2024. április 19. - Emma

Hálaadási válogatás

Nyolc filmből álló tematikus válogatást mutat be az Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepe, a Hálaadás kapcsán a Magyar Televízió kettes csatornája csütörtöktől szombatig - tájékoztatta a közszolgálati televízió kommunikációs osztálya szerdán az MTI-t
2007. november 21. szerda 18:23 - Hírextra
November negyedik csütörtökén minden egyesült államokbeli család asztalára pulyka kerül: a rokonok és a barátok évről évre összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljék a Hálaadást, vagyis azt a napot, amikor a hagyományok szerint az őszi betakarítások után hálát adnak a termésért Istennek.

A Magyar Televízió az amerikai ünnep kapcsán arra vállalkozik, hogy tematikus összeállítással árnyalja az újvilág kultúrájáról, huszadik századi történelméről kialakult, gyakran egyoldalú képet - írják a közleményben, hozzátéve, hogy az összeállítás minden egyes filmje más és más oldalról mutatja be a kontinensnyi ország hétköznapjait, sztárkultuszát, legendás szabadságszeretetét.

Az ismertető szerint Hálaadás napján, csütörtökön este vetítik a De-Lovely - Ragyogó évek című musicalt, amely a húszas évek Amerikájának legnépszerűbb dalszerzője, Cole Porter portréját vázolja fel. Az ellenkultúra évei című német zenés dokumentumfilm pedig a hatvanas évek nagy generációit, a beatnemzedéket és a hippiket ábrázolja.

Pénteken egy jól ismert klasszikussal, Chaplin, a tűzoltó történetével indul az amerikai válogatás, majd a híres író, F. Scott Fitzgerald utolsó napjait megörökítő, Az utolsó hívás című drámát vetíti az m2.

Az Ed Wood című filmvígjáték minden idők legrosszabb filmrendezőjéről szól, Johnny Depp-pel a címszerepben. Az alkotásban megelevenednek a kor ismert hollywoodi figurái, így Orson Welles és a Drakula-filmek magyar származású sztárja, Lugosi Béla is - emlékeztet az MTV közleménye.
Szombaton délután a Popsziget a Red Hot Chili Pepperst mutatja be, majd Godfrey Reggio alkotását, a Koyaanisqatsi - Kizökkent világ című dokumentumfilmet láthatják a nézők.

A válogatás Dennis Hopper Szelíd motorosok című mozijával folytatódik, a filmmel a nemrég elhunyt Kovács László operatőrre emlékezik a Magyar Televízió. A sorozat végül a Hedy Lamarrt keresem című angol dokumentumfilmmel zárul.

A Válaszd a tudást! című műsor csütörtöki és pénteki adása is a tematikus sorozat része lesz: az Egyesült Államokban élő magyarok mesélnek az amerikai kultúráról, történelemről, valamint a kultikus figurákról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását