2024. április 25. - Márk

Lajtha László emlékére rendeznek konferenciát

A 115 éve született és 45 éve elhunyt Lajtha László zeneszerző, népzenekutató emlékére rendeznek konferenciát szombaton Budapesten - közölték a tanácskozás szervezői keddi tájékoztatójukon.
2008. február 12. kedd 14:55 - Hírextra

Lajtha László Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar zeneszerző és népzenekutató egyénisége volt.

Solymosi Tari Emőke zenetörténész, a program szerkesztője beszámolt arról, hogy a konferencián Lajtha László kompozíciós és gyűjtő-kutatói munkásságát mutatják be. Előadás hangzik el egyebek között arról a Lajtha-átiratról, amelyre egy privát hagyatékban bukkantak rá néhány éve. Bartók Béla első szvitjének ez a verziója ősbemutatóként április 14-én a Művészetek Palotájában hangzik el. Egy másik előadás Kodály Zoltán és Lajtha László művészi, emberi kapcsolatáról szól.

A zeneszerző népzenei kutató és feldolgozó tevékenységével kapcsolatos eredményeket is több előadó mutatja be, a tanácskozás hangversennyel zárul.

A Tisztelgés Lajtha László emléke előtt című zenetudományi konferenciát a művészről elnevezett alapítvány, a Hagyományok Háza és az MTA Zenetudományi Intézete rendezi február 16-án.
A tájékoztatón a szervezők beszámoltak arról is, hogy Lajtha László halálának évfordulója alkalmából csütörtökön 14 órakor egykori lakhelyén, a Váci utca 79-es számú háznál koszorúzást tartanak, majd fotó - és dokumentumkiállítás nyílik a Hagyományok Házában.

Az intézmény, amely tárolja és gondozza a komponista hagyatékát, már bemutatta a kettős évfordulóra megjelent két kiadványát: a Dunántúli táncok és dallamok gyűjteményének második kötetét és Solymosi Tari Emőke "...magam titkos szobája" című könyvét.

A tervek szerint még idén egy interjúkötet is megjelenik, amelyben azok szólnak Lajtha Lászlóról, akik személyes kapcsolatban álltak vele.

A Hungaroton Classic is az évfordulókra időzítette Lajtha László tíz vonósnégyesének kiadást, négy CD-n jelennek meg a kvartettek az Auer Vonósnégyes előadásában; az együttes júniusban a Bartók Emlékházban ad lemezbemutató koncertet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását