2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gázár: beadták az árváltoztatási kérelmet

Valamennyi egyetemes szolgáltató benyújtotta előzetes árváltoztatási kérelmét a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) március 5-én, korábbi szándéknyilatkozatának megfelelően - tette közzé a MEH.
2010. március 8. hétfő 20:44 - HírExtra
A hivatal sajtóközleménye szerint az egyetemes szolgáltatóknak a felhasználói árakban érvényesített földgáz beszerzési ára (az úgynevezett termékár) a jogszabályban rögzített képlet szerint március 1-jével dollárban megállapított importár, valamint a február 15-e és március 12-e közötti átlagos forint/dollár árfolyam szorzataként adódik.

Az egyetemes szolgáltatók az átlagos forint/dollár árfolyam kialakulását követően március 16-val véglegesítik árváltoztatási kérelmüket, amelyet a hivatal a jogszabályokban foglaltak szerint felülvizsgál. Határozatba foglalt döntését a MEH a március 22-i héten hozza nyilvánosságra.

A Magyar Energia Hivatal korábbi eljárásaihoz hasonlóan szakmai alapon, kellő körültekintéssel, a jogszabályokban rögzített módon jár el úgy, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan fillérrel se emelhessék áraikat - hangsúlyozza a közlemény.

A hivatal múlt heti prezentációja szerint köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában. A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő.

Az egyes szolgáltatóknak március 5-ig volt lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni a hivatalhoz, a hivatalnak pedig 20 napja arra, hogy elbírálja az április elsején hatályba lépő változást.

Az árváltozás végleges mértékét a dollár-forint árfolyamának alakulása és a földgáz mint termék árváltozása befolyásolhatja. Azt a szolgáltatói kérelmet, ami a földgáz "meghatározott termékára" plusz a maximális kereskedelmi árrés fölött, illetve indokolatlan mértékben alatta van, a hivatal elutasítja, és ármegállapító eljárást indít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását