2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Új szolgáltatóközpontok indulhatnak el

A Magyarországon működő üzleti szolgáltatóközpontok 71 százaléka új szolgáltatást tervez bevezetni a következő egy évben - derült ki a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA - Hungarian Service and Outsourcing Association) szerdai online konferenciáján bemutatott felméréséből.
2021. február 4. csütörtök 13:44 - HírExtra

Marciniak Róbert, a Budapesti Corvinus Egyetem docense rámutatott: ez az előrejelzés összhangban van azzal, hogy idén az üzleti szolgáltatóközpontok 77 százaléka bővítést tervez, míg 2018-ban ez az arány még 66 százalék volt. A működésükben stagnálásra számítók aránya az akkori 31 százalékról 20 százalékra mérséklődött. Ez azt mutatja a szakértő szerint, hogy a szektor működésének érett szakaszába lépett, és erősen bízik a magyar gazdaságban és üzleti környezetben.
   
 A kutatásban részt vevő cégek kétharmada ezzel összhangban létszámbővítést tervez, és alig 7 százalékuk jelzett létszámcsökkentést 2021 első fél évében - ismertette. A kutatás szerint a szektor cégeinek csaknem fele pénzügyi, számviteli, kontrolling tevékenységet végez, jelentős arányt képvisel még az IT (27 százalék), és az ügyfélszolgálat (13 százalék), ez az elmúlt három évben nem változott. A vezetők többsége szerint a cégeik ellenállóak krízishelyzetben.
    
Komáromi Réka, az EY associate partnere ismertette: a legfrissebb adatok szerint jelenleg 205 üzleti szolgáltatóközpont működik Magyarországon és csaknem 74 ezer embert foglalkoztatnak. Az egyes központok átlagosan 360 dolgozóval  működnek, ami régiós összevetésben magas. Ezen belül a fiatal, magasan képzett munkaerő beléptetésében éves szinten ugyanakkor lemaradásban van az ország a lengyel, cseh és román adatokhoz képest. Ezt fontos, fejlesztendő területnek nevezte a vezető szerep megtartásához.
     
Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) alelnöke szerint az ágazat folyamatosan fejlődik, a vírushelyzet ellenére jól teljesít, erős és ellenálló. Tavaly 25 kedvező befektetési döntés született a szektort érintően, amelyekkel több mint 3 ezer új munkahely jött létre. Közlése szerint a központok egyre magasabb hozzáadott értéket képviselnek, és nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok Magyarországon maradjanak, vagy külföldi tapasztalatot követően visszatérjenek. A HIPA továbbra is azon dolgozik, hogy minél több magas hozzáadott értéket képviselő befektetés érkezzen az országba - mondta.
    
Szende Csaba, a Trivium Packaging üzleti szolgáltatások vezetője a HOA akadémiai és üzleti szereplők közreműködésével készített Covid 19-felmérését ismertetve elmondta: a krízishelyzet ellenére az ágazat növelni tudta a kapacitását, stabilizálta helyzetét a járvány második hullámára. 

Az üzleti szolgáltatóközpontok gyorsan alkalmazkodtak a távmunkához. A járvány előtt az ágazat dolgozóinak 22 százaléka, jelenleg 92 százaléka dolgozik távmunkában. A vírushelyzet jelentős lökést adott a digitalizáció-automatizációnak, ami pozitív hatás, az automatizáció a szektor fele szerint fontos marad a jövőben is, és erre a cégek felének vannak meg a forrásai  - ismertette. A kutatás szerint a cégek több mint 60 százaléka 10 százaléknál nagyobb létszámbővítést tervez a következő években. Az üzleti kilátásokat is kedvezőnek tartják.
    
Monika Slomska, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) elnöke arról számolt be, hogy már több mint 100 tagjuk van, a következő időszakban a tagság bővítését tervezik, a nemzetközi kapcsolatok erősítése mellett. Magyarországon mintegy 800 cég foglalkoztat 220 ezer dolgozót az ágazatban. Az üzleti szolgáltatószektor fejlesztése jelentősen hozzájárul az ország régiós versenyképességének növeléséhez, ami közlése szerint a HOA egyik fő célkitűzése is.
    
A HOA 2013 óta minden évben elkészíti az ágazati jelentését. A legfrissebb, 2020-as kutatásban 48 cég vett részt, amelyek közel 33 ezer alkalmazottal a magyar üzleti szolgáltatási szektorban foglalkoztatottak 45 százalékát képviselik. Az eddigi legátfogóbb, 120 oldalas kutatást a szövetség nyolc, a kutatásban részt vevő partnerrel együttműködésben készítette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását