2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Újabb botrány a panoptikumban

Madame Tussaud legújabb európai múzeuma, a berlini panoptikum szinte még fel sem ocsúdott az egyik leghíresebb vagy talán leghírhedtebb kiállított, Adolf Hitler sajátos lefejezéséből, hétfőre újabb botrány tört ki a berlini kiállítási anyag kapcsán.
2008. július 28. hétfő 17:24 - Hírextra
A német főváros szívében, az Unter den Lindenen, a magyar nagykövetség közvetlen szomszédságában található panoptikumban ugyanis nem csupán hírességek viaszfigurái kaptak helyet, hanem a tulajdonos Merlin Entertainment csoport kötelességének tartotta azt is, hogy a közelmúlt német történelmének néhány kiválasztottjáról fotóval és rövid ismertetőszöveggel megemlékezzen.

Így egyebek között Claus Schenk von Stauffenberg grófról, aki 1944-ben merényletet kísérelt meg Hitler ellen, vagy épp Manfred von Richthofenről, az első világháború legeredményesebb német vadászpilótájáról, tűzpiros gépe után közismertebb nevén a "vörös báróról".

Továbbá Günter Guillaume-ról, a Willy Brandt volt kancellár közvetlen környezetébe férkőzött egykori NDK-s kémről, s Franz Josef Straussról, Bajorország máig is legismertebb politikusáról, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) volt elnökéről, tartományi miniszterelnökről.

Mindebben még nem is lett volna semmi hiba, csakhogy Tussaud-ék úgy gondolták, hogy a falon bemutatott személyeket "Hősök" (Helden) és a "Gazfickók" (Bösewichten) csoportjára osztják és Strauss - történetesen Guillaume-mal együtt - az utóbbiak csoportjába került. Igaz, a panoptikumi illetékesek mindennek alátámasztására az egykori Spiegel-ügyet hozták fel, ami egyáltalán nem az akkor éppen hadügyminiszter bajor politikus legfényesebb tette volt.

A hatóságok ugyanis még 1962-ben "hazaárulás" gyanújával - Strauss utasítására - valósággal megrohamozták a tekintélyes hetilap szerkesztőségét, s Rudolf Augstein főszerkesztőt több héten keresztül őrizetben tartották.

Mindenesetre a bajor CSU most hivatalosan tiltakozott a Strauss sajátos besorolása miatt. Erwin Huber pártelnök szörnyű disznóságról beszélt, s a külügyminisztérium közbelépését követelte. Még keményebben fogalmazott Franz Josef Strauss fia, a 47 éves Franz Georg, aki felháborodásában egyebek között azt hangoztatta: Guillaume-hoz hasonlítani apját körülbelül olyan, mintha "egy rakás kutyaszart a Zugspitzéhez hasonlítanák."

A Tussaud-tulajdonos Merlin Entertainment még nem foglalt állást az ügyben. Amúgy adós Hitlerrel is, az egyik vérmes látogató által fejétől megszabadított volt náci vezér "helyreállítása" ugyanis még mindig várat magára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását