2024. április 30. - Katalin, Kitti

A legális letöltés lenyomta az audio CD-t

Az amerikai Atlantic Records az első lemezcég, amelynek több pénzt hoz a fizetős letöltés, mint a CD-eladás.
2008. november 27. csütörtök 12:34 - Hírextra
A legendáját több mint fél évszázada Ray Charles szerződtetésével megalapozó kiadónak a bevétel 51 százalékát termelte az internetes letöltés az amerikai piacon az idén szeptemberben zárult üzleti év utolsó negyedévében. A CD-eladások aránya 49 százalékra csökkent.

A trendforduló az Ars Technica informatikai szakportál szerint "az eddigi legjelentősebb mérföldkő a digitális átállás felé vezető úton a zeneiparban." Gnarls Barkley, a Led Zeppelin és T.I. kiadójának anyavállalata, a Warner Music viszont továbbra is gyengélkedik; vesztesége 21 millióról 56 millió dollárra (11,2 milliárd forint) ugrott egy év alatt.

A világ harmadik legnagyobb lemezvállalata ugyan egyre több zenét ad el mp3-formátumban - a digitális forgalmazásból származó bevétel 28 százalékkal növekedett -, a teljes lemezpiac azonban gyorsabb ütemben zsugorodik, mint ahogy tör előre az internetes zeneforgalmazás.

A Forrester Research piackutató vállalat szerint az idei 10,1 milliárd dollárról 2013-ra 9,2 milliárdra csökken az amerikai piac, ráadásul a zeneipart nem csak a kalózkodás sújtja; Nagy-Britanniában például idén már több számítógépes játékprogramot és DVD-t adnak el, mint zenét.

A válságot túlélő lemezkiadók az Ars Technica szerint valószínűleg jóval kisebbek lesznek a mostani mamutvállalatoknál, és más üzleti modell alapján működnek majd; teljes albumok helyett az egyes számok forgalmazására koncentrálnak, zene mellett kínálnak koncertjegyeket, mobiletefon-csengőhangokat és rajongói kegytárgyakat - trikókat, posztereket -, és ingyenes webes tartalomszolgáltatást is nyújtanak, például a MySpaceMusic mintájára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását