2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nemzetközi Haydn-napok

Joseph Haydn Il ritorno di Tobia (Tóbiás hazatérése) című oratóriumával kezdődnek meg csütörtök este a kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyban a huszadik Nemzetközi Haydn-napok. A drámai hatású kompozíciót az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok zen
2008. szeptember 4. csütörtök 11:08 - Hírextra
A szeptember 4. és 14. között megrendezésre kerülő jubileumi fesztivál igazi csemegének ígérkezik. A programot úgy állították össze, hogy felelevenítsék az utóbbi két évtized legsikeresebb előadásait és témáit, ügyelve azonban arra, hogy az előadások ne pusztán csak ismétlések legyenek, hanem önálló, egyedi koncertek.

A rendezvénysorozat csúcspontja minden bizonnyal a szeptember 9-i gálakoncert lesz, amelyen ugyancsak fellépnek Fischer Ádámék. Műsorán szerepel egyebek között a nagy zeneszerző 94. (Üstdobütés) szimfóniája és 100. (Katona) szimfóniája.

"Minden egyes programnak, koncertnek és estének meg kell állnia a saját lábán, de úgy, hogy a folyamatosság is megmaradjon, és az előadások, a zeneművek is kötődjenek egymáshoz" - hangoztatta az évforduló eseményeit előzetesen ismertetve Wolfgang Reicher intendáns.

Az utóbbi húsz év eseménysorozatára visszatekintve közölte, hogy helytelennek tartaná csupán néhány koncert kiemelését, elvégre a két évtized alatt csaknem 500 nagysikerű rendezvényt tartottak. Meleg szavakkal emlékezett meg ugyanakkor az 1987-ben megalakult Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusokról. "A zenekar mindig is a közönség kedvencének bizonyult. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy Fischer Ádám mindmáig hű maradt Kismartonhoz" - mondta, a magyar karmestert Haydn egyik legkiválóbb ismerőjének nevezve.

Szavai szerint kezdettől fogva arra törekedtek, hogy a fesztivál keretében a XVIII. században élt és alkotott zeneszerző műveinek legnagyszerűbb interpretálói lépjenek fel, méghozzá a világ minden részéből - elvégre Haydn az "egész világ számára komponált".

Aláhúzta annak jelentőségét, hogy az előadásoknak az Esterházy-kastély 600 főt befogadó Haydn-terme ad otthont, amely különleges akusztikai adottságaival közvetlen kapcsolatot teremt a zenekarok és a közönség között, egyfajta exkluzivitást biztosítva a koncerteknek.

A jubileumi fesztivál műsorán szerepel mások között az English Concert Harry Bicket vezényletével (szeptember 5-én), a bázeli kamaraegyüttes Giovanni Antonini vezényletével és Viktorija Mullova orosz hegedűművésznő közreműködésével. Különlegesnek ígérkezik a szeptember 13-i French Touch című dalest is Patricia Petitbon francia szopránénekesnővel.

Az intendáns tájékoztatója szerint a rendezvényekre a jegyek 90-95 százaléka már elővételben elkelt.

Joseph Haydn (1732-1809) osztrák zeneszerző a bécsi klasszikus zene első nagy mestere, az európai zenetörténet egyik főalakja. Az Esterházy hercegek udvari zenekarának előbb másod-, majd 1766-tól első karmestere volt Kismartonban, majd Fertődön.

A zenekar 1790-ben történt feloszlatása után rövidebb-hosszabb megszakításokkal Bécsben élt és alkotott. Egyebek között 104 szimfónia, 21 opera, oratóriumok, misék és kantáták, verseny- és zongoraművek, vonósnégyesek és kamarazenék, egyházi és népzenei feldolgozások képezik roppant gazdag zenei örökségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását