2024. április 30. - Katalin, Kitti

Világhírű vendégelőadók a Pannon Filharmonikusok koncertjein

A tőlük megszokott magas színvonalú évadra készülnek a pécsi Pannon Filharmonikusok: a szeptember végén kezdődő koncertjeiken, csakúgy mint tavaly, több világhírű vendégelőadó is fellép - közölte a zenekar igazgatója kedden a baranyai megyeszékhelyen, saj
2008. augusztus 26. kedd 16:33 - Hírextra
A 2008/2009-es zenei évadra olyan kiemelkedő egyéniségek fogadták el meghívásunkat, mint a világ egyik legragyogóbb klarinétművészének tartott izraeli Sharon Kam, a Hamburgi Zeneművészeti Főiskola francia hárfavirtuóz professzora, Xavier de Maistre, a Brandenburgi Állami Zenekar főzeneigazgatója, Howard Griffith karmester, a világ számos híres zenekarával koncertező fagottművész, Milan Turkovic, továbbá Polgár László és Komlósi Ildikó operaénekesek - mondta el Horváth Zsolt.

Az igazgató magyarázata szerint a világhírű művészek fellépése a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatra készülő Pannon Filharmonikusoknál folyó munkának, a szakmai színvonal emelkedésének köszönhető, melynek révén a zenekar két éven belül komoly vetélytársa lehet neves hazai és külföldi együtteseknek.

Horváth Zsolt beszámolt arról, hogy az új évadban tizenhárom bérletes koncertet és három oratórium-hangversenyt terveznek, a zenekar szeptember 18-án Dohnányi Szimfonikus percek című művének előadásával kezdi meg a szezont.

Kitért rá, hogy a koncertek az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyerő Pécs Vallás és kultúra elnevezésű felvezető évének programjaihoz kapcsolódnak, s az Ethos et Spiritus, azaz Erkölcs és lélek címet viselik. A cél, hogy "az előadásokon felcsendülő zeneművek spirituális erejével segítsék a lelki megtisztulást".

Az igazgató hozzáfűzte: a filharmonikusok november 11-én a New York-i Dicapo Operaház közreműködésével, Alföldi Róbert rendezésében, Pécsett adják elő Robert Ward A salemi boszorkányok című operáját, amellyel szerepelnek majd a Mezzo komolyzenei tévécsatorna által támogatott szegedi operafesztiválon és versenyen is, továbbá bérletes előadások keretében négyszer is fellépnek a Művészetek Palotájában.

Horváth Zsolt szólt arról, hogy a zenekar emellett folytatja a fiatalok körében a komolyzene népszerűsítését célzó Fülszöveg és Segítség, komolyzene!, a rászorulóknak indított és egy forintért látogatható 1 esély! elnevezésű koncertsorozatot, lesznek továbbá babáknak és kismamáknak szóló előadásaik is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását