2024. május 5. - Györgyi

MOB: örülni kell lassan annak az egy olimpiai aranynak is

A sportegyesületekben és a sportegészségügyben uralkodó helyzet volt a fő téma a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi ülésén, amelyen részt vett Elbert Gábor sportszakállamtitkár is.
2007. szeptember 7. péntek 21:42 - Hírextra
A MOB tájékoztatása szerint a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) beszámolóját követően az elnökség tagjai jelezték, egyre lehetetlenebb helyzetbe jutnak a klubok, holott nem csupán az olimpiai eredményesség múlik rajtuk, hanem az utánpótlás biztosítása, továbbá fiatalok sokaságának nevelése is. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy ha marad a jelenlegi trend, vagyis az egyesületeknek folyamatosan gazdasági gondokkal kell küzdeniük, mivel sem a gazdasági szférától, sem az államtól, sem az önkormányzatoktól nem kapják meg a működésükhöz szükséges alapvető feltételeket, két-három éven belül ellehetetlenül a teljes magyar élsport és szabadidősport, és - ahogy az egyik elnökségi tag fogalmazott - "meg kell tanulnunk örülni annak az egy olimpiai aranynak is."

A MOB vezérkara - az MTI-hez eljuttatott beszámoló szerint - a jövő heti, parlamenti bizottsági meghallgatáson azt az álláspontot fogja képviselni, hogy ne a fakultatív önkormányzati feladatok, hanem a kötelezettségek közé sorolják át a sport támogatását. Az ehhez szükséges törvénymódosítás persze csak akkor érhet valamit, ha megfelelő forrásokat is juttatnak a településeknek. Szorosan ehhez kapcsolódva jegyezte meg Berkes István, a Sportkórház igazgató-főorvosa, hogy az állami népegészségügyi program kiszélesítésénél megdöbbentő módon megfeledkeztek a sportról - a testmozgás támogatása jelenleg nem szerepel e program céljai között.

A szakember arról tájékoztatta az elnökséget, hogy a sportegészségügy és a Sportkórház is lassan végveszélybe kerül. A döntés halogatása, a bizonytalanság a nagy múltú intézmény jövőjéről hovatovább ellehetetleníti a minőségi sportorvosi megelőző és gyógyító munkát, valamint veszélyezteti az olimpiai felkészülést is. Elhangzott, a válogatottak mellett dolgozó keretorvosok, masszőrök az idén még nem kaptak fizetést.

Elbert Gábor szólt arról, hogy - megszűnés helyett - magánkézbe kerül a doppinglabor, és az új tulajdonos várhatóan megszerzi a WADA nemzetközi akkreditálását, amely szilárdabb hátteret adna a honi doppingellenes küzdelemnek. Ez utóbbi terén egyre tisztábbak a viszonyok, és a sport-szakállamtitkárság azt a célt tűzte ki, hogy valamennyi, olimpiára utazó sportolót legalább kétszer ellenőriztessen a pekingi rajt előtt. A MOB-nak pedig mindent meg kell tennie a megelőzés és felvilágosítás terén.

Az olimpiai előkészületekről szólva Molnár Zoltán csapatvezető arról számolt be, hogy 150-180 fős csapat állhat össze, függően attól, hogy a csapatsportágakban miként sikerülnek a kvalifikációk. E napirendi pont kapcsán Schmitt Pál MOB-elnök az elnökségi tagok egyetértésével írta alá a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos meghívójának visszaigazolását, amellyel a MOB deklarálja, hogy a magyar csapat részt kíván venni a XXIX. nyári olimpiai játékokon Pekingben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását