2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az idős Bach arca

Elkészült Johann Sebastian Bach német zeneszerző (1685-1750) rekonstruált arcképe. A digitális arcrekonstrukciót Caroline Wilkinson antropológus szerkesztette az eisenachi Bach Múzeum megbízásából. A zeneszerző koponyacsontjáról 1894-ben készült bronzöntv
2008. február 29. péntek 19:48 - Hírextra

A skót tudós korábban többek között Tutanhamon fáraó és Szent Miklós arcvonásait és testfelépítését is rekonstruálta. A negyedik századi szentről kimutatta, hogy a közkeletű Mikulás-ábrázolásokkal ellentétben nem nagydarab, kedves figura volt, hanem zömök férfi kemény arcvonásokkal és törött orrcsonttal.

A Bach arcáról készült rekonstrukció is meglepő eredményt hozott. "A legtöbb ember számára Bach csak egy öregember parókával. Ez a sablonos kép azért alakult ki, mert nincsen róla megbízható, valósághű portré" - mondta Jörg Hansen, a múzeum igazgatója.

A számítógépes modell alapján az idős Bach jókedélyű, köpcös, kerekded arcú ember lehetett. "Tudjuk, hogy mozgékony volt, szeretett táncolni meg énekelni, és mindig verte a ritmust a lábával, amikor orgonált. Nagyon dinamikus személyiség volt és ez látszik is a rekonstrukción" - mondta Hansen.

Caroline Wilkinson szerint teljesen valósághű modellt nem lehet alkotni, Bach arcvonásait is csak 70 százalékos biztonsággal lehetett rekonstruálni. A zeneszerzőről készült ábrázolások kétes hitele miatt a szeme színe is bizonytalan, mert néha kék-, máskor meg barnaszeműnek festették. Wilkonson végül a barnát választotta.

A rekonstrukcióból kiindulva készítik el a művész mellszobrát. Ez lesz az egyik fő attrakció a Bach az orvostudomány tükrében című kiállításon, amely Johann Sebastian Bach születésének 423. évfordulóján, 2008. március 21-én nyílik meg a szülővárosában, Eisenachban berendezett múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását