2024. április 30. - Katalin, Kitti

GPS vezet a berlini falhoz

Azok a berlini polgárok, akik a német újraegyesítés után 19 évvel is a történelmi folyamat vesztesének érzik magukat, visszasírják a hajdani NDK-t, s a Németországot 28 éven át kettéosztó berlini falat, amelynek maradványai ma a német főváros legfőbb turi
2008. július 28. hétfő 09:00 - Hírextra
Egyre több berlini polgár kívánja vissza a hírhedt-híres berlini falat.
Ez a megdöbbentő hír látott napvilágot éppen most, amikor a német főváros már megkezdte az előkészületeket arra a jubileumi ünnepre, amelyet a világ egyik legszörnyűbb építményének tartott monstrum lebontásának huszadik évfordulója alkalmából, 2009. november 9-én rendeznek.
Menekültek, halottak, Stasi, tűzparancs, szögesdrót - vajon az emberek már elfelejtették ezeket a borzalmakat? Egy legutóbbi felmérésből - amelyet az egyik legtekintélyesebb berlini egyetem végzett - az tűnt ki, hogy legalábbis egy részük igen. Minden kilencedik berlini ugyanis visszakívánta a falat, s vele az egykori NDK-t is.

"Jobb lenne, ha a Keletet és a Nyugatot még mindig fal választaná el" - hangzott a nyugat-berliniek 11, s a kelet-berliniek 12 százalékának válasza. Csupán az összehasonlítás érdekében: négy évvel ezelőtt még csak a kelet-berliniek 7 százaléka vélekedett így. S a valódi ok: 19 évvel a berlini fal történelmet formáló leomlása után a keletnémetek csaknem 20 százaléka érzi magát a német újraegyesítés vesztesének.

A felmérés mindenesetre feladta a leckét a politikusoknak, akiknek természetesen eszük ágába sem jut semmilyen fal újraépítése, s azt valószínűleg az elkeseredett válaszadók sem gondolták komolyan. A kiábrándultság és a csalódás mindennek ellenére még mindig egyfajta jelképes falat emel, amelynek lebontása még hátra van. S a dolgok jelenlegi állása szerint a 20. évfordulóra aligha történik meg.

Szerencsére a Berlint, Németországot és Európát is 28 éven keresztül hermetikusan megosztó igazi fal egyes részei ma már csak mementóként szolgálnak. A megmaradt faldarabok, valamint az "ulbrichti" építmény történetét bemutató falmúzeum, az egykori történelmi átkelővel, a Checkpoint Charlieval együtt pedig a főváros legfőbb idegenforgalmi látványosságát jelentik, amire épp a közelmúltban ráéreztek a berlini idegenforgalmi hatóságok is.

Abból indultak ki ugyanis, hogy a külföldi turisták túlnyomó többsége a fővárosban a falat, illetve annak maradványait keresi, s ezért úgy gondolták, hogy meg kell könnyíteni a dolgot. Klaus Wowereit polgármester ezt követően mutatta be a nyilvánosság előtt azt a digitális "falkeresőt", amely a keresést valóban egyszerűvé teszi.

Valójában egy olyan zsebben hordozható computerről van szó, amely használóját a legközelebbi - megmaradt - falrészhez vezényli. A tenyérben elférő készülék neve "Mauer-Guide", azaz "falkalauz", s angol nyelvű használati utasítással ellátott, "Walk the wall" - "Sétálj a falhoz" - címmel. nem kell megvásárolni, mert turisztikai hivatalokban és emléktárgyakat árusító kis bódékban lehet bérelni. Az idegenforgalmi hatóságok reményei szerint a digitális "falkalauz" óriási jövő előtt áll. Talán ezért sem szabták túl magasra az árát, négy órára ugyanis hat euróba kerül. A cég a napokban - kezdetnek - félezer darabbal áll az érdeklődők rendelkezésére, de a keresletnek megfelelően növelni fogják a készülékek számát. S - természetesen - szélesítik a nyelvi kínálatot is, az angol és a német mellett jön a spanyol, az olasz és a japán nyelven beszélő "kalauz". Magyar nyelvűről egyelőre még nem esett szó.

Az Antenna-Audio cég által előállított készülék - amelynek állítólag hamarosan már német verziója is rendelkezésre áll - egy GPS-rendszer (Global Positioning System) által pontosan beméri, hogy a "kíváncsi" vándor éppen hol is keres. Onnan pedig a képernyőn térkép segítségével, az útvonal pontos feltüntetésével, ráadásul a legrövidebb úton elkalauzolja őt a legközelebbi falrészhez, miközben azt is feltünteti, hogy 1961 és 1989 között - teljes hosszában - hol is állt a berlini fal. Ily módon egyfajta történelemleckét is nyújt, miközben csak úgy mellékesen elvezet olyan nevezetes helyekre is, mint a Reichstag, a Brandenburgi kapu, vagy a Checkpoint Charlie. Emellett még sajátos "moziműsorral" is szolgál, gombnyomásra felidézve a fal történetének legemlékezetesebb eseteit, köztük a leghíresebb meneküléseket, amelyekből akadt jó néhány.

Amúgy a német főváros hatalmas jubileumi ünnepre készül. Klaus Wowereit kormányzó polgármester szerint az mindenképp méltó lesz a 20. évfordulóhoz, amelyre történelmi "szemtanúkat" várnak, az előzetes tervek szerint idősebb George Busht és Mihail Gorbacsovot is. S minden bizonnyal Magyarországról is. Azt ugyanis épp az elmúlt héten jelentették be, hogy Németország és Magyarország 2009-ben közösen emlékezik a vasfüggöny és a fal lebontására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását