2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP frakcióülése: Gyurcsány új rendet, Szili új politikát akar

Gyurcsány Ferenc szerint új rendre van szükség, a közös normákat be kell tartani és meg kell teremteni a polgári felelősség kultuszát. A pártelnök-miniszterelnök erről az MSZP tapolcai frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt pénteken.
2007. szeptember 7. péntek 18:57 - Hírextra
Rendet kell teremteni, és azt követelni magunktól és másoktól is. Biztos vagyok benne, hogy Magyarország megérti ennek fontosságát és a túlnyomó többség azt mondja, a rend teremt olyan biztonságot és kiszámíthatóságot, amelyben könnyebb lesz élni - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.
A kormányfő kiemelte: sokáig a rendszerváltás utáni Magyarország legígéretesebb kezdeményezésének és gondolatának tartotta a Polgári Magyarország programját, amelyet a Fidesz 1996-ban készített el.

A programban az a fajta szabadság- és felelősségeszmény tükröződött, ami nélkül nincs modern Magyarország. Végtelenül sajnálom, hogy ezt cserben hagyták - fogalmazott a szocialista pártelnök. Hozzátette: erős állam, erős polgárok, tisztességes és jól szabályozott piacok, rend és demokrácia kell ahhoz, hogy Magyarország is erős legyen.

Ezt a programot kell végrehajtani - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki szerint az államnak nem kell szégyenlősnek lennie abban, hogy a feketegazdaság elleni küzdelemben, a fogyasztóvédelmi érdekérvényesítésnél, vagy a demokratikus jogok érvényesítésénél felhasználja eszközeit.

A miniszterelnök azt mondta, a kormánynak és az MSZP-nek jó néhány ügyet meg kell beszélni az országgal. Példaként említette a nyugdíjrendszert, az adó- és a járulékrendszer átalakítását, az oktatás és a kultúra megújítását, valamint azt, hogy le kell zárni az egészségügy átalakításának első, legellentmondásosabb szakaszát. Felhívta a figyelmet arra, hogy akár hónapokra meg lehet nyitni ezeket a vitákat, "mert nincs olyan kényszer, amelybe ne férne bele a nyugodt párbeszéd".

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy a kormánypártoknak valahogy viszonyulniuk kell a rendszerváltás újrakezdéséről szóló vitához. Megjegyezte: úgy látja, a rendszerváltás sikertörténet, és a politikai riválisok, valamint a szélsőséges csoportok véleményével ellentétben csak egy szempontból nem fejeződött be: nem alakult ki eléggé a rendszerváltás szabadságával együtt járó polgári felelősség.

Inkább azokat vitákat kell lefolytatni, hogy az alárendeltségből hogyan lesz Magyarország egy érett, felnőtt demokrácia - közölte.

A miniszterelnök szerint két választ lehet erre adni: egy modernizációs, demokratikus választ, amely hol baloldali, hol jobboldali pártok révén beilleszkedik az unió fő trendjébe, illetve egy tradicionalista, védekező, befelé forduló, inkább radikális választ.

A kormányfő hangsúlyozta: azt szeretné, ha az MSZP bátrabban és nyitottabban merné képviselni a modernizációs választ és ne ijedjen meg attól, hogy szembesítse az országot az ezzel járó kihívásokkal.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője pénteki közleményében azt írta: "válságtanácskozást tartanak az országot pénzügyi és szociális krízisbe juttató szocialisták, azonban megoldásra nem számíthatnak tőlük a magyar emberek, hiszen alkalmatlanságuk újabb és újabb bizonyítékaira derül fény". Példaként kitért arra, hogy minden nap nyilvánosságra kerül egy újabb adóemelési javaslat, a gazdasági növekedés tovább lassul, a nyugdíjak jövőre csökkennek, az élelmiszerek ára a kormány mulasztásai miatt jelentősen emelkedik, és januártól drasztikus villanyár-emelés várható.

A Fidesz szerint eközben a koalíciós pártok azon huzakodnak, ki tegye rá a kezét mindannyiunk egészségügyi befizetéseire, és hogyan tudnák a nemzet még megmaradt vagyonából a lehető legtöbbet eladni.

"Barátoknak, korábbi üzlettársaknak juttatnak zsíros állami megrendeléseket, felesleges kifizetéseket. Sőt, az emberek érdekeinek megvédése helyett a kormány a bűnözők oldalára áll, lehetővé téve a szabadulást a legszörnyűbb bűntetteket elkövető gyerekgyilkosoknak és sorozatgyilkosoknak" - írta a Fidesz szóvivője, aki szerint a polgári kormányzás négy éve világosan megmutatta, hogy a Fidesz nem ilyen országot akar.

Az Országgyűlés szocialista elnöke, Szili Katalin szerint nemcsak új rendre, hanem új politikára is szükség van Magyarországon.

A házelnök a miniszterelnököt követően szólalt fel a zárt ülésén. Gyurcsány Ferenc a frakcióülés szünetében tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: új rendre van szükség, a közös normákat be kell tartani és meg kell teremteni a polgári felelősség kultuszát.

Szili Katalin az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, leltárt kell készíteni arról, hol tartanak a reformok és mivel nincs szükség további megszorításokra, a kormányzás új, konszolidációs, stabilizációs szakaszba léphet.

Ennek részeként megfogalmazhatunk egy új, harmonikusabb, biztonságosabb társadalomképet, ami figyelembe veszi az ökoszociális szempontokat és a fenntartható fejlődés kérdéseit - tette hozzá.
Az Országgyűlés elnöke úgy látja, nemcsak a normákat kell betartani és betartatni, hanem ezek kialakításánál is szélesebb körű társadalmi párbeszédre van szükség. Nekünk nem az ellenzékkel kell harcolni, hanem a társadalom felé kell fordulni és partnerként bevonni ebbe a folyamatba - közölte a házelnök.

A miniszterelnöknek azzal a megállapításával kapcsolatban, hogy Magyarországon nem alakult ki eléggé a rendszerváltás szabadságával együtt járó polgári felelősség, Szili Katalin azt mondta: embereket mindaddig nehéz szabadnak tudni, amíg a gazdasági kényszer béklyója leköti őket.
Szili Katalin a frakcióülésen azt javasolta, hogy a nagy és lényeges törvények előkészítésekor készüljenek hatástanulmányok. Azt is kezdeményezte, hogy a kormány vállalja fel egy fejlesztésalapú egységes nemzetpolitika kialakítását.

A házelnök ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: az MSZP elnökségi ülése egyetértett a fenntartható fejlődés stratégiára, valamint az egységes nemzetpolitika kialakítására tett javaslataival, így várhatóan mindkettőből törvényjavaslat készül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását