2024. április 26. - Ervin

Linzben az MR Szimfonikusok

Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester vezetésével az MR Szimfonikusok Felső-Ausztria központjában, Linzben koncerteznek szerdán cross-over (műfajok közötti) programmal.
2008. április 2. szerda 07:10 - Hírextra

Fischer Ádám úton Linzbe telefonon elmondta az MTI-nek, hogy tavaly hallotta a zenekart a linzi Brucknerhaus hangversenyterem igazgatója a Bécsi Ünnepi Heteken, és meghívta az együttest vendégszereplésre.

A műsorban a nyitószám Frank Zappa műve, a Bogus Pomp lesz. Zappa (1940-1993) amerikai zeneszerző, rock-, dzsessz- és komolyzenész a Bogus Pomp című 20 perces művét szimfonikus zenekarra írta, és Fischer Ádám meglepetésnek szánja a linzi zenerajongóknak.

A karmesternek az a véleménye, hogy a XX. században az elefántcsottoronyba zárkózott komolyzenének ideje lenne nyitni, ehhez a nyitáshoz kapcsolódik a Zappa-mű, amelyet tavaly a Budapesti Őszi Fesztiválon már bemutatott a zenekar, sikerrel.

Frank Zappa Bartók Bélát, Igor Sztravinszkijt és Edgar Varese-t tartja mesterének, így a Magyar Rádió zenekara Zappa műve mellett Bartók A csodálatos mandarin című zenekari szvitjét is eljátssza Linzben, és a második részben pedig Beethoven VII. szimfóniája hangzik el. Bartók a magyarságot szimbolizálja, míg Beethoven az egyetemes zenét - tette hozzá.

Frank Zappa - aki szicíliai, görög, arab és francia ősökkel büszkélkedhetett - munkájában mindig a tökéletességre törekedett. Baltimore-ban született, Maryland államban, s már 12 évesen ütőhangszereken játszott, lenyűgözték Varese kortárs avantgárd zeneszerző bonyolult ritmikai kísérletei. Darabjait játszotta a többi között a Londoni Filharmonikus Zenekar, és vezényelte műveit Eötvös Péter magyar zeneszerző.

Demszky Gábor főpolgármester meghívására 1991-ben Zappa volt az első Budapesti Búcsú díszvendége, a Tabánban lépett fel, társa volt a koncerten többek között Szakcsi Lakatos Béla. A VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren kávézó őrzi a nevét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását