2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Miért ad hálát Amerika?

Idén is amerikaiak millió ünneplik baráti és családi körben, pulykasült, tökpite és áfonyaszósz mellett november negyedik csütörtökén a hálaadás ünnepét.
2008. november 27. csütörtök 23:40 - Hírextra
Az Egyesült Államokban 1863 óta hivatalos ünnep a hálaadás napja, amelyet a feljegyzések szerint először 1621-ben ültek meg. A brit telepesek a mai Massachusetts állambeli Plymouth településen ünnepelték a jó termést egy őslakos indián törzzsel, amely megtanította az európaiaknak, hogyan műveljék meg a földet és vadásszanak új otthonukban a túlélésért.

A hálaadás napja a legtöbb amerikai számára legfőképpen iskola- vagy munkaszüneti napot jelent. Országszerte a nagy kiruccanások hétvégéje, de sokan otthon pihennek. A híres, 82. alkalommal megrendezett New York-i hálaadás napi parádét mintegy 50 millióan kísérték figyelemmel a televízióban; a Central Parktól induló 2,5 mérföldes ünnepi menetre idén 3,5 millió nézőt vártak. A keleti parti nagyvárosban idén 13 hatalmas léggömbfigura vonult fel az ünnepi menettel, látható volt közöttük Breki, a béka, Horton, az elefánt és a Hupikék Törpikék egyik öt emelet magasságú tagja. A figurákat egyenként 141 köbméter héliummal fújták fel.

Az ünnepen hagyományosan országos kutyabemutatót tartanak, valamint amerikaifutball-meccseket rendeznek. Hálaadás másnapján már kora hajnalban kinyitnak az áruházak: kezdetét veszi az év végéig tartó ünnepi vásárlási szezon. New Yorktól 220 mérföldre délre, Washingtonban George Bush elnök idén is megkegyelmezett a neki felajánlott ünnepi pulykának.

A USA Today, a legnagyobb példányszámú amerikai napilap szerint a jelenlegi nehéz gazdasági időkben is van miben reménykedni, van miért hálát adni. Az újság rámutatott: a válságról szóló lehangoló hírek ellenére az amerikai nemzet nem vesztette el derűlátását, a felmérések szerint az amerikaiak reménykedő attitűdje nem változott. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy bár 70 éve nem látott pénzügyi válság sújtja Amerikát, ez nem a 30-as évekbeli nagy depresszió: még senki nem vesztette el szövetségileg biztosított mértékű banki megtakarításait. Bizakodásra ad okot, hogy a statisztikák szerint az amerikaiak hosszabb ideig élnek, mint korábban, hála a korszerűbb gyógyszereknek, gyógykezelési módoknak.

Az egyik legnagyobb chicagói lap, a Sun-Times szerint a gazdaság állapota súlyos, a karácsony sokak arcára nem mosolyt fog varázsolni, de a város lakói számos dolog miatt lehetnek hálásak. Azontúl, hogy az ember örül saját és gyerekei egészségének, annak, hogy megvan még az állása és nem vették el a hitelezők a házát, hálás lehet, mert Chicago ma már nem Al Capone, az alvilági bűnözés városa. Ezenkívül idén enyhébb tél, kevesebb havazás várható. Örömre ad okot, hogy legalább egy évig, a 2010-es félidős kongresszusi választásokat megelőző előválasztásokig nem lesznek politikai reklámok. Szeptember óta felére csökkent a benzinár, mindenki visszaszállhat benzinzabáló városi terepjárójába. A vékonyabb pénztárcák miatt az emberek ugyan kevesebb ajándékot vásárolhatnak, viszont megkímélhetik magukat a szokásos bevásárlási tülekedéstől és sokaknak most már van indokuk, hogy miért is ne adjanak ajándékot olyan rokonoknak, akiknek nem szívesen vásárolnak semmit. A chicagóiak végül arra is emelhetik poharukat a csütörtöki ünnepen, hogy a világ legnagyobb hatalmú vezetője, az új amerikai elnök, Barack Obama városuk lakója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását