2024. május 7. - Gizella

Schmitt: Katasztrofális a magyar sport állapota

Akár az első tizenötben is végezhetünk a Pekingi olimpia éremtáblázatán, annak ellenére, hogy a magyar sport katasztrofális állapotban van. Az egyesületek száma csökken, a létesítmények pedig kritikus állapotban vannak - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimp
2007. szeptember 11. kedd 15:35 - Hírextra
Magyarországon jelenleg 375 sportoló tartozik az úgynevezett olimpiai keretbe, vagyis akik eredményeik miatt kiemelkednek a többiek közül. Tőlük elvárják, hogy tiszta eszközökkel, és teljes erőbedobással küzdjenek a versenyeken. Pekingbe azonban a megszokottnál kevesebb, körülbelül 160-180 fős magyar keret fog indulni a rendkívül nehéz kvalifikáció miatt. A MOB-nak hetente két-három sportág vezetői és a szakszakosztályai jelentenek a felkészülés állásáról, így a bizottság tagjainak teljes rálátása nyílik arra, mi történik az adott sportágakban.

A felkészülést viszont nehezíti, hogy több sportlétesítmény, köztük a tatai edzőtábor és a Komjádi Sportuszoda is igen rossz állapotban van. Nincs fedett atlétikai csarnok, de a milliárdokból felépült Margitszigeti EB uszoda is csak nyáron használható. A Sportkórház 1,6 milliárdos költségvetése 400 millió forinttal csökkent, 70 ágyból 30-at vesztettek a reformokkal, valamint több mint 30 százalékos leépítésre kényszerültek. A kevés sportorvos miatt még a pekingi ellátást is bonyolult lesz megoldani.

Schmitt Pál a doppingolásról elmondta: a magyar sportolók 99 százaléka tisztán készül a versenyekre. Az ellenőrzést viszont megnehezíti, hogy nincs Magyarországon akkreditált doppinglabor, így a levett mintákat külföldre kell kiküldeni. A MOB nemrég elfogadott döntése értelmében: azok a sportolók, akik a jövőben megbuknak egy doppingteszten, többet nem indulhatnak olimpiákon. A határozat még nem vonatkozik az athéni olimpián lebukott Annus Adrián-Fazekas Róbert kettősre, ők ugyanis már kitöltötték eltiltásukat, így ha kvótát szereznek, utazhatnak a csapattal. Schmitt Pál azonban kijelentette: "Athénban megégettük magunkat, ezt többé nem engedhetjük meg". Az olimpia előtt egyébként teljes körű doppingvizsgálatot fognak tartani.

Magyarországon a központi költségvetésnek mindössze 0,4 százalékát fordítják sportra. Ez minden európai országban legalább 1-1,5 százalék - mondta Schmitt Pál. Az Európai Unióban ráadásul egy felmérés szerint tízből hat embernek valamilyen módon köze van a sporthoz. Magyarországon ez jelenleg kettő - tette hozzá. Idén a magyar sportolók 1,7 milliárdot kapnak az olimpiai felkészülésre, vagyis 600 millióval kevesebbet, mint amennyit igényeltek. Az összeg megegyezik a 2004-es, athéni olimpiára kapottal, de most nem ezer, hanem tízezer kilométert kell utazni, és az akklimatizálódás is tovább tart. Nem elég tehát egy-két nappal a versenyszám előtt kiutazni - figyelmeztetett a MOB elnöke. A finanszírozást az is nehezíti, hogy a szponzorok sorra elfordulnak a magyar sporttól. Idén már szóba sem állt a MOB-bal a Mol és az OTP, de a nemrég külföldi kézbe került Malév sem. Schmitt Pál elmondta: "egy évvel Peking előtt fogalmunk sincs, hogyan fogunk utazni". A MOB jelenleg egy kínai légitársasággal egyeztet, de ez sokkal drágább lesz, mintha a magyar légitársasággal utaznának.

A MOB elnöke a beszámoló végén elmondta: a nagyszerű szakemberek megbecsülésére kezdeményezik a Nemzet Edzője cím megalapítását.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását