2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kossuth-díj: Fischer Ádám karmester, főzeneigazgató

A Kossuth-díjjal járó összeget a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarára akarja fordítani Fischer Ádám karmester. A Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója a több évtizedes nagy sikerű külföldi és hazai karmesteri működéséért, valamint zenekarvezetői munkássá
2008. március 15. szombat 19:37 - Hírextra

Tervet készít, hogy miként indíthatna el valamiféle új projektet, amely a zenekart, a muzsikusokat szolgálja, hiszen a Budapesti Wagner Napok rendkívüli sikere is az MR zenekarával együtt végzett munka gyümölcse - mondta Fischer Ádám az MTI-nek.

Mint megjegyezte: egy zenekar még tud karmester nélkül zenélni, de egy karmester nem tud zenekar nélkül muzsikálni. A tervek most formálódnak. A díjat nem tekinti "lekenyerezésnek", hogy több türelme legye a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatói posztján. A dalszínházban még formálódnak az elképzelések, a szerződése még mindig nem készült el, ő pedig e tekintetben konzervatív ember, szeretné pontosan tudni a feltéteket, mert ettől függ, hogy mit vállalhat és mit nem - fűzte hozzá a karmester.

Fischer Ádám a zeneszerzést és vezénylést hazai stúdiumok után a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán tanulta. Nemzetközi karrierjét milánói versenygyőzelme indította el (1973), azóta rendszeres vendége a világ nagy operaházainak és fesztiváljainak (Salzburg, Bregenz, Maggio Musicale stb.), valamint lemezsorozatokat készít (például: Haydn összes szimfóniáját).

Első munkahelye a Grazi Operában volt. A Bécsi Állami Operaházban, ahol 1980-ban mutatkozott be, többek között A Nibelung gyűrűjét dirigálta. Fellépett a Párizsi Operában, a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben és a New York-i Metropolitanben is. Olyan neves zenekarokat vezényelt, mint például a Bécsi Filharmonikusok, a Londoni Filharmonikus Zenekar, a Los Angeles-i Filharmonikusok, a Chicagói és a Bostoni Szimfonikusok. 1987-től öt évig volt a Kasseli Állami Színház zeneigazgatója.

2000 őszétől a Mannheimi Nemzeti Színház operaegyüttesét vezette. Visszatérő vendég Bayreuthban, ahol 2001-ben debütált a Ring-ciklus dirigenseként; teljesítményét az Opernwelt szakmai folyóirat Az év karmestere címmel ismerte el. Alapítója és művészeti vezetője az Osztrák–Magyar Haydn Zenekarnak és a Dán Rádió Kamarazenekarának, inspirálója a Gustav Mahler tiszteletére létrehívott ünnepi rendezvényeknek. 2004 őszén Vásáry Tamást váltotta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának élén, e posztról nemrégiben mondott le.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását