárti politikus elmondta: nem javasolta a polgármestereknek a zászló átvételét, mivel az sértheti az állampolgárok érzékenységét. Ezután a két település úgy döntött, hogy mégsem veszi át a zászlót.

Gúr Nándor elmondta: a döntés után igaztalan rágalmak jelentek meg róla egy honlapon, amelyet nem kívánt megnevezni, és a telefonszámát is közzétették, ezt követően 60-80 életveszélyes fenyegetést kapott.

A köztársasági elnök hétfői parlamenti beszédére utalva hozzátette: Sólyom László is hasonlóan gondolkodik az árpádsávos zászlóról. Ha a köztársasági elnök így gondolkodik, akkor én sem követek el nagy hibát - vélekedett Gúr Nándor.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva közölte: az MSZP és az SZDSZ között szakmai vita van a Büntető törvénykönyv módosításáról a gyűlöletbeszéd büntethetővé tétele miatt. Mint mondta, hajlandóak kompromisszumra, mivel abban érdekeltek, hogy mindenkinek elfogadható, a szabadságjogokat tiszteletben tartó megoldás szülessen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását