2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hitler visszatér

A javítás után visszaviszik a megrongált Hitler-bábut a szombaton megnyílt berlini panoptikumba - jelentették be a múzeum illetékesei hétfőn.
2008. július 7. hétfő 23:27 - Hírextra
Madame Tussaud panoptikuma szombaton délelőtt nyílt meg a német fővárosban, a múzeum második látogatója azonban a fasizmus és személy szerint Adolf Hitler elleni tiltakozásul egyszerűen letépte a náci diktátor viaszfigurájának fejét. A viaszbábuban jelentős anyagi kár keletkezett, s azt azonnal elszállították. A 41 esztendős "merénylő" kezdetben azt állította, hogy a háború és a fasizmus elleni tiltakozásul cselekedett így, ám később bevallotta, hogy fogadásból tette.

A Hitler-bábu közszemlére tételét sokan ellenezték Berlinben, köztük a Németországi Zsidók Központi Tanácsa és a berlini szenátus illetékese is.

A múzeum vezetése azonban hétfőn védelmébe vette a döntést, és bejelentette, hogy a 200 ezer eurós (46,4 millió forint) viaszbábot néhány héten belül helyreállítják, és aztán ismét visszakerül a múzeumba.

"Hitler Berlin történelmének olyan meghatározó részét képviseli, amelyet nem lehet letagadni" - fogalmaztak a múzeum illetékesei közleményükben.

A viaszszobor azonban olyan védelmet kap majd, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset - mondta a múzeum szóvivője.

A történtek nagy visszhangot kaptak a helyi sajtóban. "Legalább egy merénylet sikerült Hitler ellen" - élcelődött a Der Spiegel újságírója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását